Africa Race: Kovácsékat megbüntették, de folytatják

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.03. 08:04
null
Kovács Miklósék nem voltak túl szerencsések a 4. szakaszon (Fotó: Qualisport Racing)
A váltóval akadt gondja pénteken a magyar kamionos triónak, amely azonban éjszaka megoldotta a problémát és szombaton reggel folytatta  küzdelmet az Africa Race-en.

 

 

Nehéz nap volt. Nem csupán azért, mert fújt a szél, mintha muszáj volna, és ilyenkor bekúsznak a homokszemek még az ember bőre alá, ráadásul megfájdul tőle az ember szeme és a feje, az útvonal kijelölője, a Dakar-győztes René Metge is okozott egy kis fejtörést (ha nem is fejfájást) az indulóknak.

Ez abból is látszott, hogy a mezőny egy része nem tudta teljesíteni az Assza és As Sakn közötti szelektív szakaszt (egészen pontosan az autós-kamionos összevont mezőnyből 11 egység kapott tízórás büntetést). Sajnos köztük volt a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió is, amely műszaki gondok miatt volt kénytelen félbeszakítani a szakaszt a harmadik ellenőrző pontnál. A hatalmas Scania váltójával akadtak problémák, emiatt volt szükség a szervizcsapat hathatós segítségére. A „mentőangyalok” meg is érkeztek, és órákon keresztül a csapattal vállvetve dolgoztak a probléma megoldásán.

A csapattól kapott információk szerint a munkával kora hajnalra végeztek, és folytatták a versenyt – igaz, időbüntetéssel. Egyelőre tíz órás büntetés áll a nevük mellett az eredménylistán.

Ami az összetett versenyt illeti, a motoros mezőnyből továbbra is magasan kiemelkedik a korábban gyári pilótaként is száguldó Pal Anders Ullevalseter, aki eddig csont nélkül megnyerte az összes szakaszt, és az előnye már annyi, hogy akár hátratett kézzel is motorozhatna, ha az nem lenne pokoli veszélyes.

Az autós mezőnyben egy a magyar szurkolók számára is jól ismert pilóta, a cseh Miroslav Zapletal nyerte meg a szakaszt és ő is áll az élen az összetettben. A magyar bajnokká is koronázott Hummer-pilóta új navigátorral versenyez, emiatt csütörtökön eltévedt, de pénteken hibátlan teljesítménnyel visszaküzdötte magát az élre.

A kamionosoknál az oroszok a menők: a hibrid Kamaz (esetükben ez metángázzal hajtott járművet jelent) legalább annyira jól bírja a sivatagi kiképzést, mint normál elődei: az Anton Sibalov, Robert Amatik, Almaz Kisamijev trió pedig évek óta rója a dűnéket, tehát az előre borítékolható volt, hogy rajtuk semmi sem múlik majd.

AFRICA RACE
4. szakasz, Assza–As Sakn (szelektív szakasz: 375.93 km). Autósok:
1. Miroslav Zapletal, Bartlomiej Boba (cseh, Hummer) 4:00:04, 2. Serradori, Haquette (francia, Predator) 5:43 p h., 3. Sazonov, Sakimov (kazah, Hummer) 8:37 p h. Kamionosok: 1. Anton Sibalov, Robert Amatik, Almaz Kisamijev (orosz, Kamaz) 4:11:19, 2. Tomecek, Lala (cseh, Tatra) 32:13 p h., 3. G. Bouwens, Berghmans, I. Bouwens (belga, Iveco) 1:03:38 ó h., ...7. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 13:17:41 ó h. Motorosok: 1. Pal Anders Ullevalseter (norvég, KTM) 5:02:19, 2. Pelloni (olasz, Honda) 4:22 p h., 3. Theuretzbacher (osztrák, KTM) 7:25 p h.
Az összetettben. Autósok: 1. Miroslav Zapletal, Bartlomiej Boba 15:41:39, 2. Sazonov, Sakimov 6:27 p h., 3. Loomans, Driesmans (belga, Toyota) 19:12 p h. Kamionosok: 1. Sibalov, Amatik, Kisamijev 16:16:03, 2. Tomecek, Lala 43:13 p h., 3. Sz. Kuprianov, A. Kuprianov, Tanin (orosz, Kamaz) 1:24:13 ó h., ...8. Kovács, Czeglédi Ács 16:16:47 ó h. Motorosok: 1. Pal Anders Ullevalseter 17:54:49, 2. Theuretzbacher 2:08:01 óra h., 3. Vanderweyen (belga, KTM) 2:09:55 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik