H. Á. 2019.12.02 10:54 Frissítve: 2019.12.02 11:59

F2: példátlan bravúrt hajtott végre az indiai „uborka” Abu-Dzabiban

Minden bizonnyal nagyon hosszú ideig érvényes rekordot állított fel az elmúlt hétvégén Mahaveer Raghunathan, az MP Motorsport F2-es csapatának indiai autóversenyző(félesége), amikor Abu-Dzabiban az idény során másodszor is összegyűlt a licencére az egyversenyes eltiltást jelentő 12 büntetőpont. Egyszer sem volt még senki más eltiltva a rendszer 2014-es bevezetése óta, nemhogy kétszer, pláne egy idény alatt...

 

Akár vissza is térhet jövőre Ragunathan az F2-be (Fotó: AFP)

Mahaveer Raghunathan a fizetős pilóták táborát gyarapítva került idén a Formula–1 előszobájának számító Formula–2-es bajnokságba, ahol az MP Motorsportsnál látták meg tehetsége helyett a rengeteg pénzt, amelyet az ülésért leszurkolt az istállónál.

Mert, hogy nem a tehetsége miatt került be a mezőnybe, az viszonylag hamar kiderült: az első öt versenyhétvégén átlagosan 4.5 másodperccel volt lassabb az időmérőt megnyerőknél, sőt még az F3-as élmenőknél is lassabbnak bizonyult, egy jobb technikával bíró autóval.

Igaz, legalább egyvalamiben a mezőny legjobbjának bizonyult: senki nem gyűjtögette nála szorgosabban a büntetőpontokat, így öt versenyhétvége alatt összeszedte az egy versenyre szóló eltiltáshoz szükséges 12 pontot.

Változatos szabálytalanságok egész sorával szerezte a pontokat: pályára való szabálytalan visszatérés, sárga zászló alatti gyorshajtás, kanyarlevágás is szerepel a bűnlajstromában, de kapott büntetőpontokat azért is, mert a leintés után még egy kört megtett a pályán versenytempóban...

RAGHUNATHAN MONACÓBAN

Miután a francia versenyhétvégét kihagyta, újabb öt hétvégére volt szüksége az újabb 12 pont összeszedéséhez – Anthoine Hubert halálos balesete miatt a belga hétvége futamait törölték –, így éppen a szezonzárón jött össze neki az újabb 12 egység, most éppen az edzés végén bemutatott szabálytalan rajtgyakorlat miatt.

Minden jel arra mutat azonban, hogy az indiait nem tiltják el, az F2-es szabályok szerint ugyanis a szezon végén törlik a büntetőpontokat, s a következő év elején tiszta lappal indul mindenki – számolt be róla az autosport.com.

Vagyis, ha esetleg valamely csapatnak kedve szottyanna újfent szerződést kötni az indiai „uborkával” – a kifejezést Sebastian Vettel használta, miután Raghunathan honfitársa, Narain Karthikeyan nekiütközött a 2012-es F1-es Malajziai Nagydíjon –, akkor minden gond nélkül ott lehetne a jövő évi első versenyen.

Az alábbi videóból pedig az is jól látható, hogy milyen fantasztikus autóvezetési képességekkel rendelkezik a 21 éves indiai „fenomén”... Azonban nem akarunk igazságtalanok lenni vele szemben, az első monzai versenyen a 10. helyen végzett, így szerzett egy pontot – a versenyen a spai tragikus események miatt 20 helyett 15 pilóta indult, és ketten kiestek.

RAGHUNATHAN BAKIBAN

2020.05.20 09:23:18

Egyéb autó-motor K. J.

Id. Reisz János, a motoros legenda még 85 évesen is 200 kilométer per órás sebességgel száguldott.

2020.03.16 21:54:16

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A Hyundaijal hosszabbító magyar versenyző egyelőre nem tudja, mikor kezdődhet el az idei WTCR-sorozat.

2020.03.08 21:58:19

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT (Katar)

Albert Arenas tökéletes utolsó köre a Moto3-ban, könnyes pillanatok a Moto2-ben.

2020.01.01 19:24:25

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Michelisz Norbert a szimulátoros versenyektől a túraautó-világkupa bajnoki címéig.