MTI 2019.01.23 09:09 Frissítve: 2019.02.28 23:38

Autósport: sikeres volt a magyar szövetség tavalyi éve

Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport-szövetség (MNASZ) elnöke szerint tavaly kiemelkedően sikeres évet zárt a hazai autósport, amelynek történetében a 2019-es esztendő egy új időszak kezdetét jelentheti.


A sportvezető az MTI-nek azt mondta, a sportszakmai, sportdiplomáciai, valamint gazdasági eredmények szempontjából is sikerült felülmúlni a korábbi éveket. Úgy véli, a sportág itthon dinamikusan fejlődő pályára állt, és a kormányzati elismertség tekintetében is egyértelmű az előrelépés.

„Szövetségünk taglétszáma tovább emelkedett, az újak belépésével a tagszervezeteink száma elérte a 215-öt, így megközelítettük a valaha volt legmagasabb tagszámot, s közben a versenyzők létszáma is nőtt” – számolt be a részletekről Oláh Gyárfás, hozzátéve, hogy az MNASZ 2018-ban csaknem 100 versenyt rendezett meg sikeresen, ráadásul mind a nyolc szakág bajnoksága időben megkezdődött és eredményesen lezárult.

„A nemzetközi versenynaptárunkban ismét több, a nemzetközi szövetség, az FIA szakági sorozataihoz tartozó esemény szerepelt, és ezek mindegyikét az FIA tisztségviselőinek elégedettsége, és elismerése mellett sikerült megrendeznünk" – mondta az MNASZ elnöke, kiemelve a Formula–1-es Magyar Nagydíjat, a tereprali világkupa-sorozatba tartozó Hungarian Baja viadalt, valamint a túraautó-világkupa (WTCR) Hungaroringen tartott versenyhétvégéjét. Hozzátette, hogy az FIA Európa-bajnoki sorozat részeként Nyirád autókrossz Eb-futamnak adott otthont, Pécsen Historic rali Eb-versenyt, a Hungaroringen pedig a gyorsasági kamionosok Eb-futamát bonyolították le.

Hangsúlyozta, hogy 2018-ban sok magyar pilóta mérette meg magát nemzetközi szinten, s ők számos kiemelkedő eredménnyel bizonyítottak: „a teljesség igénye nélkül néhányat megemlítve, Michelisz Norbert negyedik lett összetettben a WTCR-ben, Kiss Norbert hatodikként zárt a kamion Eb pontversenyében, a Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettős szintén hatodik lett a rali Eb mezőnyében, amelyben egy kategóriával lejjebb, az ERC2-ben ifjabb Érdi Tibor és Papp György a címét megvédve lett másodszor Európa-bajnok."

Oláh Gyárfás szerint „új korszakot sikerült nyitni" a nemzetközi sportdiplomáciában, így ez bizonyult tavaly az MNASZ legsikeresebb területének. A magyar szövetség 10 tisztviselőjét választották be 9 FIA-bizottságba, míg Oláh Gyárfás 2017 decembere óta az offroad bizottság elnöke, 2018-ban pedig az FIA Közép-európai Zóna Kupa (CEZ) versenysorozat vezető testületének alelnöke lett.

„Részben a személyekhez köthető sikereinknek, részben a rendezvények minőségi lebonyolításának köszönhetően az idén ismét lehetőséget kapunk a korábbi nemzetközi rendezvényeink megszervezésére, illetve új elemként, több mint tízéves kihagyás után, bekerültünk az FIA rali Európa-bajnokság sorozatába: az ERC idényzáró futamát Nyíregyházán és környékén rendezhetjük meg november 8. és 10. között” – nyilatkozott az MNASZ elnöke.

A sportvezető kiemelte, a sportdiplomácia területén elért előrelépéshez tartozik az is, hogy február 2-án Budapest ad otthont a ralikrossz vb és Eb, valamint az autókrossz Eb díjkiosztó ünnepségének, amelyen a három széria legnagyobb sztárjai vehetik át a 2018-as trófeákat.

„Az FIA először választotta Budapestet egy vébésorozat díjkiosztójának helyszínéül, ez pedig újabb fontos lépés ahhoz, hogy Magyarország egyre előkelőbb helyet foglaljon el az autósport világtérképén” – mondta az MNASZ elnöke.

Oláh Gyárfás úgy fogalmazott, a szövetség várhatóan pozitív gazdasági eredménnyel zárja a tavalyi évet annak ellenére, hogy kiemelkedően magas támogatást nyújtottak a tagoknak, versenyzőknek, rendezőknek. Hozzátette, hogy az MNASZ saját tőkéje az elmúlt években folyamatosan gyarapodott, de a korábbi esztendőkhöz képest jóval magasabb összegű támogatások nyújtása ennek a növekedésnek az ütemét lelassította.

„Tavaly januárban elnökségi határozatban rögzítettük, hogy a szövetség gazdálkodása során keletkezett eredmény 90 százaléka minden évben a tehetséggondozó program költségvetésébe kerül. Első alkalommal a 2018-as évben írtuk ki a program pályázatát, melynek során több mint 40 pályázót tudtunk támogatni, összesen több mint 10 millió forint értékben" – mondta a sportvezető, hozzátéve, tavaly decemberben az is eldőlt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) benyújtott sikeres pályázat eredményeként a minisztérium további 11.7 millió forint összegű támogatást biztosít az MNASZ-nek. Erre hamarosan pályázati felhívás keretében nyújthatják be igényüket a tagszervezetek, a megítélt támogatásokat pedig 2019 első félévében tudják majd felhasználni.

„A tavaly benyújtott pályázatok sikereinek köszönhetően az Emmi 20 millió forint támogatást biztosított a kandidáló rali Eb-futam sikeres megszervezéséhez, Magyarország kormánya pedig kormányhatározatban biztosított a rali Eb-futam 2019–2023-as megrendezéséhez összesen több mint 500 millió forintot, illetve csaknem 300 milliót a nyíregyházi multifunkcionális autó- és motorsport aréna megvalósításához szükséges előkészítő munkákhoz" – mondta Oláh Gyárfás.

Az MNASZ elnöke kiemelte, az elmúlt négy évben törekedtek arra, hogy „a folyamatokat jó irányba" fordítsák, jogilag és gazdaságilag is stabilizálják az MNASZ-t, s miután a biztos alapok tavaly már rendelkezésre álltak, meg tudták tenni az első, és nagy jelentőséggel bíró lépéseket, amelyek a folyamatos fejlődéshez szükségesek.

2020.10.16 16:53:52

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

„Az, hogy ebből a kis faluból kilépve értem el sikert, még inkább felértékeli az egész történetet.”

2020.10.09 09:40:30

Egyéb autó-motor HOLMÁR ZOLTÁN

Kállay Miklós miniszterelnökként és túraautó-versenyzőként is biztos kézzel fogta a kormányt.

2020.10.09 11:29:56

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A magyar versenyző Szlovákiában visszatér a rajtrácsra, és címvédőként a dobogós helyekért akar küzdeni.

2020.09.01 16:31:29

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2020.08.17 19:59:32

Egyéb autó-motor MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az úszás példát mutatott arra, hogy talpra lehet állni, nem önmegvalósításra törekvő klasszis edzőkkel és klasszis versenyzőkkel. … Úgy jó, ha a múlt nem nosztalgiát szül, hanem tanulságot.