Sahtar-show, az ötgólos Luiz Adriano beérte Messit!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.21. 22:42
null
Luiz Adriano (fehérben) volt a Sahtar vezére (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Bajnokok Ligája H-csoportjában a Sahtar Doneck az ötgólos Luiz Adriano vezérletével igazi show-műsort rendezett a BATE Boriszov vendégeként, egy félidő alatt hat gólt szerzett, és végül 7–0-ra győzött. Az FC Porto 2–1-re megverte az Athletic Bilbaót.

FC PORTO–ATHLETIC BILBAO

A labdarúgó Bajnokok Ligája H-csoportját két forduló után négy ponttal vezető FC Porto több szempontból is mérföldkőhöz érkezett a 3. kört egy ponttal a kvartett utolsó helyén álló Bilbao elleni hazai meccsel.

Ez volt a Porto 100. BEK/BL-meccse, a „sárkányok" a Benfica után második portugál csapatként érték el a százas határt (a nagy rivális 103-nál tart). Ami azonban talán ennél is fontosabb, hogy Juan Lopetegui együttese egy keddi győzelemmel már-már a továbbjutás kapujába érhetett.

A hazaiak azonban az első félidőben nehezen tudták feltörni a legutóbb a BATE-tól vereséget szenvedő és a spanyol élvonalban is bukdácsoló (17. helyen álló) Bilbao védelmét. Pedig sokkal többet birtokolták a labdát (63–37 százalék) és kétszer több akciót vezettek (26–13), mint a vendégek. Azonban Jackson Martínez és Danilo sem tudta gólra váltani helyzetét.

Mégsem kellett 0–0-val szünetre vonulnia a Portónak, a 45. percben ugyanis a baszkok üresen felejtették a tizenhatoson belül Héctor Herrerát, a mexikói játékos pedig Juan Quintero mesteri passzából a kapu bal alsó sarkába lőtt. 1–0

A második játékrészt a Bilbao kezdte aktívabban, és az 58. percben Guillermo Fernández révén – két védővel a nyakán, hét méterről, jobbról kilőtte a hosszú alsót – sikerült is egyenlítenie a nagyon elkényelmesedő Porto ellen. 1–1

A hazaiak azonban ismét fel tudtak pörögni, és a csereként beálló Ricardo Quaresma a 75. percben, négy perccel a beállása után eldöntötte csapata 100. BL-mérkőzését. 2–1

Porto–Bilbao 2–1

BATE–SAHTAR

Azok akik látták a fehérorosz bajnok kínkeserves továbbjutását a DVSC ellen a selejtező 3. fordulójában, talán aligha gondolták volna, hogy a boriszovi gárda két forduló után továbbjutást érő helyen áll majd a csoportjában.

Nos, a Doneck ellen hamar kiderült, hogy ez az állás csak „optikai csalódás", az ukrán gárda ugyanis egy félidő alatt hat gólt szerzett a BATE vendégeként az első félidőben (az 1. fordulóban a Porto 90 perc alatt jutott el hatig a BATE ellen).

A Sahtar-show sztárja a brazil Luiz Adriano volt, aki a hatból négyet vállalt (az elsőt büntetőből), hármat egymás után, amivel klasszikus mesterhármast is elért. A 27 éves csatár pályafutása során 12 gólig jutott a BL csoportkörében korábbi 36 mérkőzésén, most 45 perc alatt meglőtte ennek a harmadát, majd a második félidőben is hozzátett még egyet. Ezzel beérte Lionel Messit, a Bajnokok Ligájában eddig az argentin volt az egyetlen játékos, aki egy meccsen öt gólig jutott (2012-ben a Leverkusen elleni nyolcaddöntőben). Korábban a BEK-ben egyébként többen is szereztek öt gólt egy találkozón, 1965-ben a Ferencvárosban például Albert Flórián is.

A végül 7–0-ra nyerő Sahtar nagyon hasonló gólokat szerzett: gyors leindításokból, mélységi labdákból a védők mögé kerülve, és elég közelről.

BATE–Sahtar 0–7

BAJNOKOK LIGÁJA
H-CSOPORT, 3. FORDULÓ

FC Porto (portugál)–Athletic Bilbao (spanyol) 2–1 (H. Herrera 45., Quaresma 75., ill. G. Fernández 58.)
BATE Boriszov (fehérorosz)–Sahtar Doneck (ukrán) 0–7 (Teixeira 11., L. Adriano 28., 37., 40., 44., 82., Douglas Costa 35.)

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FC Porto 3 2 1 0 10–3 +7 7
2. Sahtar Doneck 3 1 2 0 9–2 +7 5
3. BATE Boriszov 3 1 0 2 2–14 –12 3
4. Athletic Bilbao 3 0 1 2 2–4 –2 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik