Már csak egy napig küzd a fáradt Dakar-mezőny

Vágólapra másolva!
2011.01.14. 22:50
null
Despres útban a cél felé (Fotó: Reuters)
Címkék
Az éllovasokon egyre nagyobb a nyomás, ahogy fogynak a napok a Dakaron, de egyelőre a motoros Marc Coma, az autós Nasszer al-Attijah és a kamionosok Vlagyimir Csagin is jól bírja a gyűrődést – mindhárman haladnak céljuk, és a verseny célja felé.

Ami a pénteki szelektívet illeti: egész éjjel szakadt az eső Córdoba környékén, amitől az utak jégpályává váltak, csak hogy még inkább feltuningolják az éllovasok vérnyomását, vagy talán azért, hogy még egy esélyt adjanak az üldözőknek. A helyzet azonban nem változott az élen, bár az autósoknál a címvédő Carlos Sainz „csakazértis" begyűjtött még egy szakaszgyőzelmet (a huszonharmadikat, s érdekes, hogy Stéphane Peterhanselnek is pontosan ennyi van), csapattársát Nasszer al-Attijahot ez egyáltalán nem bosszantotta: ő megelégszik azzal, hogy már csak egy lépésnyire van az áhított Dakar-sikertől.

„Életem legnehezebb szakasza volt – vallotta be Nasszer al-Attijah a célban. – Tilos volt hibázni, úgyhogy nagyon észnél kellett lenni, ugyanakkor azért haladni is kellett, hiszen ha kiesel a ritmusodból, az legalább annyira veszélyes, mintha túl gyorsan mész. Amikor először jöttem a Dakarra, az volt az álmom, hogy nyerjek. Hosszú ideje várok erre a pillanatra, s most már csak egy nap választ el tőle..."
S hogy mi marad a riválisoknak?

Sainz és Peterhansel például megküzdhet azért szombaton, hogy ki tart majd előrébb a 2011-es Dakar végén a szakaszgyőzelmek tekintetében. Amúgy a franciák kilencszeres Dakar-győztese ezen a napon is csak szenvedett: eltört a hűtő és elfolyt a víz, aztán meg defektet kapott és négyszer kellett megállnia.

„Amikor a szerencse nem áll melléd, akkor nem áll melléd. Ez van" – összegezte a történteket Peterhansel, s ezt nemcsak a pénteki napra értette...

A motorosoknál az egy nappal korábban még kincstári optimizmusa utolsó darabkáit „előhúzó" Cyril Despres is elkezdett szépen lassan beletörődni, hogy ezt a Dakart valószínűleg elvesztette, nem védheti meg a címét.

„Azért ez még nem a világvége... " – vigasztalta magát a háromszoros Dakar-győztes francia az 555 kilométeres szakasz után.

„Technikás szakasz volt, amely arról szólt, hogy ki mennyire megbízható, de nekem szerencsére jól ment – fújt egy nagyot a célban az éllovas Marc Coma. – Van még hátra százkilencven kilométer, amelyen elvileg semmi baj nem lehet, de azért várjuk meg a végét."

Megvárjuk.

Mint ahogy azt is, hogy mi történik majd a kamionosok versenyében, amelyben a hajrát olyannyira megnyomta Vlagyimir Csagin (a pénteki szakaszt is megnyerte, igaz, mindössze 48 másodperccel), hogy most már több mint félórával vezet az összetettben, s ha valami nagy katasztrófa nem történik, ennek elégnek kell lennie ahhoz, hogy begyűjtse hetedik Dakar-sikerét.

DAKAR-RALI, SAN JUAN–CÓRDOBA
(ÖSSZEKÖTŐ SZAKASZ: 123 KM, SZELEKTÍV SZAKASZ: 555 KM) 
Autósok
1.  Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Volkswagen Race Touareg) 5:37:18 óra
2. De Villiers, Von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Volkswagen Race Touareg) 5:40:01
3. al-Attijah, Gottschalk (katari, német, Volkswagen Race Touareg) 3:28 p h.
4. Peterhansel, Cottret (francia, BMW X3) 4:12 p h.
 
Motorosok
1. Marc Coma (spanyol, KTM) 6:42:42
2. Despres (francia, KTM) 37 mp h.
3. Rodrigues (portugál, Yamaha) 7:21 p h.
 
Kamionosok
1. Csagin, Szavosztyin, Sajszultanov (orosz, Kamaz) 2:45:34
2. Kabirov, Beljajev, Mokejev (orosz, Kamaz) 48 mp h.
3. Vila, Torrallardona, Van Eerd (spanyol, spanyol, holland, Iveco) 4:29 p h.
 
AZ ÖSSZETETTBEN
Autósok
1. Nasszer al-Attijah, Timo Gottschalk 43:59:30 óra
2. De Villiers, Von Zitzewitz 48:21 p h.
3. Sainz, Cruz 1:21:16 ó h.
 
Motorosok
1. Marc Coma 49:42:42
2. Despres 16:36 p h.
3. López-Contardo  59:27 p h.
 
Kamionosok
1. Csagin, Szavosztyin, Sajszultanov 46:54:14
2. Kabirov, Beljajev, Mokejev 31:19 p h.
3. Nyikolajev, Mizjukajev, Ribakov (orosz, Kamaz) 3:15:45 ó h. 
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik