MotoGP: Dovizioso óriási hajrában előzte meg Márquezt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.15. 08:34
null
Andrea Dovizoso ünnepelhetett Motegiben (Fotó: motogp.com)
A gyorsaságimotoros-világbajnokság Japán Nagydíján, Motegiben, a királykategóriában az olasz Andrea Dovizioso (Ducati) óriási csatában legyőzte a spanyol Marc Márquezt (Honda), így csökkenteni tudta a vb-éllovassal szemben a hátrányát az összetettben. A Moto2-ben a spanyol Alex Márquez győzött, míg az olasz Franco Morbidelli a nyolcadik hellyel is növelte az előnyét összetettben. A Moto3-ban elmaradt a bajnokavatás, a futamgyőztes Romano Fenati csökkentette a hátrányát.

 

Az élet ismét felülírta a megszokott forgatókönyvet és menetrendet a Japán Nagydíjon Motegiben. Miután Andrea Migno összeolajozta a pályát a Moto3 „warm up-ja” alatt, egy közel másfél órás pályatakarítási intermezzo következett, melynek leghihetetlenebb szereplője kétség kívül a cirokseprű volt...

Ennek megfelelően minden további program csúszott, így a Moto3-as és a Moto2-es futam távját a két harmadára csökkentették.

A MotoGP-seknél már minden visszaállt a normális kerékvágásba kivéve az időjárást, ami ma sem fogadta kegyeibe a versenyzőket. A királykategória rajtjakor már szinte a határon volt a pályán lévő víz mennyisége.

A királykategóriában remek, fordulatokban és izgalmakban gazdag versenyt hozott az esős Japán Nagydíj.

Kezdődött azzal, hogy az 5. helyről rajtoló spanyol Jorge Lorenzo (Ducati) már az első körben feljött az élre, majd a 2. körben Danilo Perucci (Ducati) vette át a vezetést, és hosszabb ideig ott is tudott maradni az első helyen.

A 24 körös futam felénél azonban a vb-éllovas Marc Marquez megelőzte Petruccit, majd a vb-versenbyen 2. helyen álló Andrea Dovizioso (Ducati) is elment mellette. Innentől pedig már a vb-összetett első két helyezettje csatázott a futamgyőzelemért. Többször is megelőzték egymást, még közvetlenül a célegyenes előtt is ádáz csatát vívtak, melyből végül Dovizioso jött ki jobban. A verseny krónikájához tartozik, hogy Valentino Rossi (Yamaha) bukott, nem tudta befejezni a versenyt, Petrucci a 3,. helyen zárt, Lorenzo 6. lett, az élről rajtoló Johann Zarco (Yamaha) pedig a 8., egy hellyel megelőzve az összetettben 3. Maverick Vinalest (Yamaha).

A versenynapot indító Moto3-ban a vb-éllovas Joan Mir (Honda) akár vb-címet is ünnepelhetett volna, de a vb-pontversenyt a futam előtt 80 ponttal vezető, a szezonban már nyolc versenyt nyerő spanyol ezúttal nem tudott pontot szerezni, miután a számára rosszul sikerült szombati időmérőt (és az azt követő rajtbüntetést) követően csak a 20. helyről indult, és a 17.-en ért célba.

A vb-pontversenyben 2. helyen álló Romano Fenati viszont magabiztos győzelmet aratott az esős időben egy órás csúszással rajtoló és 13 körösre rövidített versenyben, így az olasz csökkentette a hátrányát, Mir azonban továbbra is nagy különbséggel vezeti a világbajnokságot.

A Moto2-ben is rövidebb versenyt rendeztek. A 15 körös futamban sokáig az élről rajtoló japán Nakagami Takaaki (Kalex) vezetett, de a hajrában visszaesett. A versenyt a spanyol Álex Márquez (Kalex) nyerte meg, aki összetettben ezzel feljött a 3. helyre. A vb-t vezető olasz Franco Morbidelli (Kalex) a 8. helyen zárt, így növelni tudta az előnyét a pontversenyben az ezúttal 11. helyen záró svájci Thomas Lüthivel (Kalex) szemben.

 

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, JAPÁN NAGYDÍJ (MOTEGI)
MOTOGP
1. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) 47:14.236
2. Marc Márquez (spanyol, Honda) +0.249
3. Danilo Petrucci (olasz, Ducati) +10.557
A vb élcsoportja: 1. M. Márquez 244 pont, 2. Dovizioso 233, 3. Maverick Vinales (spanyol, Yamaha) 203

MTOTO2
1. Álex Márquez (spanyol, Kalex) 32:08.901
2. Xavi Vierge (spanyol, Tech3) +1.465
3. Hafiz Syahrin (maláj, Kalex) +3.134
A vb élcsoportja: 1. Franco Morbidelli (olasz, Kalex) 256 pont, 2. Thomas Lüthi (svájci, Kalex) 232, 3. Álex Márquez 180

MOTO3
1. Romano Fenati (olasz, Honda) 29:22.278
2. Niccolo Antonelli (olasz, KTM) +4.146
3. Marco Bezzechi (olasz, Mahindra) +5.013
A vb élcsoportja: 1. Joan Mir (spanyol, Honda) 271 pont, 2. Romano Fenati (olasz, Honda) 216, 3. Arón Canet (spanyol, Honda) 184

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik