Formula E: idén először, karrierje során másodszor Da Costáé a pole

Börzöli BernadettBörzöli Bernadett
Vágólapra másolva!
2020.02.29. 12:12
null
Da Costa indulhat a pole pozícióból az idény ötödik versenyén (Fotó: Twitter)
António Félix da Costa várhatja az élről a piros lámpák kialvását a Formula E marokkói versenyén. A portugál pilóta mellől Maximilian Günther, a második sorból pedig André Lotterer és Nyck de Vries vághat neki az idény ötödik futamának. A bajnoki éllovas Mitch Evans mért kör nélkül, az utolsó helyen zárta a marrákesi időmérőt.

 

Alig két héttel a mexikóvárosi forduló után Marrákesben csap össze ismét a mezőny. Ennek a hétvégének a lebonyolítása kissé eltért a megszokottól, ugyanis az első szabadedzést nem a többi program napján, hanem már pénteken megrendezték. A nyitó gyakorláson António Félix da Costa volt a leggyorsabb, míg a második edzést az előző verseny győztese és a pontverseny élén álló Mitch Evans zárta az első helyen.

Az időmérő előtt ezúttal is négy csoportba osztották a versenyzőket a bajnokság állása alapján. Mitch Evans, Alexander Sims, António Félix da Costa, Stoffel Vandoorne, Lucas di Grassi és Sam Bird kezdte meg a kvalifikációt az első csoport tagjaiként. A leggyorsabbnak Da Costa bizonyult közülük, Evans viszont nem ért fel idejében mért körre, így idő nélkül zárta a Q1-et.


A második csoportba Oliver Rowland, Maximilian Günther, Edoardo Mortara, André Lotterer, Nyck de Vries és Jean-Éric Vergne került. A Q2-ben Günther autózta a leggyorsabb kört, ezzel pedig átvette a vezetést. Sébastien Buemi, Pascal Wehrlein, Robin Frijns, James Calado, Daniel Abt és Jérome D'Ambrosio csoportja következett utánuk. Közülük azonban senkinek sem sikerült megközelítenie az élen álló versenyzőket, Buemi került a legközelebb hozzájuk, akinek ideje a hatodik helyre volt elég.

Utolsóként Felipe Massának, Brendon Hartleynak, Oliver Turveynek, Nico Müllernek, Neel Janinak és Ma Csing-huának volt lehetősége megautózni a tőlük telhető leggyorsabb kört. A Q4 résztvevői közül azonban senkinek sem sikerült az első hat közé kerülnie, így ettől a szakasztól függetlenül alakult ki azok névsora, akik harcba szállhattak a super pole-ért.

Günther, Lotterer, Mortara, Da Costa, De Vries és Buemi között dőlt el a rajtelsőség sorsa. A hatosból Buemi kezdte meg elsőként a gyors körét, amely azonban nem sikerült túl erősre, így De Vriesnek, majd Da Costának is sikerült felülmúlnia – utóbbi ráadásul a hollandnál is jobb időt ért el.

Mortara negyedikként teljesítette a maga körét, de csak Buemit sikerült maga mögé utasítania. Lotterer ezzel szemben csak Da Costától kapott ki. Utolsóként Günther következett, a német pilóta nagyon jó körön volt, az utolsó szektorban azonban elfékezte, így meg kellett elégednie a második rajthellyel.

Az élről tehát Da Costa vághat neki a marrákesi versenynek, amelyet 15 órától rendeznek.

FORMULA–E
MAROKKÓ, IDŐMÉRŐ
1. António Félix da Costa (portugál, DS Techeetah) 1:17.158
2. Maximilian Günther (német, BMW Andretti) +0.069
3. André Lotterer (német, Porsche) +0.095
4. Nyck de Vries (holland, Mercedes) +0.432
5. Edoardo Mortara (svájci, Venturi) +0.645
6. Sébastien Buemi (svájci, Nissan) +0.653

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik