Sorsdöntő BL-csata: Agüero nélkül a Man. City a római farkaskatlanban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.10. 13:42
null
Gervinho sebessége fejtörést okozhat Man. City védelmének (Fotó: Action Images)
A Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó felvonása érkezik el szerda este, a kínálat legizgalmasabb összecsapásának az E-csoport második továbbjutójáról – részben – döntő AS Roma–Manchester City ki-ki mérkőzés ígérkezik. A Barcelona és a PSG összecsapása az első helyről dönt. 


Az E jelű négyesben a 12 ponttal biztos csoportelső Bayern München mögött egyaránt öt ponttal áll a Roma, a Manchester City és a CSZKA Moszkva. Az olasz és az angol együttes a Stadio Olimpicóban csap össze.

Az anyagi lehetőségeket tekintve óriási különbség mutatkozik a két csapat között, a legjobban fizetett Serie A-játékos, Daniele De Rossi bére a Premier League címvédőjénél nem tartozna a legmagasabbak közé.

Az E-csoportból a Bayern München mellett továbbjut a...
…Roma, ha megveri a Manchester Cityt; 0–0-s döntetlent játszik vele, miközben a CSZKA Moszkva nem győz a Bayern München ellen.

…Manchester City, ha megveri a Romát és a CSZKA Moszkva nem nyer; nem 0–0-s döntetlent játszik a Romával, és a CSZKA Moszkva kikap a Bayern Münchentől.

…CSZKA Moszkva, ha megveri a Bayern Münchent, és a Roma nem győz a Manchester City ellen

Ha pénzen lehetne Bajnokok Ligája-győzelmet vásárolni, a Manchester Cityt illene rögtön a sor elejére engedni, a klubjára eddig egymilliárd fontot áldozó Manszur sejk valószínűleg farzsebből, kacagva fizetné ki a nagy fülű serleg árát. Bár éppen a BL-t illetően sokszor az a kívülálló benyomása, hogy a piaci viszonyoknak zavaróan pontos lenyomata a pályán elért eredmény, az E-csoport állása szerint könnyen előfordulhat, ezúttal a gyengébb farkas hízik, míg az erősebb kutya aszik.

Ha a Roma hazai pályán megveri az arab háttérrel virágzó manchesteri óriásklubot, továbbjut, de a CSZKA Moszkva müncheni botlása esetén még 0–0-s döntetlennel is. Vajon a 200 millió fontból éppen vadonatúj sportközpontot és pályabirodalmat kiépítő, anyagi lehetőségeit és játékoskeretét tekintve messze az olaszok előtt járó, stratégiáját nézve nemzetközi sikerre beprogramozott City képes lesz-e érvényesíteni fölényét a Stadio Olimpicóban?

„Megpróbálhatsz sikert venni magadnak, a labdarúgásban azonban érhetnek meglepetések – mondott véleményt a kérdésben még november végén Xabi Alonso, a Bayern München spanyol középpályása. – A futball nem matematika, hogy egy bizonyos képlet alapján ki lehessen számítani a győztest. Még csak az sem mindig igaz, hogy ha többet keresel, többet is nyersz. Nehéz a City tervéről véleményt formálni, ám úgy fest, évről évre közelebb jut nagy céljához, hogy európai vezető klub legyen.”

Manuel Pellegrini nem aggódik
„Ez rendkívül fontos mérkőzés, kvázi kupadöntő, de bármi is történjen, nem lesz hatással a jövőmre. Soha nem éreztem semmilyen nyomást a vezetőség részéről” – nyilatkozta kedden a Manchester City chilei menedzsere.

A Premier League-egyesület szerződéshosszabbítási hulláma most Joe Hart kapust érte el, az angol válogatott játékos öt évre szóló, heti 110 ezer fontot garantáló (a bónuszokkal együtt akár 150 ezer fontra növelhető) fizetésről állapodott meg. A nemrég újítók közül Vincent Kompany heti 120 ezer fontot keres, David Silva 130 ezer fontot, és Samir Nasri, Alekszandar Kolarov, Edin Dzeko, valamint a minap megsérült Sergio Agüero is hasonló feltételekkel írt alá hosszú távra az idény elején. A manchesteriek dimenziójához nem mérhető a rómaiaké. Összehasonlításképpen rögzítsük: Daniele De Rossi átszámítva heti 99 ezer fontot keres. És a Roma középpályása messze a Serie A legjobban fizetett labdarúgója…

Sergio Agüero sérülés miatt nem lehet ott a sorsdöntő összecsapáson (Fotó: Action Images)
Sergio Agüero sérülés miatt nem lehet ott a sorsdöntő összecsapáson (Fotó: Action Images)

Mégis erős a gyanú, nem lesz kezdő csapata idénybeli legfontosabb mérkőzésén! Rudi Garcia vezetőedzőnek szemet szúrt a 31 éves játékos ingadozó formája, a közelmúltban elkövetett néhány jelentős hibája és a kiegyensúlyozatlanságról árulkodó piros lapja a Sassuolo elleni, hét végi bajnoki mérkőzésen (2–2). Így a francia edző alighanem a Miralem Pjanic, Seydou Keita, Radja Nainggolan középpályássort küldi pályára az Adem Ljajics, Francesco Totti, Gervinho csatártrió mögött.

A City és a Roma első mérkőzése 1–1-es döntetlennel végződött, Totti egyenlített a „farkasoknak” (Forrás: Nemzeti Sport)
A City és a Roma első mérkőzése 1–1-es döntetlennel végződött, Totti egyenlített a „farkasoknak” (Forrás: Nemzeti Sport)

„A Citynek muszáj nyernie – mondta Gervinho, a Roma elefántcsontparti játékosa. – Rajta van nyomás, rajtunk nincs. Az ellenfél most azt az időszakát éli, amit kétezer-tizenkettes BL-győzelme előtt a Chelsea, bonyolult eljutni a nagy sikerig. Nem kérdés, Manchesterben BL-aranyérem az elvárás, a csapatépítésbe fektetett költség eredménykényszert is jelent.”

Pablo Zabaleta, az angol csapat jobbhátvédje ezt úgy fogalmazta meg, hogy ha a City ilyen játékoskerettel nem jut tovább, meg is érdemli a sorsát. Az összevásárolt garnitúrát elnézve azonban azt is megkérdezhetnénk: és ha továbbjut, megérdemli?

Zabaleta nem szeretné, ha csapata fejre állna Rómában (Fotó: Action Images)
Zabaleta nem szeretné, ha csapata fejre állna Rómában (Fotó: Action Images)

„Rómában játszani mindig nagy kihívás, nehéz lesz legyőznünk a Serie A másodikját. Játékosként ezeket a kiélezett összecsapásokat várjuk igazán, és a mostanit különösen, hiszen a BL-ben az elmúlt években talán kissé alulteljesítettünk” – mondta az argentin.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
6. (UTOLSÓ) FORDULÓ

E-Csoport

AS Roma (olasz)–Manchester City (angol)
Bayern München (német)–CSZKA Moszkva (orosz)

F-csoport

20.45: FC Barcelona (spanyol)–PSG (francia) (tv: DigiSport1)
20.45: Ajax (holland)–Apoel (ciprusi)
TOVÁBBJUTÁSI KÉPLET
PSG: már biztosan továbbjutott, ha nem kap ki Barcelonában, csoportelső.
Barca: már biztosan továbbjutott, ha legyőzi a PSG-t, csoportelső.
Ajax: ha nem kap ki az APOEL-től, az El-ben folytatja.
APOEL: ha legyőzi az Ajaxot, az El-ben folytatja.

G-csoport

20.45: Chelsea (angol)–Sporting CP (portugál)
20.45: Maribor (szlovén)–Schalke 04 (német)
TOVÁBBJUTÁSI KÉPLET
Chelsea: már biztosan továbbjutott csoportelsőként.
Sporting: továbbjut, ha nem kap ki a Chelsea otthonában, sőt még vereség esetén is továbbmehet, ha közben a Maribor–Schalke meccs döntetlenre végződik vagy győz a Maribor.
Schalke: továbbjut, ha legyőzi a Maribort és a Sporting kikap.
Maribor: a BL-ből már kiesett, viszont ha legyőzi a Schalkét, az El-ben folytatja.

H-csoport

20.45: Porto (portugál)–Sahtar Doneck (ukrán)
20.45: Athletic Bilbao (spanyol)–BATE Boriszov (fehérorosz)
TOVÁBBJUTÁSI KÉPLET
Porto: már biztosan továbbjutott csoportelsőként.
Sahtar Donyeck: már biztosan továbbjutott csoportmásodikként.
Ahtletic Bilbao: ha nem kap ki a BATE-tól, az El-ben folytatja.
BATE: ha legyőzi a Bilbaót, az El-ben folytatja.

A CSOPORTOK ÁLLÁSÁT IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETI!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik