Megvan az első: a Matador a sivatag ura

Vágólapra másolva!
2010.01.16. 22:17
null
Sainz a sivatag ura (Fotó: Reuters)
Címkék
Carlos Sainz, Cyril Despres, Vlagyimir Csagin – így néz ki a Dakar-győztesek névsora a második, és alighanem egy időre az utolsó dél-amerikai viadal után (hiszen jövőre visszatér a mezőny Afrikába).

„Gyorsak voltunk, de okosak is" – így foglalta össze a kétszeres ralivilágbajnok és immár egyszeres Dakar-győztes Carlos Sainz az elmúlt két és fél hét történéseit a Dakar-rali utolsó szakaszának céljában.

Tényleg csak ennyi lenne? Dehogyis!

Elég ha csak arra gondolunk, hogy a „Matador" csütörtökön még Robby Gordonnal perelt (mert az amerikai hátulról nekiment), pénteken meg csapattársára, Nasszer al-Attijahra akadt ki ugyanezért, meg mert szerinte sportszerűtlenül „porolt" előtte. Szóval nem voltak nyugodt napjai, ráadásul több mint nyolcezer kilométer megtétele után mindössze 2 perc 48 másodperc volt az előnye a fentebb említett katarival szemben.

Szóval nem volt elég gyorsnak és okosnak lenni – önfegyelem, kötélidegek és alázat is kellett ahhoz, hogy Sainz megnyerje ezt a versenyt. No meg az, hogy a Volkswagen Race Touareg jól bírja a kiképzést (megjegyzendő: egyetlen karcolás nélkül megúszta a versenyt...), bár az már szinte természetes, és jól mutatja a csapat erejét, hogy véghezvitte, amit eddig senki: minhárom dobogós helyet – a másodikat al-Attijah, a harmadikat Mark Miller révén – besöpörte.  S továbbra is az egyetlen csapat maradt, amely dízel autóval nyerni tudott, arról nem beszélve, hogy a csapatfőnök Kris Nissen hozzáállása mindenkit lenyűgözött. Hagyta, hogy a pilótái egymást gyepálják (olykor majdnem szó szerint is), és nem adott ki csapatutasítást, hanem azt hajtogatta: neki csak az a fontos, hogy VW nyerjen. Az mindegy, hogy melyik.

„Néha keményen küzdöttek, de mindig sportszerűen. Mi így képzeljük el az autósportot" – mondta Nissen.

S tényleg. Akik pénteken még kakaskodtak, és talán ha lehet, egy kanál vízben megfojtják a másikat, azok most sportszerűen ölelkeztek a célban, és Nasszer al-Attijah volt az egyik első, aki gratulált a győztes Carlos Sainznak. (Bár azért azt megjegyezte: jövőre győzni jön.)

„Nagyon fontos nap ez az életemben. Nyertem már Európában, nyertem Spanyolországban, és most a Dakaron – ez boldoggá és elégedetté tesz. Hosszú, nehéz napokon vagyunk túl. Tudtam, hogy ilyen lesz, és keményen harcoltam. Ma már csak arra koncentráltam, hogy ne hibázzunk. Kontroll alatt tartottunk mindent, az érzelmeinket is, mégis olyan hosszúnak tűnt ez a kétszáz kilométer, mintha egy hétig tartott volna..."

Pedig még két óra sem volt.

Ami Sainz-cal először történt meg, azt Cyril Despres motorral harmadszor, Vlagyimir Csagin pedig kamionnal ötödször élte át. Az ő győzelmüket a verseny második hetében már semmi és senki sem veszélyeztette.

„Minden győzelem szép, de ez különösen az. A kemény munka, a szakértelem és a csapat összetartásának diadala. Tombolnak bennem az érzelmek, és persze kimerült is vagyok, kevés erő maradt bennem. Kemény Dakar volt, de gyönyörű Dakar. Hihetetlenül örülök, hogy én nyertem – mondta Despres, és hagyta, had gördüljenek lefelé a könnycseppek az arcán.

A motorosoknál a szabadkai születésű, szerb licenccel versenyző Saghmesiter Gábor teljesítette a távot, az 59. helyen ért célba.

Ami a kamionosokat illeti, ott a Kamaz elképesztő tettet hajtott végre azzal, hogy a Dakar összes szakaszát megnyerte, Csagin pedig az elsőtől az utolsó szakaszig vezetve hatodik győzelmét aratta, és csatlakozott az eddigi egyedüli rekorder Karel Lopraishoz.

32. DAKAR-RALI
14. SZAKASZ, SAN RAFAEL–BUENOS AIRES (ÖSSZTÁV: 707 KM, EBBŐL SZELEKTÍV SZAKASZ: 206 KM)

Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Timo Gottschalk (katari, német, Volkswagen Race Touareg) 1:19:42, 2. Sainz, Cruz (spanyol, Volkswagen Race Touareg) 36 mp hátrány, 3. Chicherit, Thörner (francia, svéd, BMW X3) 43 mp hátrány. Motorosok: 1. Ruben Faria (portugál, KTM) 1:26:48, 2. Ullevalseter (norvég, KTM) 3:45 perc hátrány, 3. Rodrigues (portugál, Yamaha) 3:57 perc hátrány, ...49. Saghmesiter Gábor (szerbiai, KTM) 1:54:00 óra hátrány. Kamionosok: 1. Ilgizar Margyejev, Vjacseszlav Mizukajev, Andrej Karginov (orosz, Kamaz), 2. Van Ginkel, De Rooij, Tijsterman (holland, Ginaf) 2:04 perc hátrány, 3. Macik, Kalina, Bervic (cseh, Liaz) 2:20 perc hátrány.


A VÉGEREDMÉNY

Autósok: 1. Carlos Sainz, Lucas Cruz 47:10:00, 2. al-Attijah, Gottschalk 2:12 perc hátrány, 3. Miller, Pitchford (amerikai, dél-afrikai, Volkswagen Race Touareg) 32:51 perc hátrány. Motorosok: 1. Cyril Despres (francia, KTM) 51:10:37, 2. Ullevalseter 1:02:52 óra hátrány, 3. Lopez Contardo (chilei, Aprilia) 1:09:48 óra hátrány, ... 59. Saghmeister (szerbiai, KTM) 26:47:47óra hátrány. Kamionosok: 1. Vlagyimir Csagin, Szergej Szavosztyin, Eduard Nyikolajev (orosz, Kamaz) 55:04:47, 2. Kabirov, Beljajev, Mokejev (orosz, Kamaz) 1:13:08 óra hátrány, 3. Van Vliet, Vaanholt, Van Veenendaal (holland, Ginaf) 10:43:20 óra hátrány

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik