A Matador eltévedt, Mr. Dakar nyerte az első igazi sivatagi szakaszt

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2011.01.06. 21:35
null
Peterhansel nyerte meg a szakaszt (Fotó: Action Images)
Címkék
A sivatag megrostálta egy kicsit a mezőnyt. A csütörtöki szakaszon Stéphane Peterhansel és Paulo Goncalves volt a leggyorsabb, az összetettben továbbra is Carlos Sainz és a Marc Coma vezet.

 Üdv a világ legszárazabb sivatagában! Az Atacama nem mindenkihez volt „kedves" csütörtökön – persze, nem is az a dolga. Akadt, akit megfosztott az álmaitól, másoknak újakat adott. A motorosoknál például mindkét éllovast érte némi meglepetést. Cyril Desprest azért, mert tízperces büntetést kapott még szerdán (visszament a kesztyűjéért és nem a kijelölt útvonalon hagyta el a tábort...), Marc Comát pedig azért, mert először esett egy nagyot és szerelnie kellett, utóbb pedig álldogált egy ideig az átmenetileg mozgásképtelen Olivier Pain mellett, akihez ő riasztotta a mentőhelikoptert.

A hazai pályán száguldó „Chaleco" López néhány órán keresztül győztesnek érezhette magát („A navigáció pokoli nehéz volt, de ilyen a Dakar..." – mondta a célban), utóbb azonban kiderült, hogy Paulo Goncalvesnek jóváírták azt az időt, amit a csuklóját törő Pain motorja mellett töltött el, így ő ugrott az időtáblázat élére. Érdekesség egyébként, hogy a BMW tíz éve (a tragikus körülmények között elhunyt Richard Sainct sikerkorszaka óta) nem aratott szakaszgyőzelmet a Dakaron.

„Azt hiszem, jól mentem, pedig a szakasz nagyon nehéz volt, hosszú, és persze gyönyörű" – mondta Goncalves, s véleményéhez csatlakoztak az éllovasok is. Despres egyenesen úgy vélte: az ilyen napokért érdemes terepralizni.

„Az ilyen szakaszokért kezdtem el annak idején terepralizni: 425 kilométer folyamatos navigáció és remek élmények. A GPS-koordináták úgy voltak elrejtve, mint tű a szénakazalban, éppen ezért élveztem a motorozást. Láttam, hogy Marc szereli a motorját, de nem gondolkodtam sokat az ügyön, mert számomra az a legfontosabb, hogy én hogy motorozom..." - mondta Despres, aki az összetettben továbbra is (a büntetése ellenére is) második Marc Coma mögött.

„Nehéz nap volt. Elestem, és gondom támadt a hűtővel, úgyhogy szerelnem kellett. Aztán a tankolás után megálltam Olivier Pain mellett, aki elesett. Aktiváltam a riasztó-rendszerét és mellette maradtam, amíg a vízhordóm, Joan Pedrero meg nem érkezett, akkor magukra hagytam őket. Mozgalmas szakasz volt..." - mondta Coma.

Az autósoknál Stéphane Peterhansel érezheti úgy: végre eljött az ő ideje. A Mr. Dakar becenévre hallgató francia (akit nem véletlenül nevezenek így) megszerezte az idei első szakaszgyőzelmét, és már a második az összetettben. Reggel Carlos Sainz eltévedt, s „magával vitte" csapattársát, Nasszer al-Attijaht, így ők ketten jó néhány percet elvesztegettek. A sors azonban kiegyenlítette az esélyeket: Peterhansel defektet kapott, a finisben azonban megint ő volt a gyorsabb. 

„Szoros a küzdelem, nagyon szoros. Ha végig ilyen kicsik lesznek a különbségek, izgalmas versenyre számíthatunk – mondta a BMW-csapat francia pilótája. – Amúgy már ez a nap is tele volt meglepetésekkel. Összeszorított fogakkal rajtoltunk, megelőztük al-Attijah-t és Sainzot, aztán defektet kaptunk, így visszaelőztek. A végén azonban megint mi voltunk elöl, s bár szerezhettünk volna nagyobb előnyt is, végül is ez sem rossz. Még bármi megtörténhet..."

Peterhansel amúgy ezzel feljött az összetett második helyre, bár a nyomában szorosan ott lohol al-Attijah.

A magyar érdekeltségű Drazen Curic, Horn Albert kettősről visszamenőleg annyi hírünk van, hogy egyelőre jól veszik az akadályokat, bár egyszer-kétszer már előkerült a lapát (a magyar navigátor jókora homokozót hordott el egyik helyről a másikra), sőt, még másoknak is segítenek: Robby Gordont például kilométereken keresztül húzták az összekötő szakaszon (hajmeresztő előzéseket bemutatva közben). Ami Gordont illeti, ő rosszabbul járt: nem ért oda időben a szerdai rajthoz, így kiesett a versenyből.

Friss hír, hogy a csütörtök sajnos Hornék számára sem sikerült jól: az első beszámolók szerint a Mitsubishijükkel orral beestek egy árokba, és az autó alaposan összetört. A versenyzők nem sérültek meg, de hogy az a kocsit rendbe lehet-e hozni, egyelőre rejtély.

DAKAR-RALI 
5. SZAKASZ, CALAMA– IQUIQUE (ÖSSZEKÖTŐ SZAKASZ: 36 KM, SZELEKTÍV SZAKASZ: 423 KM).
Autósok: 1. Stéphane Peterhansel, Jean-Pierre Cottret (francia, BMW X3) 4:33:19, 2. al-Attijah, Gottschalk (katari, német, Volkswagen Race Touareg) 1:24 p h., 3. Sainz, Cruz (spanyol, Volkswagen Race Touareg) 3:15 p h. Motorosok: 1. Paulo Goncalves (portugál, BMW) 5:12:23, 2. López-Contardo (chilei, Aprilia) 2:18 p h., 3. Verhoeven (belga, BMW) 2:19 p h.
Az összetettben. Autósok: 1. Carlos Sainz, Lucas Cruz 15:45:48, 2. Peterhansel, Cottret 2:26 p h., 3. al-Attijah, Gottschalk 2:33 p h. Motorosok: 1.  Marc Coma (spanyol, KTM) 16:59:33, 2. Despres (francia, KMT) 10:14 p h., 3. López-Contardo 18:32 p h.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik