„Bármit elvezetett mindenkinél gyorsabban” – a Red Bull Air Race pilótáinak hiányzik Besenyei

NEDELYKOV TAMÁS (SPIELBERG)NEDELYKOV TAMÁS (SPIELBERG)
Vágólapra másolva!
2016.04.24. 13:59
null
Jobbról a második Kirby Chambliss (Fotó: Red Bull)
Különleges szezon az idei a Red Bull Air Race történetében, ugyanis már nem versenyez a sorozat „keresztapja”, Besenyei Péter. A világbajnokság második futamán arról kérdeztük a pilótákat Spielbergben, hogyan emlékeznek a visszavonuló magyar versenyzőre.

KIRBY CHAMBLISS (amerikai)
Besenyei Péterről:
„Péterrel már az Air Race előtt barátok voltunk, a különböző sorozatokban számos alkalommal versenyeztünk egymással, ő Magyarországot, míg én az Egyesült Államokat képviseltem. A legszebb emlékem az egyik kínai GP-hez kötődik vele kapcsolatban, ahol nagyon jól éreztük magunkat. A versenyek során nem könnyű barátkozni, mert mindenki a saját feladatára koncentrál.”
A repülésről: „Természetesen nyerni szeretek a legjobban, ez a dolgom. Amikor nem sikerül, nem vagyok túl boldog.”

Matthias Dolderer
Matthias Dolderer

MATTHIAS DOLDERER (német)
Besenyei Péterről:
„Nehéz egyet kiemelni, mert számos közös pillanat eszembe jut. Hiányzik a mezőnyből, de szerintem jól érzi magát verseny nélkül is, kedvére horgászhat. Szerintem a többiek nevében is mondhatom, hogy mindenki egyfajta mentorként tekintett rá. Hálásak vagyunk neki azért, amit a sorozatért tett.”
A repülésről: „Nagyon jó érzés a levegőben lenni, az ember igazán szabad lehet.”

Francois Le Vot
Francois Le Vot

FRANCOIS LE VOT (francia)
Besenyei Péterről:
„2002 óta veszek részt műrepülőversenyeken, azóta ismerem Pétert. Mindig lenyűgözött a higgadtsága, akkor is mindent az irányítása alatt tartott, ha éppen nagyon alacsonyan repült. Egy japán GP-versenyen a hivatalos program előtt levetítettek egy klipet róla, amelyben alig valamivel repült a fák felett, de arra is volt ideje, hogy az óráját nézze. Igazi mestere a sportágnak.”
A repülésről: „A repülés érzése a legjobb, aki még nem próbálta, annak nehéz pontosan leírni. Hároméves koromban már erről álmodtam, aztán sikerült megvalósítanom. Különösen az Air Race-ben szembesül az ember a sebességgel, mert itt megvannak a viszonyítási pontjaink. A magasban sokszor nehéz átérezni, milyen gyorsan is repülünk valójában. Itt mindent megkaptam, amire annak idején vágytam.”

Pete McLeod
Pete McLeod

PETE MCLEOD (kanadai)
Besenyei Péterről:
„Igazi ikon, már a csatlakozásom előtt a televízióban figyeltem, mi mindenre képes a levegőben. Még mindig kicsit hihetetlen a számomra, hogy nincs itt a mezőnyben. Tudom, hogy nem hagyta abba a repülést, de így többet lehet otthon. Kulcsszerepet játszott abban, hogy most ilyen körülmények között versenyezhetünk, és valóra válthatom, amiről mindig is álmodtam.”
A repülésről: „A véremben volt már kiskorom óta, számomra olyan természetes volt, mint másnak, hogy iskolába megy. Egy kis kanadai városból származom, azon a vidéken nem volt igazán út, így sok helyre repülve mentek az emberek. A családomnak volt egy ilyen vállalkozása, így hamar kapcsolatba kerültem a repüléssel, később ez lett a munkám. Persze, a versenyek világa teljesen más, még jobb pilótává kellett váljak.”

Michael Goulian és a többi pilóta az F1-es pálya célegyenesében száll fel
Michael Goulian és a többi pilóta az F1-es pálya célegyenesében száll fel

MICHAEL GOULIAN (amerikai)
Besenyei Péterről: „Bármit képes volt elvezetni, ráadásul mindenkinél gyorsabban.
A repülés iránti elkötelezettsége lenyűgöző. Bármikor, ha találkozunk, mosolyt csal az arcomra, kellemes kisugárzású, vidám ember.”
A repülésről: „Azt a kihívást szeretem benne a legjobban, hogy valamit hibátlanul kell csináljak. Több más sportághoz hasonlóan sosem lehetsz teljesen hibátlan, de erre kell törekedni. Nagyon nehéz jól csinálni, és csak remélheted, hogy ha kihozod magadból a maximumot, azzal meg tudod előzni a többieket.”

Nigel Lamb
Nigel Lamb
NIGEL LAMB (brit)

Besenyei Péterről: „Sok szép emlékem van vele kapcsolatban, és remélem, még jó pár lesz is. 1986-ban találkoztunk először, amikor angol bajnok lettem. Azóta számos versenyen vettünk részt közösen világszerte. Sokszor vendégül látott minket az otthonában, és közösen halásztunk, valamint iszogattunk. Kiváló humora van, jó a társaságában lenni. Már várom, hogy Budapesten újra lássam.”
A repülésről: „A legjobban azt szeretem benne, hogy megszűnik a földhöz kötöttség, és a madarakhoz hasonlóan szárnyalhatok, felülről lenézve a világra. Mindig kiváltságosnak érzem magam ilyenkor.”

Besenyei visszavonulásáról

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik