MotoGP: a szamuráj lecsapott; Rossi növelte előnyét

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2015.10.11. 08:50
null
Pedrosa (balra) történelmi győzelmet aratott (Fotó: Action Images)
A gyorsaságimotoros-világbajnokság Japán Nagydíján a királykategóriában Dani Pedrosa 50. futamgyőzelmét aratta, míg Valentino Rossi 18 pontra növelte előnyét összetettben Jorge Lorenzo előtt. A friss Moto2-es bajnok Johann Zarco ma is bizonyított, míg Moto3-ban Dani Kent egyelőre még nem ünnepelhetett.

MOTOGP: A SZAMURÁJ LECSAPOTT

A japán futam második feléig kellett várnunk arra, hogy az adrenalinszintünk is emelkedni kezdjen.

A SZERVEZŐK VÁLLALTÁK A KOCKÁZATOT

Az időjárás előrejelzés közel két hete mereven tartotta magát ahhoz, hogy vasárnapra megérkezik az eső a Japán Nagydíj helyszínére.

Ezúttal nem is tévedtek, vasárnap reggel eső és komoly köd fogadta a résztvevőket. Utóbbi miatt a mentőhelikopter nem tudott felszállni, ezért két órát állt a program, végül a szervezők vállalták a kockázatot, és ennek ellenére elindították a bemelegítő edzéseket.

A hivatalos közlemény szerint a sorozat orvosi igazgatója és a helyi orvosi csapat vezetője úgy ítélték meg, hogy bár a helikopter továbbra sem tud felszállni, a legközelebbi megfelelően felszerelt kórház mentőautóval nem több mint 50 percen belül elérhető, ami elégséges ahhoz, hogy megrendezzék a versenyeket.

A rajtot ugyan Valentino Rossi kapta el a legjobban, de két kanyarral később már Jorge Lorenzo vezetett. A spanyol hamar kimotorozott egy három másodperc körüli előnyt, amit a 16. körig tartott is, de a folyamatosan száradó pályán, főként első gumiabroncsa drasztikusan fogyni kezdett.

Eközben a semmiből megérkezett Dani Pedrosa, aki mindenkinél gyorsabb köröket kezdett futni. A hondás először Andrea Doviziosót darálta be, majd következett Rossi és alig egy körrel később Lorenzo. Pedrosát innentől nem lehetett megállítani, nyolc és fél másodperces előnnyel megnyerte a versenyt.

A világbajnoki címért küzdő Lorenzo még egy pozíciót veszített, épp legnagyobb ellenfelével, Rossival szemben, ami azt jelenti, hogy pillanatok alatt kilenc értékes bajnoki pont úszott el a számára. A Doktor így 14-ről 18 pontra növelte összetettbeli előnyét három futammal a szezon vége előtt.

Dani Pedrosa, aki különleges sisakfestéssel versenyzett kabalájának, a szamurájnak hazájában, 50. világbajnoki futamgyőzelmét ünnepelhette. Ő mindösszesen a nyolcadik versenyző a sportág történetében, akinek ez sikerült. Ráadásul a dobogós helyezések számát tekintve (139) utolérte a 13-szoros világbajnok, Angel Nietót.

MOTO2: ZARCO MA IS BIZONYÍTOTT

DE ANGELIS SÚLYOS SÉRÜLÉSEKET SZENVEDETT

A tegnapi negyedik szabadedzésen hatalmasat bukó Alex De Angelis állapota stabil (azaz magánál van, végtagjai mozognak), de a San Marinó-i pilóta sajnos súlyos sérüléseket szenvedett.

A legutóbbi hírek és orvosi jelentés szerint hét csigolyája is megsérült. A legkisebb törések a háti 7-8-9-es csigolyán keletkeztek, míg a negyedik ágyéki csigolya teljes csigolyateste eltört. A háti 2-es, 4-es és 8-as csigolyák belső, azaz idegpálya felőli oldala sérült.

Bár jelenleg neurológiai sérülés nem áll fenn, a hazaszállítás előtt meg kell győződni róla, hogyan mozdulnak el a csigolyák, és a gerincvelőt nem fenyegeti-e veszély.

De Angelisnek kétoldali bordatörése is van, ami a tüdejét is megsértette. A légzési problémák miatt, illetve a fertőzés elkerülése végett ez is nagyobb megfigyelést igényel.

Ahogy a fejsérülése is: ugyan bevérzést szerencsére nem találtak a vizsgálatok során, de súlyos agyrázkódást szenvedett, nem is emlékszik a balesetre.

Johann Zarco ma is bizonyította, hogy nem érdemtelenül lett világbajnok, még ha a korai bajnokavatáshoz az is kellett, hogy a tavalyi bajnok, Tito Rabat pénteken visszalépjen a versenytől hét eleji sérülése miatt.

A francia az ötödik körben állt az élre, majd folyamatosan növelte előnyét Jonas Folger előt, esélyt sem hagyva másoknak.

Pillanatokkal később a harmadik helyen motorozó Takaaki Nakagami elesett, Álex Rins pedig hibázott, így a malajziai Azlan Shah vette át az utolsó dobogós helyezést. Tartotta is a pozíciót egészen a 15 körös verseny utolsó előtti köréig, amikor Sandro Cortese megelőzte.

Shah így is karrierje legjobb eredményét érte el, ahogy az ötödik helyezett honfitárs, Hafizh Syahrin és a hatodik Ricard Cardus is.

Zarcónak ez volt a hetedik győzelme idén. A már megszokott győzelmi hátra szaltót ezúttal a motorjáról elrugaszkodva mutatta be.

MOTO3: RAJT-CÉL GYŐZELEM A LEGKISEBBEKNÉL

Niccolo Antonelli győzelmével zárult a Moto3-asok 13 körösre rövidített versenye Motegiben. Az olasz a negyedik helyről rajtolva azonnal az élre állt, és rajt-cél győzelmet aratott. Négy másodperces előnye végül egy másodpercre olvadt a második helyezett Miguel Oliveira előtt, aki karrierje során először zsinórban már harmadszor állhatott fel a dobogóra. A futam során négyen is buktak a harmadik helyen haladva, végül Jorge Navarro állhatott fel a dobogó legalsó fokára.

A bajnokságot vezető Danny Kent csak hatodik lett, ami nagy mentés ahhoz képest, hogy a verseny korai szakaszában még pontszerző helyen sem volt. Szerencséjére az összetettben második helyen álló Enea Bastianini sem muzsikált jól, hetedik lett.

Kent előnye így 56 pontra nőtt, ami azt jelenti, hogy a következő futamon, Ausztráliában már igen nagy eséllyel világbajnok lehet. Ma 20 ponttal kellett volna többet szereznie ehhez az olasznál, amire azért kevés esély volt.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, JAPÁN NAGYDÍJ
MOTOGP

1. Dani Pedrosa (spanyol, Honda)
2. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) +8.573
3. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) +12.127
A vb-pontverseny állása: 1. Rossi 283 pont, 2. Lorenzo 265, 3. Marc Márquez 197

MOTO2
1. Johann Zarco (francia, Kalex)
2. Jonas Folger (német, Kalex) +4.505
3. Sandro Cortese (német, Kalex) +15.433
A vb-pontverseny állása: 1. Zarco 309, 2. Tito Rabat 206, 3. Álex Rins 189

MOTO3
1. Niccoló Antonelli (olasz, Honda)
2. Miguel Oliveira (portugál, KTM) +1.053
3. Jorge Navarro (spanyol, Honda) +8.529
A vb-pontverseny állása: 1. Danny Kent 244 pont, 2. Enea Bastianini 188, 3. Miguel Oliveira 179

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik