Gordont kizárták, de fellebbezett, így folytatja a száguldást

TÓTH ANITA jelenti a DakarrólTÓTH ANITA jelenti a Dakarról
Vágólapra másolva!
2012.01.12. 01:09
null
Robby Gordon folytatta – de kérdés, hogy folytathatja-e (fotó: Action Images)
Címkék
A nap híre kétségtelenül az volt, hogy kizárták Robby Gordont. Igaz, az amerikai Hummer-pilóta még mindig versenyben van, mert fellebbezett a döntés ellen, de nem rajtolhatott valami nyugodt lelkiállapotban a történtek után. Egy sziklán ki is lyukasztotta mind a két bal oldali kerekét, úgyhogy ki kellett cserélni, arról nem is beszélve, hogy az autója is sérült. Mindent egybevetve a hatperces hátránya több mint tizenkilenc percessé duzzadt az éllovas Stéphane Peterhansellel szemben, szóval… Az esélyei jelentősen csökkentek még akkor is, ha a felügyelő testület az újabb vizsgálat után mégis hagyja, hogy versenyben maradjon és értékeljék (bár erre őszintén szólva nem nagyon van példa).

 

A lényeg, hogy Gordonnak nagyobb a levegőszűkítője a megengedettnél, ami plusz motorerőt jelent… Ja, amúgy a szakaszt „Nani” Roma nyerte, de ez abban a pillanatban a spanyolokon kívül nem sok mindenkit érdekelt, hiszen mindenkit lekötött a kizárás és az, hogy Peterhansel viszonylag megnyugtató összetettbeli előnyre tett szert.

Ami a magyarokat illeti, a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős ott folytatta, ahol előző nap abbahagyta – igaz, sokkal nehezebb út vezetett a szerdai 17. helyhez, mint a keddi tizennyolcadikhoz. Bár az is tény: senki sem ígérte, hogy a Dakar könnyű lesz.

Nem is az, sőt egyre nehezedik. A szerdai Iquique–Arica szakaszról a gyári pilóták közül is sokan azt mondták, a verseny eddigi legnehezebb szelektívje volt. Az Opel Dakar Team sem úszta meg kalandok nélkül.

„Sokan elakadtak ma – szögezte le Szalay a nap végén. – Egyikük állt valamelyik dűne tetején és integetett, hogy arra ne menjünk. Hát köszi, gondoltam, amikor már félig fent voltunk a domboldalban.
Aztán felsétáltam, megnéztem, és magamban igazat adtam neki egy gödörben vesztegelt.
Visszafordultunk, másfelé kerestük az irányt. Aztán volt, hogy valaki otthagyta a lapátját és a homokfutóját a dűne tetején, de ő maga már nem volt sehol, minket viszont irányváltásra kényszerített.”

Szóval kalandokban ezen a napon sem volt hiány, egy kis ásás is becsúszott, pontosabban nem is ásás, Szalayék csak felemelték az autót és lerakták a trepniket, aztán már mentek is tovább. Az igazi időveszteséget nem ez jelentette, hanem a két defekt az utolsó tizenöt kilométeren.

„A dűnék után a leengedett kerekekkel mentünk tovább, ám kiértünk a köves szakaszra, ahol előbb bal első, majd jobb hátsó defektet kaptunk. Amíg kereket cseréltünk, jó néhányan megelőztek, úgyhogy azt gondoltam, húszon kívül leszünk. Ehhez képest nagyon elégedett vagyok a tizenhetedik hellyel. S van még valami, ami biztos: holnap három pótkereket viszünk, nem akarok rizikózni” – mondta Szalay.

A csapat versenykamionjáról sajnos nem szolgálhatunk jó hírekkel: a Darázsi Zsolt, Hoffmann Péter, Vörös Ferenc trió magyar idő szerint fél tizenkettőkor egy dűne tetején vesztegelt a szakasz felén alig túl. Az MAN-kamionban tönkrement a kuplung, lehetetlen volt megjavítani ott a helyszínen, úgyhogy a trió számára alighanem befejeződött a verseny. Persze, halvány remény mindig van, de ez most tényleg nagyon halvány.

A motorosoknál Joan Barreda Bort győzedelmeskedett, igaz, fájdalmas győzelem volt ez. A pilóta körülbelül 120 km/órás tempóval elkapott egy sziklát, s abban a pillanatban úgy érezte, eltört a lábszárcsontja, mert teljesen kifordult a lába. Végül úgy tűnik, nem ennyire súlyos az eset, de hogy tudja-e folytatni vagy sem, az a szerda éjszaka kérdése. Az éllovasok csatájában ezúttal Marc Coma szerepelt jobban, most már csak 21 másodperc van közte és legfőbb riválisa, a szintén háromszoros Dakar-győztes Cyril Despres között. Csillagok háborújára számíthatunk az utolsó napokban.

DAKAR 2012
Iquique–Arica (össztáv: 694 km, ebből szelektív szakasz: 377 km)
Autósok: 1. Joan „Nani” Roma, Michel Périn (spanyol, francia, Mini) 3:59:37, 2. Peterhansel, Cottret (francia, Mini) 21 másodperc hátrány, 3. De Villiers, Von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota Hilux) 7:44 perc h., …17. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Antara) 1:18:22 óra h. Motorosok: 1. Joan Barreda Bort (spanyol, Husqvarna) 4:18:43, 2. Coma (spanyol, KTM) 1:32 p h., 3. Despres (francia, KTM) 3:39 p h. Kamionosok: 1. Artur Ardavicsusz, Alekszej Kuzmics, Nurlan Turlubajev (kazah, Kamaz) 5:06:11, 2. Karginov, Mokejev, Devjatkin (orosz, Kamaz) 2:18 p h., 3. De Rooy, Colsoul, Rodewald (holland, Iveco) 2:23 p h.
Az összetettben. Autósok: 1. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret 28:41:12, 2. Roma, Périn 19:05 p h., 3. Gordon, Campbell (amerikai, Hummer) 19:51 p h., …24. Szalay, Bunkoczi 13:00:02 ó h. Motorosok: 1. Cyril Despres 33:07:39, 2. Coma 21 mp h., 3. Rodrigues (portugál, Yamaha) 45:56 p h. Kamionosok: 1. Gerard de Rooy, Tom Colsoul, Darek Rodewald 33:52:33, 2. Stacey, van Goor, der Kinderen (holland, Iveco) 59:27 p h., 3. Ardavicsusz, Kuzmics, Turlubajev 1:04:17 ó h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik