A Guttmann átok

191137 191137191137 191137
Vágólapra másolva!
2011.03.29. 20:03
A Porto elleni meccsig még aludnunk kell párat, a keret egy része még válogatott túrákon haknizik, így kötelességemnek érzem először is klubunk...

A Porto elleni meccsig még aludnunk kell párat, a keret egy része még válogatott túrákon haknizik, így kötelességemnek érzem először is klubunk egykori magyar sikeredzőjével, Eusébio felfedezőjével, és az ő állítólagos átkával foglalkozni. Megtörhető?
A Porto elleni meccsig még aludnunk kell párat, a keret egy része még válogatott túrákon haknizik, így kötelességemnek érzem először is klubunk egykori magyar sikeredzőjével, Eusébio felfedezőjével, és az ő állítólagos átkával foglalkozni. Megtörhető?

Tény és való, az öreg anno leszámolt a BEK-ben a Real Madrid egyeduralmával, megnyerte nekünk a fejlécben szereplő két BEK serleget, mégis a sikerek mellett a későbbi nemzetközi sikertelenségek egyik okának is őt tartja a hagyomány.

A világjáró magyar tréner éppen a szőlész-borász szakkollégium fiú csapatától Portotól érkezett hozzánk 1959-ben, és portói bajnoki címmel a zsebében kézenfekvőnek tűnt, hogy velünk is nyerjen valami trófeát, bár arra szerintem akkor sem gondolt senki, hogy a rend visszaállítása mellett ilyen nagy sikereket ér el, és a vitrinbe varázsol két BEK serleget.

Bátran állíthatjuk tehát, hogy a klub legnagyobb évei az ő '59-62-es regnálása idejére tehetőek, amihez természetesen annak is köze van, hogy Eusébio is ekkor élte fénykorát. Mégis mi vezetett odáig, hogy ilyen sikerek után Guttmann-átokról beszélünk?

A pénz. Béla bácsi ugyanis még többet akart, a hírnév, az elismertség, és az, hogy Portugália normális fele istenként tisztelné élete végéig, kevés volt. Béla bácsi pénzt akart, méghozzá nem is keveset (ahogy ez előfordult vele korábban Újpesten is).

Mivel kérését a klub nem teljesítette, átkot szórt a csapatra, hogy száz évig ne nyerhessük meg újra a legrangosabb európai kupasorozatot. Az átok jó ötven éve hatásos, hogy mennyire, azt a következő összefoglalóban láthatjuk:

1963. április 22, Wembley: AC Milan-SL Benfica 2-1

1965. május 27, San Siro: Internazionale-SL Benfica 1-0

1968. május 29, Wembley: Manchester United-SL Benfica 1-1(hosszabbítás után 4-1)

1988. május 25, Stuttgart:PSV Eindhoven-SL Benfica 0-0(büntetőkkel 6-5)

1990. május 23, Bécs: AC Milan-SL Benfica 1-0

Ezek mellett egy UEFA-kupa döntőt buktunk el 1983-ban az Anderlecht ellen 2-1-es összesítéssel, és a KEK-ben is elvéreztünk legkésőbb az elődöntőben.

Érdekesség, hogy az öreg még az 1965-66-os idényben visszatért hozzánk, és az akkor még Európa-szerte rettegett csapattal sem tudta saját átkát megtörni, ugyanis a BEK nyolcaddöntőjében a Manchester United búcsúztatta a gárdát.

Valami misztikum viszont tényleg lehet a dologban, a helyzet komolyságát fokozva az eddigi utolsó BEK döntőnk előtt maga Eusébio zarándokolt el a keményfejű edzőzseni sírjához, hogy legalább holtában oldja fel az átkot. Béla bácsi konokul ragaszkodott az igazához, és a Milan nyert...

Idén ismét aktualitást nyert a fél évszázaddal ezelőtti kuruzslás, hiszen ha minden európai kupasorozatra vonatkozik, ahogy az az UEFA-kupa és KEK kudarcokból vélni lehet, akkor az Európa Ligában is retteghetünk. Tavaly egy harmatgyenge Liverpool állt az utunkba, most egy lényegesen stabilabb PSV Eindhoven jön...

Külön köszönet a poszt létrejöttéért a Magyar Nemzet újságírójának, Ballai Attilának, aki remek összefoglalót közölt nemrég Guttmann Béla életéről, és heinrichnek, aki üdvözlő levelében rögtön tudtomra adta, hogy Magyarországon a Benficát még mindig a Guttmann-átokról ismeri a futballtársadalom, ezzel megindítva a poszt írás folyamatát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik