Cortese már ünnepelhet, Márquez még nem

Vágólapra másolva!
2012.10.21. 12:31
null
Sandro Cortese élete első világbajnoki címét ünnepelhette (Fotók: Reuters)
A gyorsaságimotoros-világbajnokság Malajziai Nagydíján a Moto3-asok futama után világbajnokot avattak Sandro Cortese személyében, a Moto2 kategóriában azonban az éllovas Marc Márquez bukott a vizes pályán, így itt még nem dőlt el a vb-cím sorsa. A MotoGP-ben Dani Pedrosa diadalmaskodott egy megrövidített futamon, és 23 pontra megközelítette a pontversenyt vezető Jorge Lorenzót.

MOTO3

Sandro Cortese nyerte meg a Moto3-asok versenyét a gyorsaságimotoros-világbajnokság Malajziai Nagydíján, így két futammal a vége előtt megnyerte a pontversenyt. A 22 éves versenyző az első vb-címét szerezte meg.

Cortese sokáig a harmadik, majd a második helyen haladt a hazai pályán szereplő, szintén KTM-mel száguldó Zulfahmi Khairuddin és honfitársa, Jonas Folger mögött. Bár ez is bőven elég lett volna neki világbajnoki elsősége bebiztosításához, az utolsó körben megelőzte a malajziai motorost is, így idei negyedik futamgyőzelmével ünnepelheti újonnan elhódított címét. A másodikként beérő Khairuddin annak ellenére boldog lehet, hogy 28 ezredmásodperccel lemaradt az első helyről, hiszen a maláj motorsport első vb-dobogós helyezése fűződik a nevéhez.

Az olasz apától és német anyától származó Cortese előtt legutóbb 1993-ban ünnepeltek német világbajnokot – Dirk Raudies személyében – a legkisebb géposztályban, míg a Moto3-nak nevezett kategóriának ő lett az első bajnoka.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, MALAJZIAI NAGYDÍJ
MOTO3, VÉGEREDMÉNY, AZ ÉLMEZŐNY
1. Sandro Cortese (német, KTM)
40:54.123
2. Zulfahmi Khairuddin (malajziai, KTM)
+0.028 mp
3. Jonas Folger (német, Kalex KTM)
+0.247 mp
A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA, AZ ÉLMEZŐNY
1. Sandro Cortese
280 pont – már világbajnok
2. Luis Salom (spanyol, Kalex KTM)
207
3. Maverick Vinales (spanyol, FTR Honda) 199

 

Alex De Angelisnek (balra) szerencsét hozott az eső
Alex De Angelisnek (balra) szerencsét hozott az eső

MOTO2

A vizes pályán bukó Marc Márquez kiesett, a pontversenyben mögötte álló Pol Espargaró viszont a 11. helyével szerzett 5 pontot, így Márquez még nem nyerte meg a vb-t.

A futamot a hatalmas eső miatt öt körrel a vége előtt piros zászlóval leintették, és a győztes az ekkor élen haladó San Marinó-i Alex De Angelis lett, aki először állhatott a dobogó tetejére ebben a szezonban. Márqueznek két futammal a vége előtt 48 pontos előnye van a második helyen álló Espargaróval szemben. A futamgyőzelemért 25 pont jár.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, MALAJZIAI NAGYDÍJ
MOTO2, VÉGEREDMÉNY, AZ ÉLMEZŐNY
1. Alex De Angelis (San Marinó-i, FTR)
36:57.793
2. Anthony West (ausztrál, Speed Up)
+0.710 mp
3. Gino Rea (brit, Suter)

+1.363 mp

A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA, AZ ÉLMEZŐNY
1. Marc Márquez (spanyol, Suter)283
2. Pol Espargaró (spanyol, Kalex)235
3. Andrea Iannone (olasz, Speed Up) 188
Dani Pedrosa esernyők fedezékében vonult a dobogóhoz
Dani Pedrosa esernyők fedezékében vonult a dobogóhoz

MOTOGP

A királykategória képviselői már eleve nagy csúszással rajtolhattak el, de az időjárás később sem volt sokkal kegyesebb hozzájuk. Az egyre nagyobb intenzitással ömlő esőben sorra estek el a versenyzők, végül újra előkerült a piros zászló. Néhány percig még vártak a versenybírók, de mivel a helyzet nem javult, bejezettnek tekintették a viadalt, amelyet így az élen álló Dani Pedrosa nyert meg, a második Jorge Lorenzo, a harmadik Casez Stoner lett. Pedrosa ezzel 23 pontra csökkentette a hátrányát az összesítésben vezető Lorenzóval szemben.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, MALAJZIAI NAGYDÍJ
MOTOGP, VÉGEREDMÉNY, AZ ÉLMEZŐNY
1. Dani Pedrosa (spanyol, Honda)
29:29.049
2. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha)
+3.774 mp
3. Casey Stoner (ausztrál, Honda)
+7.144 mp
A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA, AZ ÉLMEZŐNY
1. Lorenzo330
2. Pedrosa 307
3. Stoner213

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik