AutoGP: Kiss Pál Tamás második a szombati futamon

Vágólapra másolva!
2014.05.03. 11:50
Az utolsó méterekig a nyomában volt, ám Kiss Pál Tamásnak nem sikerült megelőznie Szato Kimiját az Auto GP hungaroringi fordulójának első futamán, így a verseny feléig élen álló magyar pilótának meg kellett elégednie a második hellyel.

Kiss Pál Tamás a boxban (Fotó: Mirkó István)
Kiss Pál Tamás a boxban (Fotó: Mirkó István)
Kiss Pál Tamás a boxban (Fotó: Mirkó István)
Kiss Pál Tamás a boxban (Fotó: Mirkó István)
Kiss Pál Tamás a boxban (Fotó: Mirkó István)

 

Hűvös, felhős idő fogadta szombat délelőtt az Auto GP mezőnyét az első hungaroringi futamon, amelynek rajtrácsán Kiss Pál Tamás a második helyet foglalta el a német Markus Pommer mögött. A piros fények kialvása után azonban a magyar versenyző úgy lőtt ki, mint a rakéta, így már bőven az első kanyar előtt az élre állt, és magabiztosan kezdte építgetni előnyét.

A nyolcadik körben már közel öt másodperccel vezetett Pommer előtt, akit azonban nem sokkal később megelőzött a kilencedik helyről rajtoló, ám elképesztő tempóban száguldó Szato Kimija. Amikor szabaddá vált előtte az út, a japán még rátett egy lapáttal, és kapásból egy másodpercet faragott a Kiss-sel szembeni hátrányából, ezért a magyar pilóta a 12. körben jobbnak látta új gumikra váltani (csak hátsókat kapott). Sajnos ez sem segített sokat rajta, mert a hosszú első etapon lévő Szato így is körről körre növelte előnyét, és amikor két körrel a leintés előtt kiállt kereket cserélni, már 37.7 másodperccel vezetett Kiss előtt.

Ekkor azonban váratlanul fordult a kocka, és a végéig a magyar versenyző diktált sokkal jobb tempót – a Zele Racing pilótája már egy másodpercen belülre került japán riválisához, ám hiába helyezett rá nagy nyomást, megelőznie végül nem sikerült.

„Nagyon jól kaptam el a rajtot, és miután az élre álltam, az volt a stratégiám, hogy óvjam a gumikat, és tartsam Markust – értékelt Kiss a futam után. – Megpróbáltam elhúzni, de a bal első teljesen elkopott, így végül más íveken kellett autóznom, mint eredetileg – egyszer a pályát is elhagytam emiatt. Amikor megkaptam az új hátsó gumikat, még rosszabb lett a helyzet, mert teljesen felborult az autó egyensúlya, és csak a futam végén kezdett javulni az egész. Amikor Kimija új hátsókat kapott, ő is elkezdett küszködni, próbáltam támadni, és a sikánig gyorsabb is voltam, ő viszont jó versenyző, így az élen maradt.”

Kiss Pál Tamás másodikként integethetett a dobogóról (Fotó: MTI)
Kiss Pál Tamás másodikként integethetett a dobogóról (Fotó: MTI)

 

 

Győzelmével Szato növelte előnyét az összetettben, mögötte 22 ponttal lemaradva azonban már Kiss a legközelebbi riválisa. A magyar versenyzőnek legközelebb a vasárnapi második futamon lesz lehetősége faragni hátrányából.

AUTO GP, 5. FUTAM, HUNGARORING
A végeredmény: 1. Szato Kimija (japán, Euronova) 37:20.978, 2. Kiss Pál Tamás (magyar, Zele Racing) 1.215 másodperc hátrány, 3. Roda (olasz, Virtuosi UK) 13.172 mp h.

 

Az AutoGP további programja
Vasárnap
12.15: 2. futam (19 kör, Tv: Eurosport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik