MotoGP: Minden olasz pilóta ilyen versenyről álmodik – Rossi

Vágólapra másolva!
2017.06.05. 08:02
null
Andrea Migno élete első futamgyőzelmét aratta (Fotó: Kovács Nikolett)
A fenti mondatot Valentino Rossitól idéztük, aki Mattia Pasini versenyét jellemezte így, de az igazság az, hogy ez a gyorsaságimotoros-vb vasárnapi Olasz Nagydíjának az összes győzteséről elmondható. Kemény meccsek voltak, és mindegyik első helynek megvan a maga története.


Először is: utoljára kilenc évvel ezelőtt, 2008-ban láthattunk mindhárom kategóriában olasz győztest hazai földön, akkor Simone Corsi, Marco Simoncelli és Valentino Rossi állhatott a dobogó legmagasabb fokára Mugellóban.

A sort vasárnap Andrea Migno nyitotta, aki élete első Moto3-as világbajnoki futamgyőzelmének örülhetett, egyúttal a KTM első idei elsőségét is megszerezte. Az osztrák motorgyártó még csak a dobogóra sem fért fel idén a legkisebb géposztályban, ezúttal egy első és egy harmadik helynek örülhettek.

Ha valaki szeretné megemelni a pulzusát, mindenképp nézze vissza a futamot. Talán elég, ha annyit elárulunk, hogy az első 15 pilóta 1,5 másodpercen belül futott be.

Hét év, egy hónap és huszonnégy nap. Ennyi telt el Mattia Pasini első Moto2-es rajthoz állása és első Moto2-es győzelme között. Igaz akadtak közte csonka és kihagyott szezonok, illetve egy próbálkozás a MotoGP-ben, de így is 86 futam kellett az olasznak, hogy győzzön, hova tovább, dobogóra állhasson.

„Mindent figyelembe véve a mai egy jó nap volt, hiszen Migno megszerezte az első győzelmét. Nem sírtam ugyan, de nagyon meghatódtam, és megköszöntem neki, hiszen ez az első hely a csapatnak is nagyon fontos – mondta lelkesen a Doktor, majd a barátjáról is szót ejtett. – De legalább ennyire örülök Pasininek, mert olyan versenyt futott, amiről minden olasz versenyző álmodik. Nagyon megérdemli, főként annak tudatában, hogy milyen fizikai problémája van a karjával.”

Pasinit nemcsak elsőként intette le a kockás zászló, de olyan előzéseket mutatott be közel 180 km/órás tempónál, amit Rossi is nyomdafestéket nem tűrő szóval tudott csak jellemezni.

Pasini ezúttal csak a pódiumon esett el (Fotó: Kovács Nikolett)
Pasini ezúttal csak a pódiumon esett el (Fotó: Kovács Nikolett)


A napot Andrea Dovizioso koronázta meg, aki az első olasz pilótaként tudta győzelemre vinni a Ducatit Olaszországban!!! Pedig reggel még nem neki állt a zászló.

„Hajnali négykor arra ébredtem, hogy nagyon rosszul vagyok – mondta Dovi a szájára mutogatva, amiről tudjuk, hogy mit jelent... Nagyon furcsa nap volt a mai. A legfurcsább dolog, az a győzelem. A második körben volt egy nagyon necces helyzetem a célegyenes végén, őszintén szólva, nem én irányítottam ott a dolgokat. Szerencsém volt, hogy nem estem el, és hogy a Brembóval találtunk megoldást arra az esetre, hogy a rázkódás után ne menjen el a fék. Tényleg nem gondoltam, hogy ez összejöhet, hiszen semmi energiám nem volt, a bemelegítést is ki kellett hagynom. Még jó, hogy a beállításokkal már megvoltunk. Leírhatatlan, hogy mennyire boldog vagyok, nagyon köszönöm mindenkinek, aki részese volt a sikernek.”

A pódiumon Dovi nemcsak a saját, de Danilo Petrucci könnyeit is törölgette, akinek harmadik helye az eddigi legjobb eredménye száraz versenyen a MotoGP-ben.

„A jerezi nagydíj után a főnököm, a Pramac főnöke, Paolo Campinoti azt mondta nekem, »oké, ma egy jó versenyt futottál, de Mugellóban egy nagyon jó ajándékot kell adnod nekem.« Oké, válaszoltam, de hol tudom megvenni? Aztán rájöttem, hogy a dobogós helyezést nem lehet megvenni, úgyhogy kénytelen voltam az első háromban végezni. A viccet félretéve, ez minden szempontból a hazai versenyünk, ami nagy nyomást jelentett, sikerült kezelnem. Ha lett volna esélyem a győzelemre, akkor azt is megpróbáltam volna, de Dovi és Maverick ma gyorsabb volt.”
– mesélte Petrucci, akinek még Rossi is elnézte, hogy elorozta előre a harmadik helyet.

„Kár, hogy nem jött össze a dobogó, hiszen mindig az a cél, itt Mugellóban pedig különösen fontos a szurkolók miatt – mondta Valentino. – Hittem benne, hogy sikerülhet, de a lelkem mélyén tudtam, hogy 23 kör nagyon sok lesz. Nyolc körrel a vége előtt elkészültem az erőmmel, és egyre nehezebb lett minden. Próbáltam nem leszakadni Petrux-ról, de nem voltam elég erős ahhoz, hogy támadjak. Összességében ahhoz képest, hogy csütörtökön még az sem volt biztos, hogy rajthoz tudok állni, nem volt egy rossz verseny. Nem örülök, hogy valaki leszorított a dobogóról, de az, hogy ez a valaki Petrucci volt, attól egy kicsit kevésbé fáj a dolog, hiszen barátok vagyunk, és csodás versenyt futott.”

A mezőnynek nincs sok ideje a pihenésre és az ünneplésre, hiszen 11-én Catalunyában folytatódik a bajnokság.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, OLASZ NAGYDÍJ
MOTOGP

1. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati)
2. Maverick Vinales +1.281 (spanyol, Yamaha)
3. Danilo Petrucci +2.334 (olasz, Ducati)
A vb-pontverseny állása: 1. Maverick Vinales 105 pont, Andrea Dovizioso 79, Valentino Rossi 75

MOTO2
1. Mattia Pasini (olasz, Kalex)
2. Thomas Lüthi (svájci, Kalex) +0.052
3. Álex Márquez (spanyol, Kalex) +0.136
A vb-pontverseny állása: 1. Franco Morbidelli 113 pont, 2. Thomas Lüthi 100, 3. Álex Márquez 78

MOTO3
1. Andrea Migno (olasz, KTM)
2. Fabio Di Giannantonio (olasz, Honda) +0.037
3. Juan Francisco Guevara (spanyol, KTM) +0.166
A vb-pontverseny állása: 1. Joan Mir 108 pont, 2. Arón Canet 74, 3. Fabio Di Giannantonio 71

Doviziosóék öröme (Fotó: Kovács Nikolett)
Doviziosóék öröme (Fotó: Kovács Nikolett)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik