Nemzetisport.hu 2011.08.30 10:29 Frissítve: 2015.03.30 01:06

Szántó Nikolett futamgyőzelmet aratott a Hell Drift ob-n!

A máriapócsi RabócsiRingen több mint kétezer néző szeme láttára Magyarország egyetlen női drift versenyzője élete legjobb eredményét érte el! A drift szakág 10 éves történetében még soha nem fordult elő sehol a világon, hogy profi szériás drift versenyen női pilóta végezzen elsőként. Szántó Nikolett minden elismerést megérdemel, ugyanis komoly mezőnyben kellett bizonyítania.

Szántó Nikolett győzött Máriapócson

 

Az elképesztően sok munka és csapategység azonban meghozta végre gyümölcsét. A Driftgarage SE versenyzője elszántan és végig kiegyensúlyozottan búcsúztatta sorra jobbnál-jobb ellenfeleit.

A versenyre Romániából egy kisebb flotta érkezett, a legjobb pilótákkal karöltve. A szomszéd bajnokság első három helyezettje komoly babérokra szeretett volna törni, azonban a végén saját szavukkal kifejezve katasztrófába torkollott szereplésük. Már az edzések alatt elvesztettek két autót, és bár a kvalifikációt követően három versenyzőjük bejutott a legjobb 16 közé, menetelésük nem tartott sokáig. A bajnoki éllovast Dobre Niculae-t szoros csatában Szabó Szilárd búcsúztatta az első körben.

A csata során a nézőknek dezsavű érzése lehetett ugyanis Szilárd hasonlóan kilincs-kilincs szituációt teremtett agresszív támadásával, csak úgy, mint Dobre a hazai rendezésű EB-n svájci riválisával szemben. A csata során azonban most nem volt szabálytalan előzés és autótörés. Ciortan Calin a román futamsorozat jelenleg 2. helyezettje egy friss fejlesztéssel érkezett Máriapócsra. Az E30-as kiszélesített bódéba egy E46 M3-as turbós erőforrást applikáltak, ami elmondása szerint 480 LE teljesítményt tudott leadni. Jól láthatóan nem is boldogult ennyi pacival, de nem is csoda, hiszen ezen a versenyen tesztelték első alkalommal ezt a különleges egyedi fejlesztésű autót.

A katasztrófa őt is elérte, ugyanis a legjobb 16 között Zahuczki Zsolt ellenében az utolsó kanyar végén odacsapta autóját a falhoz, ami elől-hátul csúnyán megtört a megpördülés után. A román bajnoki bronzérmes helyen tanyázó Fratinau Razvan legnagyobb sajnálatunkra csata nélkül jutott túl az első körben, miután Zentai Sándor Focus RWD-jén kipukkant a turbó. Sanyi nagy reményekkel érkezett az EB szereplése után, mégis feladni kényszerült a versenyt. Testvére Attila még a kvalifikáción felajánlotta versenyautóját, de már az első körben bajt hozott a turbós Sierra-ra, aminek a gázbowdenjét szakította el.

Talán már akkor eldöntötte magában, hogy nem kockáztatja tovább Attila szereplését, ezért az autó javítása után már nem fogadta el testvére felajánlást. Razvan-nak tehát csak a legjobb 8 között kellett bizonyítania, méghozzá a hazai bajnokság egyik újonca Zalabai Zsolt ellen. Zsoltnak sem volt fenékig tejfel minden, ugyanis komoly csapatmunkával kellett helyreállítania autójának elejét, ami szintén a gumifallal randizott még az edzések alatt.

A páros csatában Zsolt győzedelmeskedett, és a legjobb négy között nem más, mint Szántó Niki várta. Nikolett menetelése nem volt egyszerű az elődöntőig! Olyan férfi skalpokat gyűjtött be, mint Zentai Attila, valamint a hazai EB 3. helyezettje az E500-as Mercit hajtó Szabó Szilárd. Utóbbi versenyzővel különösen szoros derbi alakult ki, csupán csak visszahívást követően dőlt el a csata végkimenetele Niki javára.

 

A másik ágon Lakatos Zoltán küszködött az öt hengerező Silviával, melynek gyújtás kábel gondjai akadtak. Az első csata első kanyarja után Zoli autója lefulladt, így a helycserés támadás során elszálltak reményei. A bajnoki éllovas Tóth Géza jutott tovább, ám a folytatásban a román versenyzőt kiütő Zahucki Zsolt elbúcsúztatta Gézát. Így az utolsó tököli bajnoki forduló komoly izgalmakat tartogat szeptember második hétvégéjén, hiszen „Alapos" Úr ezen a futamon nem tudott megnyugtató pontelőnyt begyűjteni. Galacs Gábor a különös megjelenésű lila E30-assal meglepő módon igen bizonytalanul autózott.

A mezőny leghangosabb autójával Kalydi Tamás lépett át rajta, de a folytatásban Tamásnak is nagy falatnak ígérkezett következő ellenfele Nagy Gergő. Gergő a bajnokság élmezőnyében tanyázik és idén már futamgyőzelemnek is örülhetett. Egy jó szerepléssel komoly esélyei voltak, hogy javítson pozícióján. A verseny 15 éves pilótáját Varga Attilát verte meg nagyon kicsi különbséggel, majd Kalydi Tamást is búcsúztatta. Ezzel kialakult a legjobb négy párosítása. Zahuczki Zsolt-Nagy Gergő és Szántó Nikolett-Zalabai Zsolt.

 

Az első küzdelemben nehéz lett volna fogadásokat kötni, ugyanis „Zacc" azaz Zahuczki Zsolt és Nagy Gergő is kitűnő képességekkel rendelkezik. Ennek ellenére sima továbbjutás lett a végeredmény, miután Zsolt hibázott egy nagyot. Szántó Niki arcán az elődöntő előtt semmi jel nem mutatkozott, hogy különösen izgulna, pedig óriási tétje volt számára, hiszen a döntőig még egyszer sem sikerült eljutnia. Zalabai Zsolt ellen most azonban végre sikerült! Követőként döntetlenre hozta a csatát, míg elől haladóként előnyre tett szert és ezzel tovább jutott.

A bronz csatában Zahuczki tudott győzni, akit a bírák külön is megjutalmaztak a Federal különdíjjal, ami a legdurvább páros csatáért járt. A döntőben Szántó Niki tovább őrizte hidegvérét, mely azt eredményezte, hogy élete legjobb teljesítményével és Nagy Gergő legyőzésével felért a csúcsra. Kivételes menetelésével bebizonyította, hogy a „gyengébbik" nem is képes bármire, ha kellő elszántsággal, akarattal és a sportág iránt mutatott alázattal állunk hozzá a dolgokhoz. Azt hiszem beszámolónk végére már csak egyetlen szurkolói idézetünk maradt „Ezt lefűzted édesanya!"


HELL ENERGY ORSZÁGOS DRIFT BAJNOKSÁG 4. FUTAM
 Végeredmény

1. Szántó Nikolett

BMW  Z4
2. Nagy Gergő
BMW E36
3. Zahuczki Zsolt
BMW E30
4.  Zalabai Zsolt
BMW E30

A BAJNOKSÁG  ÉLMEZŐNYE
1.  Tóth Géza
BMW E36
85 pont
2. Nagy Gergő
BMW E3675
3. Zahuczki Zsolt
BMW E30
66
4. Szántó Nikolett
BMW Z4
58
5. Varga Tamás
BMW E30
49
6. Szekeres Ferenc
BMW E30
44
7. Nagy Ádám
BMW E30 2JZ
40
8. Lakatos Zoltán
BMW Nissan Silvia
35
9. Grózinger Zsolt
BMW E3633
10. GalacsGáborBMW  E30
31

 

 

 

2014.09.17 11:43:57

Drift nemzetisport.hu

Az évadzáró verseny mellett lesz gymkhana, gyorsulás, autós találkozók és megannyi finomság.

2014.08.15 15:11:10

Drift nemzetisport.hu

A tököli reptéren megnézheti, milyen, amikor egy autó kilinccsel előre 150 km/h-val száguld.

2014.08.12 17:43:14

Drift nemzetisport.hu

A magyar pilótáknak nem úgy sikerült az első viadal, ahogyan azt eltervezték.

2014.08.04 18:55:40

Drift nemzetisport.hu

Nehéz helyzetben lesznek a magyarok, hiszen akár 1000 lóerős szörnyetegek ellen kell versenyezniük.

2014.06.11 16:49:47

Drift nemzetisport.hu

Mindenkinek örök emlék marad a tököli reptérre varázsolt hangulat a Lőerők Éjszakáján.(x)