MotoGP: Dovizioso elvesztett egy fogadást, így lett munkanélküli

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2020.09.20. 11:25
null
Andrea Dovizioso elvesztett egy fogadást, így lett munkanélküli (Fotó: motogp.com)
A feléhez érkezett ma a gyorsasági motoros világbajnokság. Az Emilia Romagna Nagydíj a nyolcadik versenyhétvégéje a koronavírustól átírt szezonnak, a hetedik a királykategóriában.

Hamarosan kiderül, hogy lesz-e hatodik győztes a MotoGP-ben, esetleg egy ötödik pilóta, aki korábban még nem nyert a legnagyobbak között. És az is, hogy ki lesz az első pilóta idén, akinek sikerül harmadszorra is dobogóra állnia.

Az idei világbajnokság őrült, kiszámíthatatlan, hullámzó a versenyzők szerint, és persze egyben izgalmas is – legalábbis nekünk, nézőknek.

Legutóbb 1987-ben fordult elő, hogy hat verseny után ilyen kevés ponttal vezetni lehetett az összetettet, akkor Wayne Gardner állt az élen 73 ponttal, most Andrea Doviziosónak 76 pontja van. De van egy óriási különbség a két eredmény között, ez pedig nem más, mint a pontrendszer.

Akkor még csak az első tíz kapott pontot sorrendben 15, 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 és 1 egységet.

A mostani számítás (amit 1993-ban vezettek be) már az első tizenöt versenyzőt díjazza 25, 20, 16, 13, 11, 10, majd ezt követően folyamatosan eggyel csökkenő egységgel. A ma érvényben lévő számítás szerint Gardnernek 126 pontja lenne jelenleg.


Azon, hogy Dovizioso vezeti a bajnokságot, még ő maga is meglepődött. Hogy mennyire nem számított erre, azt jól mutatja, hogy belement egy fogadásba a barátaival, akik azt mondták neki, hogy ha az első misanói futam után az élen áll, akkor le kell cserélnie az idei feliratot a bőrruháján.

Így lett rettenthetetlen (undaunted) helyett munkanélküli (unemployed) az olasz.

„A fogadás már csak ilyen, tartani kell a szavad, és én most veszítettem – mondta Dovizioso kollégánknak szombat délután. – Pedig a hetedik helyem egyáltalán nem kellett volna, hogy elég legyen ehhez. De Fabio (Quartararo – a szerk.) hozzásegített.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik