Lorenzót nem lehetett megállítani fél távtól

Vágólapra másolva!
2012.06.17. 15:43
null
Lorenzo a negyedik helyről rajtolva nyert Silverstone-ban (Fotó: Reuters)
Címkék
A negyedik helyről rajtoló Jorge Lorenzo sikerét hozta a gyorsaságimotoros-világbajnokság Brit Nagydíjának MotoGP-futama. A spanyol mögött az ausztrál Casey Stoner és az ugyancsak spanyol Daniel Pedrosa ért célba. Moto2-ben a spanyol Pol Espargaró, míg Moto3-ban Maverick Vinales győzött.

MotoGP

Álvaro Bautista rosszul kapta el a rajtot – szokatlan lehetett neki a pole pozíció, elvégre sohasem indult még korábban az élről a legmagasabb géposztályban. A spanyol egészen a harmadik helyig esett vissza az első kanyar előtt, amelybe a második helyről induló Ben Spies ment be elsőként, mögötte pedig a harmadikként startoló Casey Stoner motorozott.

Az első kör végén ugyanez volt a sorrend, Spies 2 tizeddel vezetett Stoner további egy tizeddel Bautista előtt.

Az ötödik kör végén már 5, illetve 6 tizedre nőtt a differencia, csakhogy akkor már Stoner vezetett Spies és Bautista előtt. Spies röpke pillanatok alatt tovább esett a rangsorban, mivel Jorge Lorenzo és Bautista is megelőzte, aztán a nyolcadik helyről nekirugaszkodó Andrea Dovizioso és Daniel Pedrosa is elment mellette. A nyolcadik körben már csak hatodik volt Spies.

Fél távnál Lorenzo támadásba lendült Stoner ellen, és az adok-kapokból előbbi került ki jól, a 11. körben már ő vezetett. Eközben Dovizioso elszállt, és vezetői hibája miatt egykörös hátrányba került.

Lorenzo a 12. körben már több mint hattizedes előnyt épített ki. Egy fordulóval később további egy másodpercet adott a második Stonernek, akit elkezdett támadni Pedrosa.

Azt hittük, hogy az éllovas spanyol mögött Stoner, Pedrosa, Bautista vonat alakul ki az utolsó körökre, a hármas fogat tagjai ehelyett tisztes távolságból követték egymást.

A leintésig nem változott a sorrend, győzött Lorenzo, Stoner lett a második, Pedrosa a harmadik. A negyedik Bautista mögött Spies és Cal Crutchlow ért célba. A brit Crutchlow nem akármilyen tettet hajtott végre, az utolsó, 20. pozícióból rajtolva küzdötte fel magát a hatodik helyre!

A 25 esztendős Lorenzo 73. királykategóriabeli futamán a 21. elsőségét könyvelhette el, s immár negyedszer diadalmaskodott az idényben.

Moto2

Pol Espargaró remek hétvégén van túl a gyorsaságimotoros-világbajnokságon, ahol egyeduralkodónak bizonyult a Brit Nagydíjon a Moto2-esek között: nemcsak az első, a második és a harmadik szabadedzést, valamint az időmérőt nyerte meg, hanem a vasárnap kora délutáni futamot is, méghozzá végigvezetve.

A spanyol a 23. Moto2-es versenyén a második győzelmét aratta, korábban az idei Spanyol Nagydíjon győzedelmeskedett.

Ebben a szezonban hat viadalon már negyedszer állhatott dobogóra, s a második helyet foglalja el összetettben, melynek élén már nem a Silverstone-ban csak nyolcadik Thomas Lüthi, hanem Marc Márquez áll 102 ponttal.

Moto3

Maverick Vinales idei harmadik futamgyőzelmét aratva nyerte meg a Moto3 kategóriát. A spanyol versenyző ezzel az élre állt összetettben a most csak a harmadikként befutó Sandro Cortesét megelőzve.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB
BRIT NAGYDÍJ, A SOROZAT 6. VIADALA, SILVERSTONE
MOTOGP (20 KÖR)
1. Jorge Lorenzo spanyol Yamaha 41:16.429
2. Casey Stoner ausztrál Honda +3.313
3. Daniel Pedrosa spanyol Honda +3.599
A PONTVERSENY ÉLCSOPORTJA
1. Jorge Lorenzo spanyol Yamaha 140 pont
2. Casey Stoner ausztrál Honda 115
3. Daniel Pedrosa spanyol Honda 101
MOTO2 (18 KÖR)
1. Pol Espargaró spanyol Kalex 38:29.792
2. Scott Redding brit Kalex +1.462
3. Marc Márquez
spanyol Suter
+1.521
A PONTVERSENY ÉLCSOPORTJA
1. Marc Márquez spanyol Suter 102 pont
2. Pol Espargaró spanyol
Kalex 96
3. Thomas Lüthi
svájci
Suter
96
MOTO3 (17 KÖR)
1. Maverick Vinales spanyol FTR Honda 38:55.210
2. Luís Salom spanyol Kalex KTM +0.933
3. Sandro Cortese német KTM +1.023
A PONTVERSENY ÉLCSOPORTJA
1. Maverick Vinales spanyol FTR Honda 105 pont
2. Sandro Cortese német KTM 103
3. Luís Salom spanyol Kalex KTM 75
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik