Gordon egy másodperccel verte meg Peterhanselt

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2010.01.06. 09:39
null
Egy másodperccel nyerte meg Gordon az első chilei szakaszt (Fotó: Reuters)
Címkék
Az autósoknál Robby Gordon egy másodperccel (!) győzte le Stéphane Peterhanselt a Dakar-rali első chilei napján, immár kisebb dűnék és tevefüvek között. A motorosoknál Cyril Despres magára talált, a kamionosoknál pedig a kedden negyvenéves „cár", Vlagyimir Csagin ünnepelhetett.

Korán keltek, mert hosszú út várt rájuk. Nem is maga a pálya volt hosszú (azt negyven kilométerrel már előző este lerövidítették, mert napnyugtáig a mezőny nagy része nem érte el a fiambalái tábort), hanem a megelőző összekötő szakasz, no meg a határátkelés. Fel kellett menni több mint négyezer méteres magasságba, ami enyhén szólva is megviseli az erőforrásokat – no és az embereket.

Festői tájakon haladtak, és hihetetlen volt, hogy reggel még a Kordillerák hósipkás hegycsúcsai között autóznak, motoroznak, néhány órával később pedig már a világ legszárazabb sivataga, az Atacama az ellenfél. Tevefű és az első kisebb dűnék – ez már némi ízelítő a valódi Dakarból.

Az autósoknál a célba érkezés után már ünnepelték Stéphane Peterhansel sikerét, amikor jött Robby Gordon (jóval később rajtolt, mert előző nap kétszer elakadt, túlmelegedett a motorja és majd egy órát veszített), és egy másodperccel megelőzte Mr. Dakart!

El tudják képzelni, mennyi egy másodperc 163 kilométer megtétele után? Nem kell elképzelniük, megmondjuk: 27 méter. Nos, mondhatjuk, szoros verseny volt. Gordonnak azonban semmit sem jelent a részsiker – legalábbis ezt mondja –, hiszen ő azért jött, hogy az egész versenyt megnyerje. Ilyen előzmények után nem lesz könnyű, ugyanis 1 óra és 4 perc a hátránya az összetett éllovas Peterhansellel szemben.

A motorosoknál Cyril Despres magára talált, s végre úgy tűnt, élvezi is a motorozást, nem úgy, mint az előző napokon. Ez az ő igazi terepe – a sivatagot szereti.

Mondják, ha valamit nagyon akarsz, tegyél érte. Nos, Vlagyimir Csagin, a kamionos éllovas nagyon szerette volna szakaszgyőzelemmel ünnepelni 40. születésnapját – és meg is tette, méghozzá úgy, hogy nagyon elverte a vetélytársakat. A Cár – ahogyan a vetélytársak becézik már évek óta – ezzel 51 szakaszgyőzelemnél tart, és feltett szándéka, hogy még az idén utolérje az abszolút rekorder Peterhanselt.

31. DAKAR-RALI 
A 4. SZAKASZ EREDMÉNYEI, A VIADAL HONLAPJA ALAPJÁN
AUTÓSOK
1. Robby Gordon (amerikai, Hummer) 1:40:21 óra
2. Stéphane Peterhansel (francia, BMW) 1 mp hátrány
3. Nasszer al-Attijah (katari, Volkswagen) 2:26 perc hátrány
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Stéphane Peterhansel (francia, BMW) 10:54:50 óra
2. Carlos Sainz (spanyol, Volkswagen) 7:36 perc hátrány
3. Nasszer al-Attijah (katari, Volkswagen) 9:56 perc hátrány
 
MOTOROSOK
1. Marc Coma (spanyol, KTM) 1:46:58 óra
2. David Casteu (francia, Sherco) 2:04 perc hátrány
3. Ciryl Despres (francia, KTM) 3:14 perc hátrány  
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Ciryl Despres (francia, KTM) 10:44:16 óra
2. David Casteu (francia, Sherco) 8:53 perc hátrány
3. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) 23:45 perc hátrány

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik