MotoGP: Amerika továbbra is Márquez kezében marad?

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2017.04.22. 12:32
null
Márquez uralta az eddigi austini futamokat
Ugyan még csak az idény harmadik futama következik a tizennyolcból, mégis különös figyelem szegeződik az austini hétvégére a MotoGP kategóriában, hiszen Marc Márquezt még senki sem tudta legyőzni ezen a pályán. A sorozat négy éve látogatott először erre a helyszínre, azóta a spanyol hondás minden futamot megnyert, ráadásul mindannyiszor a pole pozícióból.

A 2015-ös pole különösen emlékezetesre sikerült. Ez volt az az időmérő, amikor 3 perc 18 másodperccel a QP2 vége előtt technikai gondja akadt, ezért letámasztotta motorját a célegyenes falához, átugrotta azt, lenyomott egy bokszutcányi sprintet, rápattant a kettes számú motorjára, majd 2 és fél perccel a leintést megelőzően már újra a pályán volt. Egy gyors körre maradt tehát lehetősége, aminek rajtelsőség lett a vége.

Márquez egyébként nemcsak a versenyeket, de az edzések zömét is megnyerte Austinban. Az eddigi 28 pályára lépésből (minden edzés és verseny együtt) 24 alkalommal ő volt a leggyorsabb.

De nemcsak ezen az amerikai pályán jeleskedik, a királykategóriában eddig minden futamát megnyerte az új kontinensen, sőt kétszer a Moto2-ben is nyert, azaz 2011-óta nem volt legyőzője ezen a földrészen. Impozáns teljesítmény, mit tagadjuk.

ÚJ KIHÍVÓ

SZAVAZÁS

Ön szerint ki nyeri a 30. amerikai földön rendezett MotoGP-futamot?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ez idén azonban változhat, hiszen Maverick Vinales megnyerte a téli teszteket, az első két futamot, és bombaformában várta ezt a hétvégét is. A yamahás azt is elmondta, hogy a kedvencei közé tartozik ez a pálya, és ha a csapattal hozni tudják százszázalékos formájukat, akkor jó eséllyel harcolhatnak a győzelemért.

Ennek megfelelően a tegnapi első szabadedzést meg is nyerte, de délután már Márquez volt a leggyorsabb. Külön érdekesség, hogy a köridők csak századokkal tértek el a tavalyi első napi eredményektől.

Magyar idő szerint 21.35-től rendezik az időmérőt, ami biztosan emlékezetes lesz, főleg, ha az eső távol marad a pályától.

MENTÁLIS KÜZDELEM

Ahogy a cikk elején említettem, ez a verseny különös jelentőséggel bír. Ha Márquez amerikai egyeduralma folytatódik, az a többi futamra is lendületet adhat neki, hogy ledolgozza jelenlegi 37 pontos hátrányát, és megmutassa honfitársának, hogy nem eszik olyan forrón azt a MotoGP-s kását.

De még nagyobb jelentősége lehet, ha fordítva sül el a dolog, és Vinales végez az élen vasárnap. Akkor minden esélye megvan rá, hogy Márquez 2014-es sikerszériájához hasonlót mutasson be.

Ami biztos, hogy a győztesnek nagy lendületet ad majd az eredmény, de a „vesztest” nem fogja megtörni az esetleges kudarc. A mai fiatalok már nemcsak a pályán erősek, de mentálisan is nagyon „rendben vannak”. Valentino Rossi jól bevált pszichés hadviselése sem működik úgy, mint régen Max Biaggival vagy Sete Gibernau-val szemben.

Vinales például kimondottan immúnisnak tűnik a presszionálni próbáló nyilatkozatokkal szemben.

De mások mellett természetesen az imént említett Valentino Rossit sem szabad kivenni az esélyesek paklijából. Érdekes, hogy Austinban az eddigi 12 MotoGP-s dobogós olasz és spanyol versenyző volt.

A jelenlegi pilóták közül Márquezen kívül csak Valentino Rossi, Dani Pedrosa és Jorge Lorenzo győzött a királykategóriában Amerikában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik