Dakar: Serradori révén 32 év után nyert szakaszt egy amatőr

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2020.01.13. 17:32
null
Mathieu Serradori révén 32 év után nyert szakaszt egy amatőr
Címkék
Harminckét év után nyert amatőr versenyző a Dakaron – korábbi motorosként Mathieu Serradori szakaszgyőzelmét a vasárnap elhunyt Paulo Goncalves emlékének ajánlotta. Fernando Alonso másodikként ért célba.

 

A szabadságát tölti a Dakaron, és ha már ott van, nyert egy szakaszt. Mathieu Serradori nem kezdő a szakmában, hiszen évek óta tépdesi a babérokat a különböző világkupafutamokon és sivatagi versenyeken, de az vitathatatlan, hogy a gyári versenyzőkkel ellentétben ő nem az autósportból él, hanem egy áramszolgáltató céget vezet. Így még nagyobb dicsőség, hogy megnyerte a Dakar rali nyolcadik szakaszát, ami legutóbb 32 évvel ezelőtt esett meg amatőr versenyzővel – akkor a belga Guy Deladriére győzött a sivatagi show utolsó előtti szakaszán.

„Gyönyörű történet ez: a legutóbbi szakaszunk nagyon nehéz volt, hibáztunk, és súlyos árat fizettünk érte (elásták magukat a rajt után, és ezzel sok időt veszítettek – a szerző), hétfő reggel azonban felszívtuk magunkat, és mindenkit magunk mögött hagytunk. Két valódi harcos ül az autóban, két harcos, akik nagyon örülnek ennek a kiugró eredménynek. Korábbi motorosként szeretném ezt a győzelmet Paulo (Goncalves) emlékének ajánlani” – mondta Serradori, aki mögött némi meglepetésre a kétszeres Formula–1-es világbajnok Fernando Alonso végzett a második helyen. A spanyol sztárversenyzőnek ez az eddigi legjobb részeredménye a viadalon.

„Elképesztő szakasz volt, az előttünk indulókat mind megvertük, még úgy is, hogy volt egy defektünk, és kicsit el is tévedtünk – mondta Alonso. – Az, hogy ezen a napon nem indultak előttünk motorosok, megnehezítette az elöl rajtolók dolgát, hiszen egyáltalán nem volt nyom, amelyet követhettek volna. Örülök, hogy gond nélkül teljesítettük ezt a gyors, dűnékkel teletűzdelt pályát, s bár nyilván homokon autózni nehezebb, mint normál utakon, valamilyen okból én jobban érzem magam a dűnék között. Úgy néz ki, ráéreztem a ritmusra, úgyhogy nagyon élvezem a Dakar második hetét.”

Az összetettben továbbra is a kétszeres Dakar-győztes Carlos Sainz vezet, ám a címvédő Nasszer al-Attijah és a tizenháromszoros győztes Stéphane Peterhansel kicsit közelebb lopakodott hozzá.

A motorosok és a quadosok ezen a napon nem rajtoltak el, a rendezők hagyták, hogy némiképp magukhoz térjenek a Paulo Goncalves halála okozta sokkból – és szükségük is volt a szusszanásra, hiszen a vasárnap elhunyt portugál motorost mindenki nagyon szerette. Már az előző esti versenyzői eligazításon is megemlékeztek róla, a címvédő Toby Price pedig egészen megható szavakkal búcsúzott a közösségi oldalán: „Paulo öt perccel előttem rajtolt, és megtörtént vele a legrosszabb, ami történhetett... Átmentem egy kisebb homokdűnén, és láttam, hogy valaki ott fekszik. Paulo volt. Rögtön tudtam, hogy súlyos a helyzet, és azonnal segítséget hívtam, majd az oldalára fordítottam. Amikor megérkezett a mentőhelikopter, még az orvosoknak is segédkeztem, és irányítottam az érkező motorosokat. Sajnos azonban semmit sem tehettünk... De azért ott maradtam, elsőként érkeztem, és az utolsóként akartam távozni, segítettem betenni őt a helikopterbe. Az utolsó kétszázötven kilométer nagyon nehéz volt, teljesen kiszáradtam a sírás miatt. Nem érdekelt az eredmény, és a nyolcas rajtszámú motoros tiszteletére nem rajtoltunk el a nyolcas szakaszon. Ez nem csak verseny, emberek vagyunk, és minden győzelmemet odaadnám, ha bármelyik elhunyt versenytársam újra itt lehetne közöttünk...”

42. DAKAR RALI
8. szakasz, Vadi ad-Davaszir–Vadi ad-Davaszir (össztáv: 716 km, ebből szelektív szakasz: 477 km). Autósok: 1. Mathieu Serradori, Fabian Lurquin (francia, belga, Century Buggy) 3:48:23, 2. Alonso, Coma (spanyol, Toyota Hilux) 4:04 perc hátrány, 3. Terranova, Graue (argentin, Mini JCW) 6:19 p h. Kamionosok: 1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Igor Leonov (orosz, Kamaz) 4:24:58, 2. Sibalov, Nyikityin, Tatarinov (orosz, Kamaz) 5:54 p h., 3. Loprais, Pokora, Alkendi (cseh, cseh, arab emírségekbeli, Tatra) 9:06 p h.
Az összetettben. Autósok:
1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, JCW Mini Buggy) 31:56:52, 2. al-Attijah, Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 6:40 p h., 3. Peterhansel, Fiuza (francia, portugál, JCW Mini Buggy) 13:09 p h. Motorosok: 1. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 28:25:01, 2. Quintanilla (chilei, Husqvarna) 24:48 p h., 3. Cornejo (spanyol, Honda) 27:01 p h, ...33. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 6:08:03 ó h., ...95. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 20:50:12 ó h. Kamionosok: 1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Igor Leonov 34:31:43, 2. Sibalov, Nyikityin, Tatarinov 27:06 p h., 3. Vjazovics, Haranyin, Zaparoscsanka (fehérorosz, MAZ) 1:05:17 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik