UEFA Év játékosa-díj: 2011 után ismét Messi lett a befutó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.27. 18:59
null
Messi nyerte meg az UEFA Év játékosa-díjat (Fotók: UEFA)
A Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolása után megválasztották az UEFA Év játékosát is: a férfiak díját 2011 után ismét a Barcelona argentin extraklasszisa, Lionel Messi érdemelte ki. A nőknél a német Célia Sasic nyert.

UEFA ÉV JÁTÉKOSA

A legjobb háromba Lionel Messi (argentin, Barcelona), Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid) és Luis Suárez (uruguayi, Barcelona) került be, közülük az élő szavazáson Messit választották meg.

Messi a szóban forgó 2014–2015-ös szezonban, egészen pontosan a novemberi, Sevilla elleni találkozón megdöntötte Telmo Zarra rekordját, aki addig 251 találattal volt minden idők legjobb gólszerzője a spanyol bajnokságban. Az argentin Bajnokok Ligáját, bajnokságot és Király-kupát nyert a Barcelonával, és ő lett a BL gólkirálya is 10 találattal – holtversenyben Ronaldóval.

MESSI ÖSSZES GÓLJA A LEGUTÓBBI ÉVADBAN

A KORÁBBI GYŐZTESEK
2014: Cristiano Ronaldo
2013: Franck Ribéry
2012: Andrés Iniesta
2011: Lionel Messi

Az UEFA Év játékosa-díjat az Európai Labdarúgó-szövetség alapította a European Sports Media (ESM) sajtószervezettel karöltve, amelynek a Nemzeti Sport is tagja. Az elismerést minden év augusztusában az az Európában játszó futballista kapja meg, akit az újságírókból álló zsűri a legjobbnak lát az azt megelőző egy esztendő teljesítménye alapján.

A végső nyertest háromkörös szavazással választották meg a kijelölt újságírók. Az első fordulóban minden zsurnaliszta öt jelöltet nevezhetett a díjra, akik közül a tíz legtöbb pontot gyűjtő jutott tovább. A második körben a tíz jelöltből választották ki a három legjobbat, a döntő szavazásra pedig a Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolása után került sor.

Az UEFA mindegyik tagállama egy újságírót delegált a zsűribe, Magyarországot a Nemzeti Sport Online vezető szerkesztője, Hegyi Dániel képviselte, aki Lionel Messit látta a legjobbnak a mögöttünk hagyott szezonban.

A nőknél Célia Sasic (balra) végzett az élen, középen a magyar származású Marozsán Dzsenifer
A nőknél Célia Sasic (balra) végzett az élen, középen a magyar származású Marozsán Dzsenifer

UEFA ÉV NŐI JÁTÉKOSA

A legjobb három közé Marozsán Dzsenifer (német, Frankfurt), Célia Sasic (német, Frankfurt) és Amandine Henry (francia, Olympique Lyon) került be, az élő szavazáson Sasic végzett az élen.

Sasic a világbajnokság gólkirálynője, mivel kevesebb játékperc alatt szerzett annyi találatot, mint a szintén hat gólig jutó amerikai Carli Lloyd. Az előző idényben a Bajnokok Ligájában és a Bundesligában sem volt eredményesebb játékos a német támadónál.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik