Dan Wheldon életét vesztette a Las Vegas-i IndyCar-viadalon

Vágólapra másolva!
2011.10.17. 07:29
null
A súlyos balesetbe 15 autó keveredett bele, Wheldon autójának a lángjai látszanak (Fotók: Reuters)
Címkék
Halálos végkimenetelű balesetet szenvedett a Las Vegas-i Indy 300-as versenyen Dan Wheldon. A 33 évet élt brit versenyző 2005-ben megnyerte az IndyCar-sorozatot és ugyanabban az évben, valamint az idén is ő győzött a legendás Indy 500-as futamon.

Az oválpályás verseny 12. körében James Hinchcliffe és Wade Cunningham koccanását követően 15 autó ütközött össze. A győzelemért járó ötmillió dolláros fődíjért a 34 fős mezőny végéről rajtolva gyorsan felzárkózó, már a 24. helyen haladó Wheldon autója a horrorisztikus balesetben a levegőbe emelkedett, és a falnak csapódva lángba borult. Az autó felső része teljesen szétroncsolódott, a pilóta fejének megvédésére szolgáló merevítő is eltörött.

A 33 éves versenyzőt mentőhelikopterrel szállították kórházba, de már nem tudták megmenteni az életét.

Randy Bernard, az IndyCar ügyvezető igazgatója megerősítette Dan Wheldon halálhírét, a versenyt kétórányi várakozás után törölték.

Wheldon az idén másodszor nyerte meg az Indy 500-at
Wheldon az idén másodszor nyerte meg az Indy 500-at

A negyedik bajnoki címét megszerző Dario Franchitti magába roskadva, sírva ült az autójában az ötkörös tiszteletmenetet követően, nem tudott örülni sikerének.

„Az egyik pillanatban még viccelődünk egymással, a másikban pedig már nem él. Még a kisfiának, Sebastiannak is mondtam, hogy hatéves kora óta ismerem Dant, aki nagyon jó barátom lett, csapattársak is voltunk. A bajnoki cím? Arról most hadd ne beszéljek" – mondta Franchitti.

„Nincsenek szavak arra, ami történt, nemcsak én, sokan mások is megdöbbentek, elfogyott minden erőm. Remélem, a felesége, Suzy és a gyermekei elég erősek lesznek, hogy átvészeljék a történteket" – mondta sírva a NASCAR-ba tartó, utolsó IndyCar-futamán szereplő Danica Patrick, akinek több híres vitája is volt Wheldonnal.

Még az F1-es pilóták is megemlékeztek Wheldonról.

„Nagyon szomorú ez a nap. Dan volt az egyike azoknak, akikre felnéztem kiskoromban, mindig előttem járt egy-két lépcsőfokkal a szamárlétrán, minden versenyét figyeltem. Igazi példakép, aki azzal, hogy brit srácként átment Amerikába, és kétszer is megnyerte az Indy 500-at, beírta magát az autósport történetébe. Nem lehet nem felnézni rá. A szívem a családjáért és a közeli barátaiért is ver ezekben a nehéz időkben" – mondta Lewis Hamilton.

„Nyugodj békében, Dan! Eszembe jutottak a kilencvenes évek közepén vívott csatáink, nagyon hiányzol!” – írta a Twitteren Mark Webber.

Wheldon mellett Will Powert,Pippa Mannt és J. R. Hildebrandot is kórházba szállították, előbbit alapos kivizsgálás után kiengedték, a másik két versenyzőt éjszakára bent tartották.

A LAS VEGAS-I VERSENYBALESET

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik