Szentek és „fehér tigrisek”, utóbbival Szivics bajnok lett – Vidi-ellenfélbemutató

Vágólapra másolva!
2015.06.22. 14:21
Mint megírtuk, vagy a walesi The New Saints, vagy a feröeri B36 Tórshavn lesz a Videoton első ellenfele a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében. E két csapatot próbáljuk meg közelebbről bemutatni.

TNSTNS

Az 1959-ben alapított együttes a The New Saints of Oswestry Town & Llansantffraid Football Club névre hallgat, de szerencsére megelégedtek a The New Saintscel is, sőt rövidítésként a TNS már teljesen emészthető.

Ami a klub történetét illeti, 1959-ben még Llansantffraid FC-ként indult, majd 1996-ben a Total Network Solutions (avagy TNS) névre váltott, aztán 2003-ban egyesült az Oswestry Townnal, mielőtt 2006-ban beköszöntött a The New Saints FC-éra.

A gárda 1993-as feljutása óta kilencszer ünnepelhetett bajnoki címet, a legutóbbi négy kiírásban pedig senki sem tudta megelőzni a Szenteket. A kupában eddig két aranyérmet szerzett, sőt a legutóbbi két idényben duplázni tudott.

A csapat magját természetesen walesi és angol játékosok alkotják, de Greg Draper révén ausztrál, míg Adrian Cieslewicz jóvoltából lengyel játékosuk is akad a walesieknek. Ami a keret összértékét illeti, a mértékadó transfermarkt.de 968 ezer fontra taksálja, de csupán 11 játékosnak van egyáltalán megbecsülve az értéke, s közülük heten is 22 ezerrel állnak. A legkiemelkedőbb a már említett Draper, akit 352 ezer fontra saccol a portál.

Az együttes elsődleges meze zöld és fehér színből áll, a hazai meccseit pedig a 2000 fő befogadására alkalmas Park Hallban játssza.

A gárda elsőként az 1996–1997-es idényben jutott ki a nemzetközi porondra, a KEK-ben a Ruch Chorzów ellen hazai pályán 1–1-re végzett, idegenben viszont 5–0-ra kikapott. A lengyelek visszatérő ellenfélnek számítanak a walesiek esetében, hiszen a 2001–2002-es és a rá következő UEFA-kupa-idényben is közülük kaptak ellenfelet, s a Polonia Warszawa és az Amica Wronki is kiverte őket.

A 2005–2006-os idényben rögvest az első selejtezőkörben a BL-címvédő, de a PL-ben csak ötödik helyen végző Liverpoolt kapták, és két 3–0-s vereséggel ki is estek. Rafa Benítez menedzserrel az élen ugyanakkor rendkívül elismerően nyilatkoztak a csapatról, a spanyol mester az északír Gerard Dohertyt emelte ki, úgy nyilatkozott róla, hogy „a kapus rengeteg gólt akadályozott meg, és számomra ő volt a párharc legjobbja”. Pedig egy bizonyos Steven Gerrard öt gólt is szerzett a két mérkőzésen...

A feröeri csapat stadionja
A feröeri csapat stadionja

B36

A B36 Tórshavnt 1936-ban alapították – innen a 36-os szám a klubnévben. A teljes neve Bóltfelagið 1936 Tórshavn, beceneve „fehér tigrisek". Stadionja, az 1911-ben átadott, szép nevű Gundadalur 5000 férőhelyes (csak ülőhely van benne). A pálya a Gundadalur nevű sportkomplexum része,ugyancsak ebben a komplexumban található a feröeri nemzeti együttes által használt Tórsvöllur, amelyben a magyar válogatott 1–0-ra nyert Eb-selejtezőn 2014. október 14-én.

A fővárosi B36 tízszeres bajnok, ötszörös kupagyőztes, s egyszer (2007) a Feröeri Szuperkupát is megnyerte.

Tomiszlav Szivics 1997 és 1999 között itt volt játékos-edző, 1997-ben bajnoki címet nyert a tórshavniakkal.

Akik számára nemzetközi porondon alig termett babér, az 1992–1993-as szezon óta lejátszott 34 nemzetközi kupameccsükből csupán kettőt nyertek meg (ÍBV 2–1, Birkirkara 3–0), huszonötöt pedig elveszítettek, és volt közöttük 8–0-s, meg 8–1-es zakó is.

Van olyan Tórshavn-szurkoló, aki Homert is szereti
Van olyan Tórshavn-szurkoló, aki Homert is szereti

A Bajnokok Ligájában, pontosabban annak selejtezőiben tíz mérkőzést játszottak eddig, mérlegük 1 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség, 8–22-es gólkülönbséggel. Az elitligában 2006–2007-ben jutottak a legmesszebbre: túlverekedték magukat a máltai Birkirkarán, és a 2. selejtezőkörben a török Fenerbahce állította meg őket (0–5, 0–4).

Jelenlegi keretükben javarészt helyi labdarúgók kapnak helyet, de van egy lengyel és egy szenegáli idegenlégiósuk is, mindkettő csatár. Lukasz Cieslewicz 2011 óta kergeti a labdát a klubnál, a Wikipedia lengyel verziója szerint 107 bajnoki mérkőzésen 47-szer volt eredményes. A 23 esztendős Ibrahima Camara a klub hivatalos honlapja szerint tavaly decemberben szerződött Tórshavnba.

A csapat edzője Eydun Klakstein, aki 2014 decemberében vette át Sámal Erik Hentze posztját. Hentze alig egy esztendőt töltött el az egyesületnél, az ő érdeme, hogy a B36 most ott lehet a BL selejtezőjében. A bajnoki címvédő 16 forduló után a második helyen áll a feröeri első osztály 2015-ös kiírásában, de csak rosszabb gólkülönbséggel szorul a listavezető NSÍ mögé.

A Videoton a 2. selejtezőkörben kapcsolódik be a Bajnokok Ligája küzdelemsorozatába; a kör találkozóira július 14-én és 15-én, illetve 21-én és 22-én kerül sor. A fehérvári csapat idegenben kezdi meg a párharcot.

SZAVAZÁS

Ön szerint milyen eredményt ér el a Videoton a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
A 2. SELEJTEZŐKÖRPÁROSÍTÁSA
The New Saints (walesi)/B36 Tórshavn (feröeri)–VIDEOTON

Hibernians (máltai)–Maccabi Tel-Aviv (izraeli)
Lech Poznan (lengyel)–FK Sarajevo (bosnyák)
Maribor (szlovén)–FK Asztana (kazah)
APOEL (ciprusi)–Vardar (macedón)
Qarabag (azeri)–Rudar Pljevlja (montenegrói
BATE Boriszov (fehérorosz)–Dundalk (ír)
HJK (finn)–FK Ventspils (lett)
Midtjylland (dán)–Lincoln Red Imps (gibraltári)/Santa Coloma (andorrai)
Malmö (svéd)–Zalgiris (litván)
Celtic (skót)–Stjarnan (izlandi
Molde (norvég)–Pjunik Jereván (örmény)/Folgore (San Marinó-i)
AS Trencín (szlovák)–Steaua Bucuresti (román)
Partizan Beograd (szerb)–Dila Gori (grúz)
Ludogorec (bolgár)–Milsami Orhei (moldovai)
Fola Esch (luxemburgi)–Dinamo Zagreb (horvát)
Skënderbeu (albán)–Crusaders (északír)/Levadia Tallinn (észt)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik