Felemás magyar nap: Sebestyént kizárták, Szalay a 21. helyen végzett

TÓTH ANITA jelenti a DakarrólTÓTH ANITA jelenti a Dakarról
Vágólapra másolva!
2012.01.10. 00:32
null
Sebestyén Sándorék itt még versenyben voltak (Fotó: Navigátor Média)
Címkék
Katalán napot tartottak hétfőn a Dakaron: a motorosoknál Marc Coma, az autósoknál Joan „Nani" Roma győzedelmeskedett. A magyarok közül Szalay Balázs a 21. helyen célba ért, míg Sebestyén Sándort kizárták, mert a copiapói hurokszakaszon kihagyott több rejtett GPS-pontot (WPM).

 

Kezdjük a magyarokról szóló hírekkel, amelyek közül az egyik jó, a másik rossz.

A Sebestyén Sándor, Bognár József kettős számára sajnos véget ért a Dakar-rali. Az újonc páros remekül vette az akadályokat, egészen a méltán hírhedt Copiapó–Copiapó hurokszakaszig. Az volt a verseny eddigi legnehezebb napja (szombaton teljesítette a mezőny), s amint arról már beszámoltunk, a magyar páros kihagyta a hármas ellenőrző pontot (és utóbb kiderült, hogy még számos rejtett GPS-pontot is, mert nem teljesítette a CP3 utáni szakaszt). Ennek ellenére Sebestyénéknek volt összidejük, volt rajtidejük, sőt, mindössze fél órával az indulás előtt tudták meg, hogy kizárták őket a versenyből.

Ez azért eléggé érthetetlen. Ha ellenőrizték a GPS-üket, miért nem született meg hamarabb a döntés? Vagy legalább miért nem jelezték, hogy milyen súlyos büntetésre számíthatnak? Ugyanis a magyarok azt hitték, utólag kapnak majd időbüntetést (ezeket mindig egy nappal később osztják) és folytathatják a versenyt. Nem így történt. A Toyota-páros érthetően rettenetesen csalódott volt a történtek miatt.

„A verseny előtt elmentünk Párizsba egy oktatásra, ahol azt mondták, ha lehetetlen a helyzet, akkor nem kell kockáztatnunk, jöjjünk ki a pályáról és a sportfelügyelők utóbb megítélik a helyzetet és vagy adnak büntetést, vagy nem. Mi szombaton lehetetlen helyzetbe kerültünk, legalább ötször próbáltuk meg teljesíteni a hármas ellenőrző pontot, ám ez lehetetlen volt. Sorra akadtak el és borultak fel a versenyzők, s velünk együtt többen is elhagyták a pályát. Érthetetlen, hogy miért csak minket zártak ki, és miért a rajt előtt tudtuk meg mindezt" – mondta Sebestyén Sándor.

A másik magyar páros, Szalay Balázs és Bunkoczi László nem fűzött sok reményt a jó szerepléshez ezen a napon, ugyanis a szombati féltengely-csere miatt a 89. helyről rajtolhatott mindössze (néhány napja már a kamionosokat összefésülték az autós mezőnnyel, úgyhogy őket is előzgetni kellett). Ehhez képest folyamatosan gyorsult, és végül a 21. helyen teljesítette a szakaszt a magyar kettős.

„Nehéz szakasz volt, nagyon elfáradtunk – mondta Szalay. – A szakasz elején szenvedtünk a porban, de ez várható is volt a rajthelyünket ismerve, majd amikor átverekedtük magunkat a mezőny hátsó felén, köves és homokos szakaszokon száguldottunk tovább. Próbáltuk beosztani az erőnket és vigyázni az autóra, ez sikerült."

Ami az élmezőnyt illeti, az autósoknál Joan „Nani" Roma az idei második szakaszgyőzelmét aratta. „Nem tudtam volna ennél sem jobban, sem gyorsabban menni – ez a szelektív egyszerűen nem tette lehetővé, hogy hibázzunk" – mondta Roma, aki a végén 5 másodperccel bizonyult gyorsabbnak Robby Gordonnál.

Az amerikainak is van miért örülnie, hiszen hét perccel gyorsabb volt, mint az összetett éllovas Stéphane Peterhansel. Még egy-két ilyen remek eredmény, és Gordon be is hozza a francia előnyét.

A motorosoknak az előző napi homokozás után most sár állta útjukat. Nagy eső zúdult a pályára, amely sártengerré változtatta a folyómedret, amin a mezőnynek át kellett kelnie. Először Cyril Despres esett bele a sárba, el is időzött ott több mint fél órát, majd sorban a többiek. A hetedik versenyző után a szervezők másfelé irányították a motorosokat, az első hét pedig időjóváírást kapott.

Más kérdés, hogy míg Marc Coma egy perc alatt kiszabadította magát a sárból, a többiek jóval többet „egerésztek", azaz a spanyol jelentős előnyhöz juthatott volna. Ám az időjóváírás ezt megakadályozta, úgyhogy Coma „csak" másfél perccel vezet legfőbb vetélytársa, Despres előtt.

DAKAR-RALI
9. nap, Copiapó–Antofagasta (össztáv: 722 km, ebből szelektív szakasz 477 km)

Autósok: 1. Joan Nani Roma, Michel Périn (spanyol, francia, Mini) 4:25:44, 2. Gordon, Campbell (amerikai, Hummer) 5 másodperc hátrány, 3. Holowczyc, Fortin (lengyel, belga, Mini) 2:04 perc h., …21. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Antara) 1:06:20 ó h

Motorosok: 1. Marc Coma (spanyol, KTM) 5:03:52, 2. Faria (portugál, KTM) 7:00 p h., 3. Rodrigues (portugál, Yamaha) 7.10 p h.

Kamionosok: 1. Ales Loprais, Petr Almási, Michal Ernst (cseh, Tatra) 5:07:17, 2. De Rooy, Colsoul, Rodewald (holland, Iveco) 1:31 p h., 3. Biasion, Albiero, Huisman (olasz, Iveco) 12:20 p h., …27. Darázsi Zsolt, Hoffmann Péter, Vörös Ferenc (magyar, MAN) 1:37:27 ó h.

Az összetettben. Autósok: 1. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, Mini) 20:04:15, 2. Gordon, Campbell 7:36 p h., 3. Holowczyc, Fortin 7:48 p h., …35. Szalay, Bunkoczi 10:49:37 ó h.

Motorosok: 1. Marc Coma 23:24:18, 2. Despres (francia, KTM) 1:26 p h., 3. Rodrigues 49:01 p h.

Kamionosok: 1. Gerard de Rooy, Tom Colsoul, Darek Rodewald 23:14:03, 2. Loprais, Almási, Ernst 15:39 p h., 3. Stacey, van Goor, der Kinderen (holland, Iveco) 48:06 p h., …32. Darázsi, Hoffmann, Vörös 19:16:54 ó h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik