Dakar rali: csökkent Carlos Sainz előnye az összetettben

Vágólapra másolva!
2018.01.18. 21:14
null
Nasszer al-Attijah nyerte meg a fájdalmas szakaszt (Fotó: MTI)
Fájdalmas kihívás. Ezzel a két szóval illették a Dakar szervezői a csütörtöki szakaszt – s ha ők így gondolják, mit mondjanak a pilóták?! Eleve ez volt az egész verseny legforróbb napja (40 fok árnyékban), ráadásul a mért szakasz távja is 523 kilométerre rúgott, szóval sok mindent lehetett rá mondani, de azt nem, hogy kényelmes levezetése a kőkemény viadalnak. Itt még kérem bármelyik pillanatban bármi megtörténhet, úgyhogy a versenyzők részéről maximális figyelemre van szükség.

 

Az autós éllovas Carlos Sainz például kihordott lábon egy lassú lefolyású szívinfarktust, amikor a szakasz vége felé tönkrement a váltója.

„Az utolsó néhány kilométert harmadik sebességi fokozatban tettük meg, ami miatt kicsit aggódtam, de itt vagyunk, és ez a lényeg. Még két nap...” – mondta a Peugeot-pilóta, akit éppen ennyi választ el a második Dakar-sikerétől.

A csütörtöki pokoli szakaszon egyébként Nasszer al-Attijah volt a leggyorsabb – pedig a katarit két defekt is hátráltatta, ami miatt négy percet veszített.

Örülök a szakaszgyőzelemnek, s bár Bernhard (ten Brinke) nagyon jó munkát végez, azért igyekszünk megtartani a harmadik helyet.”

Hozzá hasonlóan előre is, hátra is nézeget a tizenháromszoros Dakar-győztes Stéphane Peterhansel. Igaz, előre csak ímmel-ámmal, szerinte ugyanis túl késő már ahhoz, hogy a győzelemről álmodozzon:

„Nem vagyunk gépek, néha követünk el hibákat, s mi ezen a versenyen nagyot hibáztunk, amikor néhány napja egy quadot kikerülve a növényzetben megbúvó sziklán összetörtük az autó hátulját. Az is csoda, hogy ezek után a második helyen állunk. Carlos (Sainz) végig hibátlanul versenyzett, megérdemli, hogy nyerjen.”

Csökkent Carlos Sainz előnye az összetettben (Fotó: MTI)
Csökkent Carlos Sainz előnye az összetettben (Fotó: MTI)



A motoros és quados mezőny számára törölték a csütörtöki szakaszt. Az esőzés miatt eredendően csak az első felét akarták, de amikor ezt közölték az esti versenyzői eligazításon, támadt egy kis vita azzal kapcsolatban, vajon jó ötlet-e a motorosokat ráküldeni az autók és kamionok által már szétdúlt második szakaszra. A motorosok egyértelműen úgy vélekedtek, hogy nem. S végül a rendezők is meghajoltak az összefogás előtt, így ők közúton érkeztek meg San Juanba.

„Nekem jól jött, hogy törölték a szakaszt, mert még előző nap tönkrement az itinertartóm, kézzel kellett tekernem, emiatt nagyot estem és leszakadt a kipufogó a motoromról” – mondta a szatmárnémeti Gyenes Emanuel, aki a 24. helyen áll az összetettben.

„Férfinak kell lenni, hogy ezt végigcsináld. Ez a tizedik Dakarom, de ilyet még nem láttam” – tette hozzá a vajdasági Saghmeister Gábor, aki a szerdai szakaszon kevés híján kilenc órát töltött a motorján, utolsóként, hullafáradtan érkezett meg a célba (összetettben a 80. helyen áll), úgyhogy érhetően alig várja már a verseny végét. Számára a célba érkezés volt az elsődleges cél, de a statisztikák azt mutatják, az idén ezért is keservesen meg kell szenvedni.

A legkiélezettebb küzdelmet kétségkívül a kamionosok vívják ebben az évben: majd' 7600 kilométer megtétele után, két nappal a verseny vége előtt mindössze egy másodperc (!) választja el egymástól az éllovas Eduard Nyikolajevet, és az őt üldöző Federico Villagrát. Előbbi mögött ott áll a komplett Kamaz-alakulat, de utóbbi pilóta is elképesztő erőről és elszántságról tett tanúbizonyságot az elmúlt napokban.

40. DAKAR RALI
12. szakasz, Chilecito–San Juan (össztáv: 793 km, ebből szelektív szakasz: 523 km). Autósok:
1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 5:49:57, 2. Peterhansel, Cottret (francia, Peugeot 3008 DKR Maxi) 2:03 p h., 3. De Villiers, Von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota Hilux) 4:33 p h.
Az összetettben. Autósok: 1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Peugeot 3008 DKR Maxi) 42:24:31, 2. Peterhansel 44:41 p h., 3. Al-Attijah 1:05:55 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik