TÓTH ANITA 2019.04.15 15:56 Frissítve: 2019.04.15 19:01

Dakar rali: jövőre Szaúd-Arábiába költözik a viadal

Jövőre Szaúd-Arábiában rendezik a hagyományos januári Dakar ralit. A világ leghíresebb tereprali-viadalának 2009 és 2019 között Dél-Amerika adott otthont, a verseny így tíz év után költözik a Közel-Keletre – jelentették be hétfőn a Dakar szervezői.

Szalay Balázs januárban már Szaúd-Arábiában döngeti a homokot (Fotó: Opel Dakar Team)

Harminc év Afrikában, tizenegy verseny Dél-Amerikában, s most új fejezet nyílik a Dakar történetében: a világ leghíresebb terepraliversenye a Közel-Keletre költözik. Amint arról lapunk néhány hete már beszámolt, folyamatosan zajlottak a tárgyalások a jövő évi sivatagi show helyszínéről, s hétfőn hivatalosan is bejelentették az új helyszínt, ami nem más, mint Szaúd-Arábia.

Több lesz ez, mint csupán egy új utazás – a jövő évi Dakar lehetőséget ad a versenyzőknek arra, hogy ismeretlen terepen tegyék próbára a tudásukat, hogy érintetlen tájakon mutassák meg vezetési tudásukat, navigációs képességüket, és hogy állják a kihívásokat. Túl sok részletre egyelőre nem derült fény, ám az április 25-én, a szaúdi főváros, Rijad közelében tartandó bemutatkozó sajtótájékoztatón mindent elmondanak a szervezők.

Őfelsége Khalid Bin Sultan Abdullah Al Faisal herceg, a Szaúd-Arábiai Motorsport Szövetség elnöke elárulta, mindig is rajthoz akart állni a Dakaron, s bár ezt az ambícióját nem sikerült megvalósítani, most részese lett egy sokkal nagyobb álomnak: „A Dakar története során először ellátogat az országomba, s mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy jó versenyt rendezzünk.”

David Castera, a Dakar idén kinevezett új versenyigazgatója, aki motorral és autóval is versenyzett az utóbbi évek során, sőt, a szervezési oldalba is belekóstolt, a következőt nyilatkozta: „Visszatekintve az első emlékeimre és tapasztalataimra a Dakarral kapcsolatban, mindig arra jutok, hogy ennek a versenynek a többivel ellentétben a felfedezés áll a középpontjában, az utazás az ismeretlenbe. Rendezőként hatalmas kihívás egy ismeretlen területen útvonalat kijelölni, a számtalan lehetőség közül megtalálni a jót, de ez nagyon inspiráló is egyben.”

Szalay Balázs eddig 14 alkalommal állt rajthoz a Dakaron, kilencszer Afrikában, ötször Dél-Amerikában, s örül az új kihívásnak: „Teljesen új szeletét fedezhetjük fel a világnak az autóversenyzés által – a helyi terepralisokon kívül senki sem tudja, mi vár ránk Szaúd-Arábiában. De ismerve a hatalmas abu-dzabi dűnéket, valami hasonlóra számítok – vagyis nehéz, de felejthetetlen verseny vár ránk januárban.”

2020.07.25 19:35:06

Egyéb autó-motor MTI

„Következik a mentés, az pedig később derül ki, hogy vasárnap tudjuk-e folytatni a versenyt Super Rallye-ban.”

2020.07.16 17:33:47

Egyéb autó-motor BACSKAI JÁNOS

Mégis lesz Európa-bajnokság hazánkban, mégpedig Nagyhalászban, előtte megrendezik a hét nemzet kupáját.

2020.07.11 07:00:07

Egyéb autó-motor K. T. I.

Toplista: 30–21. A The Athletic több mint 120 munkatársa értékelései alapján állította össze listáját.

2020.05.20 09:23:18

Egyéb autó-motor K. J.

Id. Reisz János, a motoros legenda még 85 évesen is 200 kilométer per órás sebességgel száguldott.