Africa Race: mínusz hét fokos marokkói éjszaka

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2014.01.01. 21:59
null
Lencsevégre kapták a lencsézést (Fotó: Alain Rossignol)
Ha valaki azt kívánta, „szüljenek sünt” csak azért, mert januárban Afrikában süttetik a hasukat, hát meghallgatásra találtak az imái. Ha sün nem is született, nem telt kellemesen az első marokkói éjszaka az Africa Race mezőnye számára, ugyanis mínusz hét fok volt. És az hideg, nagyon hideg. Még akkor is, ha profi a hálózsák, még akkor is, ha a maratoni sivatagi versenyek résztvevői nem anyámasszony katonái.

 

Szalay Balázs legalább hússzor ébredt fel, úgyhogy reggel nem volt kimondottan kipihent, pedig 611 kilométer várt rá, amelyből 431 km volt a szelektív szakasz hossza – ami emberes táv.

Az Opel Dakar Team párosa, vagyis Szalay és Bunkoczi a második helyről rajtolt, s másodikként is ért célba – igaz, ezúttal a kétszeres Dakar-győztes Jean-Louis Schlesser mögött.

„A szervezők egy igen kemény dűnesort is beiktattak a mai napba – nem is számítottunk rá. Harminc kilométer volt, és ennél dűnébb dűne nem nagyon van, úgyhogy kiszálltunk, leereszteni a kerekeket.

Csakhogy miközben én visszaültem, mert azt hittem, kész vagyunk, Laci ellenőrizte az én oldalamat, és nem volt egyforma a keréknyomás. Úgyhogy orvosolta a problémát, de ezzel elvesztettünk vagy tíz percet, amit lehetetlen volt visszaszerezni. Igaz, addigra Schlesser már megelőzött minket" – mondta az Opel Mokka pilótája, Szalay Balázs, aki azt is hozzátette, nem csupán a homokon volt kalandos autózni, mert volt itt kavicsos, sőt, sziklás rész is, amelyen húsz kilométer/órás sebességgel kellett jobbra-balra kerülgetni a hatalmas köveket.

Az elmondottakhoz a navigátor, Bunkoczi László még hozzátette, hogy az itinert franciásan rugalmasan írták, példának okáért a 28 kilométeres dűnesorban mindössze öt GPS-pontot adtak meg, a szakasz további részét „érzésre" kellett teljesíteni, amihez azért szükségeltetett némi rutin.

„Nem csodálom, hogy csak kevesen voltak bent a táborban este nyolckor, szerintem jó sokan eltévedtek ma – mondta Bunkoczi. – Nekünk szerencsére nem volt gondunk, megelőztük Sabatier-t és egy ideig elsőként mentünk, ami, bevallom, nem volt rossz. És nem csupán lélektanilag, hanem azért sem, mert nem befolyásoltak, nem zavartak össze a nyomok. Élveztem ezt a szakaszt!"

A kamionos Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió ezúttal a saját kategóriája harmadik helyén végzett (az összetettben is felzárkózott a képzeletbeli dobogó harmadik fokára), s míg az autósok a dűnéket találták nehéznek, a „nagyfiúk" inkább a kősivatagra panaszkodtak. „Szétrázta az agyunkat" – mondta Kovács, aki az egyik dűnén kissé orra esett, így átdizájnolta egy kicsit a Scania orrát. De szerencsére nem vészesen.

„A dűne tetején elesett egy motoros, úgyhogy nem arra mentünk, amerre a többiek, és ráadásul éppen a szemembe sütött a nap, úgyhogy nem láttam az előttünk lévő dombot. Orral beleálltunk, de szerencsére csak a rács horpadt be egy kicsit, nagyobb baj nem történt" – mondta Kovács Miklós, aki szilveszter éjszaka arról is gondoskodott, hogy a maroknyi magyar különítményből mindenki gazdag legyen az új esztendőben, ugyanis isteni lencselevest rittyentett a szervizcsapat hathatós közreműködésével.

A mezőny csütörtökön a Fum Zgid-i táborból rajtol, s egy újabb hosszú, 387 kilométeres szakasz vár rá. Kezdenek belelendülni a fiúk a Dakar klasszikus útvonalán zajló száguldásba.

AFRICA RACE
2. nap, Budnib–Fum Zgid (össztáv: 611 km, ebből szelektív szakasz: 431 km)
Autósok:
1. Jean-Louis Schlesser, Thierry Magnaldi (francia, Schlesser Buggy) 5:10:05, 2. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 16:12 perc hátrány, 3. Loomans, Driesmans (holland, Toyota Hilux) 25:27 p h.
Kamionosok: 1. Tomás Tomecek, Vojtech Morávek (cseh, Tatra) 6:02:54, 2. Jacinto, Marques, Cochinho (portugál, MAN) 5:50 p h., 3. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 25:07 p h.
Az összetettben
Autósok:
1. Schlesser, Magnaldi 6:19:14, 2. Szalay, Bunkoczi 16:03 p h., 3. Loomans 26:37 p h. Kamionosok: 1. Tomecek, Morávek 7:20:27, 2. Jacinto, Marques Cochinho

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik