Africa Race: Bunkoczit megműtötték, Kovácsék folytatták

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2015.01.03. 20:38
null
Kovácsék végsebessége csökkent, de az igazi verseny még csak most kezdődik (Fotó: Qualisport Racing)
Az Africa Race ötödik szakaszán folytatódott a kiélezett küzdelem. Ami magyar szempontból legfontosabb: Kovács Miklósék folytatni tudták a küzdelmet!

 

Rövid, de velős. Így lehetne röviden összefoglalni az Africa Race szombati szakaszát, amelyen mindössze egy 225 kilométeres mért szakasz várt a mezőnyre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a terepralisoknak könnyű dolguk lett volna, sőt... A szakasz kétharmada ugyanis homokon zajlott.

Az autós mezőnyben a belga Jacques Loomans volt a leggyorsabb a gyári Toyota Hiluxszal, aki így az összetettben is visszavette a vezetést. A viadalnak eddig az a tanulsága ebben a kategóriában, hogy sok a keresztbeverés, úgyhogy aki a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtja, végül az lesz a befutó. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettősnek pont ez az erőssége – nagyon nagy kár, hogy az első napon balesetet szenvedett az Opel-páros. Új hír velük kapcsolatban, hogy a navigátor pénteken sikeres gerincműtéten esett át (két csigolyája eltört a balesetben), s ha minden jól megy, Bunkoczi a jövő héten elhagyhatja a kórházat.

A motorosoknál az ötödik szakasz különlegességét az adta, hogy most először nem Pal Anders Ullevalseter volt a leggyorsabb – megelőzte őt az osztrák Robert Theuretzbacher – , a norvég azonban még így is hatalmas fölénnyel vezet az összetettben.

A magyar szurkolókat leginkább érdeklő kategória a kamionos, méghozzá a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió miatt. A Scania-csapat majdnem az egész péntek éjszakát a sivatagban töltötte, ugyanis gondja volt a váltóval, amelyet a szervizcsapattal együtt orvosolt, így szombaton reggel (ha büntetéssel is) el tudott rajtolni a szakaszon.

„A technikai gondok miatt csökkent a végsebességünk, ami ezen a napon kifejezetten nagy hátrányt jelentett. Az igazi verseny azonban csak most kezdődik, úgyhogy nincs veszve semmi – a lényeg, hogy folytatni tudtuk a küzdelmet" – mondta Kovács Miklós.

AFRICA RACE
5. szakasz, As Sakn–Dakla (szelektív szakasz: 225.46 km)
Autósok:
1. Anton Grigorov, Maris Saukans (orosz, Oscar) 2:01:12, 2. Cserednyikov, Ciro (kazah, Kamaz) 1:56 p h., 3. Loomans, Driesmans (belga, Toyota) 4:44 p h. Kamionosok: 1. Szergej Kuprianov, Alekszandr Kuprianov, Anatolij Tanin (orosz, Kamaz) 2:03:08, 2. Jacinto, Teixeira Marques, Cochinho (portugál, MAN) 3:08 p h., 3. Sibalov, Amatik, Kisamijev (orosz, Kamaz), ...5. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 16:56 p h. Motorosok: 1.Robert Theuretzbacher (osztrák, KTM) 2:30:42, 2. Ullevalseter (norvég, KTM) 3:59 p h., 3. Vanderweyen (belga, KTM) 6:38 p h.

Az összetettben. Autósok: 1. Jacques Loomans, Frits Driesmans 18:06:47, 2. Zapletal, Boba (cseh, Hummer) 26:46 p h., 3. Sagirov, Moroz (kazah, Toyota Hilux) 32:32 p h. Kamionosok: 1. Anton Sibalov, Robert Amatik, Almaz Kisamijev 18:24:13, 2. Tomecek, Lala 51:06 p h., 3. Sz. Kuprianov, A. Kuprianov, Tanin 1:19:08 ó h., ...8. Kovács, Czeglédi, Ács 16:53:45 ó h. Motorosok: 1. Pal Anders Ullevalseter 20:29:30, 2. Theuretzbacher 2:04:02 ó h., 3. Vanderweyen 2:12:34 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik