Rossi az utolsó helyről a 4.-re jött fel, de Lorenzo a világbajnok!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.08. 13:55
null
2015 MotoGP-világbajnoka, Jorge Lorenzo (Fotó: AFP)
A spanyol Jorge Lorenzo 2010 és 2012 után harmadszor is világbajnok lett MotoGP-ben, miután a gyorsaságimotoros-világbajnokság utolsó futamán, a Valenciai Nagydíjon az élről indulva diadalmaskodott. Riválisa, Valentino Rossi hiába jött fel az utolsó helyről a negyedikre, ez sem volt elég.

KÖRRŐL KÖRRE – MOTOGP, A VALENCIAI NAGYDÍJ
30 kör, 120.2 km

MOTOGP, A 2015-ÖS SZEZON VÉGEREDMÉNYE
1. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 330 pont

2. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 325 pont
3. Marc Márquez (spanyol, Honda) 242 pont
4. Dani Pedrosa (sapnyol, Honda) 206 pont
5. Andrea Iannone (olasz, Ducati) 188 pont
6. Bradley Smith (brit, Yamaha) 181 pont

VILÁGBAJNOKI SZAVAK. „Valószínűleg ez életem legboldogabb napja, ennyire még sosem érzékenyültem el. A tiszteletkör során kirobbantak belőlem az érzelmek, az, hogy milyen nehéz volt megszerezni az elsőséget, végigzokogtam az egészet. Tökéletesen sikerült az utolsó verseny. A gumijaim már nagyon elkoptak, az utolsó körben végig vigyáznom kellett arra, hogy nehogy bukjak. Mutatták nekem az információkat verseny közben, de az igazat megvallva nem is törődtem velük, csak akkor lélegeztem fel, amikor leintettek a kockás zászlóval” – nyilatkozta a spanyol Telecinco televíziós csatornának Jorge Lorenzo.

RÖVIDEN A FUTAMRÓL. Jorge Lorenzo végig kézben tartotta a pole pozícióból indulva a 2015-ös idényzáró Valenciai Nagydíjat, győzelmével megszerezte a MotoGP világbajnoki címét. A fegyelmi ügye után az utolsó helyről induló Valentino Rossi szenzációsan kapta el a rajtot, és átmotorozott a teljes mezőnyön, ám míg feljött a negyedik helyre, az élen álló trió – Lorenzo, Marc Márquez és Dani Pedrosa – már behozhatatlan előnyre tett szert.

Rossi ettől fogva csak abban bízhatott, hogy Lorenzo kiesik vagy visszaesik a harmadik helyre, hiszen nem volt esélye feljönni másodiknak, amely biztosan az ő világbajnoki címét jelentette volna. Hiába reménykedett az olasz, Lorenzo nem remegett meg, nem hibázott, megtartotta előnyét és nem keveredett bele adok-kapokba – ez pedig 2010 és 2012 után harmadik világbajnoki címét jelentette. Lorenzo mellett Márquez és Pedrosa állhatott fel a dobogóra, Rossi a 4. helyen ért célba – ez pedig azt jelentette, hogy Lorenzo 330, Rossi 325 ponttal zárta a 2015-ös világbajnoki pontversenyt.

MOTOGP, VALENCIAI NAGYDÍJ
1. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 45:59.364
2. Marc Márquez (spanyol, Honda) 45:59.627
3. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 46:00.018
4. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 46:19.153
5. Pol Espargaró (spanyol, Yamaha) 46:25.368
6. Bradley Smith (brit, Yamaha) 46:28.199

Lorenzo térdre rogy, miután leszáll a motorról. Ő is mindent megtett – és nem hibázott, így hatalmas helyzeti előnyével gazdálkodva megszerezte a létfontosságú első helyet.

Rossi széttárja a karját a boxban, ő mindent megtett – látszódik a gesztusból. Viszont Lorenzo a világbajnok – két amerikai legenda, Kenny Roberts és Wayne Rainey mellé jön fel, mint háromszoros vb-első.

CÉL! JORGE LORENZO A 2015-ÖS MOTOGP-SZEZON VILÁGBAJNOKA 330 PONTTAL, VALENTINO ROSSI A 4. HELYEN ÉR CÉLBA, 325 PONTTAL MÁSODIK A VB-PONTVERSENYBEN. Lorenzo, Márquez, Pedrosa az első három helyezett! Rossi a negyedik, aztán Pol Espargaró, Smith, Dovizioso, Aleix Espargaró, Crutchlow és Petrucci fut be.

Valentino Rossi hiába jött fel a 4. helyre (Fotó: AFP)
Valentino Rossi hiába jött fel a 4. helyre (Fotó: AFP)

30., UTOLSÓ KÖR. Lorenzo porol Márquez és Pedrosa előtt, Rossi negyedik, ez pedig Lorenzo vb-címét jelenti.

29. KÖR. A helyzet változatlan, 0.4-en belül az első három.

28. KÖR. Na nézzük. Lorenzo, Márquez, Pedrosa még mindig, irdatlan csata Márquez és Pedrosa között. Marad a sorrend! Némi izmozás után. Ha Lorenzo visszaesne a 3. helyre, Rossinak jó, de egyelőre Lorenzónak jó…

27. KÖR. Virtuális pontverseny: Lorenzo 330 pont, Rossi 325 pont. Lorenzo és Márquez mögött még mindig nagyon jön Pedrosa, Rossi a negyedik helyen, és jobb csak akkor lesz, ha baleset van az élen.

26. KÖR. Lorenzo és Pedrosa között 1.4 a különbség. Pedrosa durván jön, bár emiatt egyelőre Márqueznek kell aggódnia.

25. KÖR. Pedrosa megszállottként húzza Lorenzo és Márquez mögött, és csökkenti, csökkenti a különbséget.

22., 23., 24. KÖR. Semmi változás. Lorenzo, Márquez, Pedrosa, ráadásul Lorenzo lélegzetvételhez jutott. Itt már csak váratlan dráma lehet, bár Pedrosa elkezdett gyorsulni. De nem is kicsit.

21. KÖR. Ha nem lesz az elején bukás vagy műszaki hiba, akkor ez halott buli Rossinak. Ha Márquez megelőzi Lorenzót – ez benne van a pakliban –, az még nem elég, mert így is oda kellene érnie az olasznak a dobogóra. Az meg nagyon messze van. Lorenzo, Márquez, Pedrosa, Rossi, P. Espargaró, Dovizioso, Smith, A. Espargaró, Petrucci, Crutchlow a top tíz.

20. KÖR. A verseny kétharmada lement, és nem változik semmi. Lorenzo az élen – ez az ő világbajnoki címét jelenti, hacsak Rossi nem ér fel a 2. helyre. Mögötte Márquez, Pedrosa, majd az utolsó helyről a 4.-re előrejövő Rossi, de a dobogósok jókora előnyben. Közben Crutchlow is húzza rendesen, a boxutcából indulva a 10. helyig jutott.

19. KÖR. Most 13 másodpercen belül, de sokat ez sem segít rajta. Lorenzo, Márquez, Pedrosa az első három.

18. KÖR Kicsit esik a tempó, Rossi 13 másodpercen kívül már Pedrosához képest.

17. KÖR. A harmadik Pedrosa és Rossi között csak nem csökken a különbség szignifikánsan. Az éllovas Lorenzo és Márquez között 0.3 a különbség, Pedrosa és Rossi között 12.3.

16. KÖR. Lorenzo egy kicsit hibázik, Márquez a nyakába esik. Rossi magányosan repeszt a 4. helyen. Jelen állás szerint Lorenzo lenne a világbajnok 330 ponttal, Rossinak sovány vigasz, hogy csak 5 ponttal marad le tőle.

15. KÖR. Féltáv. Valentino Rossi szépen felfalta a mezőnyt az utolsó helyről indulva és eljutott a 4. helyig, ám a 2. hely kellene legalább neki, és masszív hátrányban van a dobogós helyen haladó trióhoz képest. Lorenzo, Márquez, Pedrosa, Rossi, Dovizioso, majd a két Espargaró jön.

14. KÖR. Lorenzo és a harmadik Pedrosa között 1.703 a különbség. Rossi 11 másodperccel hátrébb.

13. KÖR. Lorenzo, Márquez, Pedrosa, Rossi az első négy. Pedrosa és Rossi között 11 másodperc a különbség. 17 kör van. Ha Lorenzo nyer, Rossinak csak a 2. hely jelent világbajnoki címet.

12. KÖR. Bármennyire is jön Rossi, jelenleg még mindig csak azt tudjuk feljegyezni, hogy szoros küzdelemben lesz második a vb-n Lorenzo mögött. Dovizioso is kipipálva, Rossi az élen haladó trió nyomába ered.

11. KÖR. Az első három 2.2 másodpercen belül van, utánuk szakadék. Rossi csatázik Aleix Espargaróval, megelőzi, aztán egyből visszakapja az előzést. A harmadik csata már Rossi győzelmét hozza, elmegy az olasz, az ötödik, Dovizioso van előtte.

10. KÖR. Az elején nyugalom van. Lorenzo, Márquez, Pedrosa.

9. KÖR. Rossi a két Espargaró szendvicsében, Polt már megelőzte, jön Aleix.

8. KÖR. Az addig rendben van – és reális is –, hogy Rossi feljön a 4. helyig. A problémák ezután kezdődnek. Az olasznak nagyon jól jönne, ha az elején kitörne valamiféle pofozkodás, de ennek semmi jele.

7. KÖR. Nyugaton (illetve az élen) a helyzet változatlan, Lorenzo, Márquez, Pedrosa. Rossi hetedik, de hátránya 8.8 másodperc Lorenzóhoz képest, és még a dobogóra álláshoz is hét másodpercet kellene hoznia.

6. KÖR. Üdvrivalgás, Rossi elkapja Petruccit (illetve – ő elengedi) és Smith-t is, de az élhármas szépen meglép közben, ez rossz hír a Doktornak. Még ha nem is váratlan. Rossi szépen keresztülmotorozik a mezőnyön, de ez önmagában még nem elég.

5. KÖR. Lorenzo előnye négy tized, de egyre nő, most nyugodtan vonatozik mindenki. Még.

4. KÖR. Lorenzo, Márquez, Pedrosa. Rossi a 9. Smith és a két Espargaró a következő célpontjai az olasznak. Iannone elsétál balesete után, a motorja nem néz ki jól.

3. KÖR. Lorenzo, Márquez, Pedrosa. Rossi pedig már a top 10-ben, elképesztően jön. Persze ha az elején nem „falja fel” a középmezőnyt, akkor amire előreverekszi magát, Lorenzóék jól meglépnek. Iannone eldobja a motort, bukás, Rossi a 9. helyen, Lorenzo vezet. Mellesleg az éllovas a pályacsúcsot is döntögeti, ha már sietnie kell.

2. KÖR. Rossi pörgeti a számlálót, 15., majd 14., 13., 12., 11., mondjuk ha Lorenzo nyer, akkor csak a 2. hely elég neki.

1. KÖR. RAJT! 110 ezer drukker tombol a lelátókon. Crutchlow helye üres. ROSSI NAGYON ELKAPJA! Lorenzo, Márquez, Pedrosa az elején. A virtuális versenyben Lorenzo a világbajnok. A spanyol az 1. helyen, Rossi a 16. pozícióban, nagyon kellett ez a rajt az olasznak.

24 fok Valenciában, tömött lelátók, a pálya hőmérséklete 30 fok – a szezon második leghosszabb versenye ez a távolságot tekintve, figyelni kell a gumikra. Rossi 312 pont, Lorenzo 305. Ki lesz a világbajnok?

Rossi már egyet „előzött”, Crutchlow-nak problémái vannak a motorjával, ha indul, akkor is a boxutcából.

RAJT. A sorrend: Lorenzo, Márquez, Pedrosa, A. Espargaró, Crutchlow, Smith, Iannone, P. Espargaró, Dovizioso, Petrucci. Rossi a visszasorolás miatt a 26.

ROSSI VAGY LORENZO?

♦ A MotoGP-ben az első 15 kap pontot, 25, 20, 16, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 rendszerben.

♦ Valentino Rossi 312 pontot szerzett eddig, Jorge Lorenzo 305-öt.

♦ Rossinak hét pont az előnye Lorenzóval szemben, ami azt jelenti, hogy ha a Yamaha spanyolja nyer, az olasznak a 2. helyen kell célba érnie a versenyen.

♦ Ha Lorenzo 2. lesz, Rossinak a 3. helyezés kell, mert ha Rossi 4., pontegyenlőség alakul ki, a több győzelem a spanyolnak kedvez.

♦ Ha Lorenzo 3., Rossinak a 6. hely is elég a vb-címhez, ha Lorenzo a 4., Rossinak az első 9-ben kell lennie.

♦ Ha Lorenzo nem végez az első kilencben, Rossi az eredményétől függetlenül világbajnok.

Ha szeretne számolgatni, használja a motogp.com kalkulátorát!

A lehetséges verseny-végkimenetelek: a Marca számítása szerint 703 variációból 545 esetén Rossi a világbajnok (Fotó: Marca)
A lehetséges verseny-végkimenetelek: a Marca számítása szerint 703 variációból 545 esetén Rossi a világbajnok (Fotó: Marca)

AMI A MOTO3-BAN TÖRTÉNT

A szezonzáró Valenciai Nagydíjon elért kilencedik helyével Danny Kent lett a Moto3 2015-ös világbajnoka, ezzel 1977 után jegyezhettünk fel ismét brit gyorsasági vb-győztest. A futamot a szezonban nagyot hajrázó portugál Miguel Oliveira nyerte meg, de ez sem volt elég számára az összetettbeli előzéshez.

Kent előnye 110 pont is volt az összetettben, így már jóval korábban világbajnok lehetett volna, de a hazai versenye után többet is hibázott, ezzel lehetőséget teremtett Miguel Oliveirának. A britnek ugyanakkor két pont is elég volt az utolsó futamon a biztos elsőséghez, így próbált kerülni minden kockázatot. A portugál a tőle telhető maximumot hozta, megnyerte a futamot, de ez kevés volt a kilencedik helyen beérő riválisával szemben (érdekesség, hogy jövőre csapattársak lesznek a Moto2-ben).

Legutóbb 1977-ben volt brit gyorsasági világbajnok, akkor Barry Sheene nyert az 500 köbcentisek mezőnyében.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, VALENCIAI NAGYDÍJ
MOTO3

1. Miguel Oliveira (portugál, KTM)
2. Jorge Navarro (spanyol, Honda) +0.198
3. Jakub Kornfeil (cseh, KTM) +2.090
...
9. Danny Kent (brit, Honda) +9.914

A vb-pontverseny végeredménye: 1. Kent 260 pont, 2. Oliveira 254, 3. Enea Bastianini 207

Kent végül nem szórakozta el a vb-címet (Fotó: motogp.com)
Kent végül nem szórakozta el a vb-címet (Fotó: motogp.com)

AMI A MOTO2-BEN TÖRTÉNT

Az utolsó Moto2-es versenyén induló Tito Rabat nyerte meg a Valenciai Nagydíjat, mellette még a Rabattal szoros csatát folytató Álex Rins, illetve Thomas Lüthi állhatott fel a dobogóra. A világbajnok Johann Zarco a 7. helyen zárt a futamon, 118 pont előnnyel végzett a pontverseny első helyén.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, VALENCIAI NAGYDÍJ
MOTO2
1. Tito Rabat (spanyol, Kalex) 28:48.831
2. Álex Rins (spanyol, Kalex) +0.309
3. Thomas Lüthi (svájci, Kalex) +3.347

A világbajnokság végeredménye: 1. Johann Zarco (francia, Kalex) 352 pont, 2. Álex Rins (spanyol, Kalex) 234, 3. Tito Rabat (spanyol, Kalex) 231

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik