Pirlo és Xavi: ki hiányzik majd jobban?

CSERHÁTI ZOLTÁN, MURÁNYI DOMONKOSCSERHÁTI ZOLTÁN, MURÁNYI DOMONKOS
Vágólapra másolva!
2015.06.06. 09:23
Andrea Pirlo és Xavi Hernández. Két nagy pályafutás a végéhez közeledik, és a hattyúdal előtt talán mindkettejük számára a szezonzáró európai kupamérkőzés, az elképzelhető legrangosabb, a Bajnokok Ligája-döntő az utolsó lehetőség a nagy momentumra. Az olykor mindent és mindenkit elhomályosító Lionel Messi–Cristiano Ronaldo párharc és az „űrfutball” korszakában Pirlo és Xavi játéka már-már régi vágású szemlélettel átitatott, amelyben egy jó átadás értéke lehet annyi, mint egy eredményes befejezésé. Futballjuknak mégis óriási szerepe volt a legújabb kori tendenciák kiteljesedésében, új értelmet nyert a gyémántalakzat, megszületett a tiki-taka, felvirágzott a mélységi irányító szerepköre – párhuzamos életrajzunkban futballtörténeti szempontból is meghatározó klasszisoktól búcsúzunk.

Két korszakos egyéniség, két fazonszabász, két, a hagyományos értelemben is játékos futballista léphet le az európai klubfutball porondjáról – épp akkor, amikor az leginkább a reflektorfényben van. A két lábon járó FC Barcelona, Xavier Hernández Creus, minden katalán Xavija a BL-finálé után biztosan a katari al-Szaddban folytatja pályafutását, míg a flegmatikusság olasz megtestesítője, Andrea Pirlo szinte bizonyosan búcsút int a Juventusnak, és valószínűleg a tengerentúlra igazol. A spanyol 35, az olasz 36 éves, és ugyan egy pályafutás sem tart örökké, mégis leszögezhető, veterán koruk ellenére űrt hagynak maguk mögött – nem csak a pálya közepén.

Xavi búcsúztatása

A neves angol szakíró, Michael Cox írta Pirlóról néhány éve az ESPN-en, hogy nemzedékének óriása. „Hogy ő generációja legjobb játékosa? Nem igazán, de ő a legfontosabb.” Cox gondolatát pedig kiterjeszthetjük – spanyol megközelítéssel feltétlenül – Xavira. Lehetetlen megmondani, hogy az elmúlt bő egy évtizedben Pirlo volt-e fontosabb az olasz labdarúgás vagy Xavi a spanyol számára. Mindkét ország futballja esetében igazodási pontok.

Különböző ívű pályát futottak be, különböző módon. Mégis nagyon sok a közös vonás, a találkozási pont. Mindketten megnyertek gyakorlatilag minden nagy trófeát, világbajnokok, Bajnokok Ligája-győztesek, trófeák sorát kaparintották meg. Válogatott és klubszinten egyaránt óriási megbecsülésre tettek szert, egyikőjük sem hangos természetéről híres, ám egyaránt eljutottak oda, hogy viselték a válogatott csapatkapitányi karszalagját. S ami talán minden kézzelfoghatónál jobban összefűzi őket: a tökéletes technika, a zseniális passzok, a mesteri indítások, a játék legmagasabb fokú szervezési készsége, a középpálya uralma.

Xavi gólja a Juventus ellen (2003, Barcelona–Juventus 1–2, 4:00-tól)


Talán nem is sejtjük, de e jellegzetességjegyek visszavezethetők egy közös személyre: Pep Guardiolára. Xavi esetében a focirajongóknak nem kell különösebben ecsetelni, hogy a jelenlegi katalán karmester a korábbi szellemi örököse volt a barcelonai középpályán. Ám Pirlo játékára is nagy hatást gyakorolt a Barca korábbi, a Bayern jelenlegi edzője, aki furcsamód 2001-ben épp úgy került a Bresciához, hogy az addig kölcsönben ott szereplő Pirlót kellett pótolnia.

„Pep Guardiolát – felelte néhány éve Pirlo arra a kérdésre, hogy kit tart a „maestrójának”. – Ebben a szerepkörben ő volt egy minta. Vagy inkább a minta: a játék olvasása, a nyugodtsága, a passzolása. Hála neki a Barcelona most a legkönnyedébb csapat Európában. Lenyűgöző a sebesség, amellyel a katalánok járatják a labdát.”

Már-már filozofikus hangnemben az olaszok Bocelli utáni leghíresebb Andreája így írt önéletrajzi könyvében posztjáról. „Kicsit olyan vagyok a pályán, mint a vándorló cigány. Egy középpályás folyamatosan keresi a kitörési pontokat, hogy kiszabaduljon a fojtogató árnyékok közül. Csak pár négyzetméterem van, hogy az legyek, aki. Ez a talpalatnyi hely, ahol kiteljesedhetek: átvenni a labdát és továbbítani a csapattárshoz, aki gólt szerez. Nevezhetjük asszisztnak is – ez az én utam a teljes boldogsághoz.”

Mellettem az idolom
Mellettem az idolom

Pedig, mint sok nagy pályafutás, Pirlóé sem úgy indult, hogy azokból egyenesen következőek legyenek a ma már annyira jellemző becenevek, mint a Mérnök, a Metronóm, a Mozart vagy szimplán a Professzor. Miután a lombardiai születésű labdarúgó 1995-ben, minden idők legfiatalabb bresciai játékosaként, 16 évesen bemutatkozott az élvonalban, általában támadóként kapott lehetőséget. A fiatal tehetségre gyorsan lecsapott az Inter, és Pirlo a 2000-es U21-es Eb-n – klasszikus 10-es szerepkörben játszva – győzelemig vezette az övéit.

Rekordot jelentő 46 alkalommal szerepelt az U21-esek között, ám az Internél nem jött össze az áttörés, nem tudta tehetségét kibontakoztatni. 2001-ben kölcsönben visszakerült a Bresciába, és ugyan csak fél évet töltött újra nevelőegyüttesében, az rendkívül meghatározó volt a jövőre nézve. Egyrészt a fehér-kékeknél együtt szerepelhetett gyerekkori bálványával, Roberto Baggióval, másrészt épp az ő jelenléte miatt Carlo Mazzone edző a középpályán az addiginál sokkal mélyebben, szervezői feladatokkal küldte pályára.

Válogatás Pirlo tíz legszebb szabadrúgásából

A húzás bejött: a kis Brescia szárnyalt, a rossz kezdés után a hetedik helyre ért fel a bajnokságban, Pirlo remekelt, a Milan pedig „kimenekítette” őt az Interből. A nerazzurri prominens vezetői később évekig foghatták a fejüket, amiért oly' könnyedén lemondtak Pirlóról, hiszen Carlo Ancelotti kezei alatt nemzetközi szinten is klasszissá érett, az edző tökéletesen találta meg a helyét a rombusz hátsó végpontjában. A borkedvelő középpályás pedig kedvenc nedűjéhez hasonlóan az idő múlásával egyre nemesebb lett, jöttek a BL-címek, a calciopoli árnyékában kicsit váratlan vb-cím, majd amikor már mindenki azt hitte, leszálló ágba került, a Juventusban következett be a kiteljesedés.

Pirlo és Xavi: két klasszis nemzetközi pályafutás egyszerre ér véget a BL-döntőben? (Fotók: AFP)
Pirlo és Xavi: két klasszis nemzetközi pályafutás egyszerre ér véget a BL-döntőben? (Fotók: AFP)

Baggio amúgy Guardiolához hasonlóan közös pont Pirlo és Xavi karrierjében, igaz, inkább csak technikai szempontból. Az aranylabdás 2004-es válogatottbeli búcsúmeccsén találkoztak ugyanis először nemzetközi szinten.

Mester és tanítványa
Mester és tanítványa

Xavi akkor már egy ideje alapember volt a Barcelonában, és a mára legendássá vált középpályás az aktuális szezon elejéig az is maradt, Ivan Rakitic érkezése után viszont már nem számított stabil kezdőjátékosnak, de Luis Enrique a fontosabb meccseken mindig az első cserék között számolt vele. A szakember nem véletlenül kérte meg, hogy a csalódást keltő 2013–2014-es idény után vállaljon el még egy évet a Barcelonában, amelynél a pályán és azon kívül is fontos szerepet töltött be.

A katalánok csapatkapitánya 1991 óta tartozik a Barcelona kötelékébe. Huszonnégy év hosszú idő, huszonnégy éven keresztül nem lehet a csúcson lenni, ez alól Xavi sem kivétel. Legnagyobb sikereit, legjobb formáját – Pirlóhoz hasonlóan – pályafutása második szakaszában, Pep Guardiola érkezését követően, 28. életévének betöltése után érte el.

XAVI ÉS PIRLO FONTOSABB EGYMÁS ELLENI MÉRKŐZÉSEI
2000.
szept. 23.
Olaszország–Spanyolország (olimpiai negyeddöntő) 0–1
2004. okt. 20.
Milan–Barcelona (Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés) 1–0
2004. nov. 2.
Barcelona–Milan (Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés) 2–1
2012. jún.10.
Spanyolország–Olaszország (Eb-csoportmérkőzés) 1–1
2012. júl. 1.
Spanyolország–Olaszország (Eb-döntő) 4–0
2013. jún. 27.Spanyolország–Olaszország (Konföderációs Kupa-elődöntő) 0–0

Pirlo sem volt nagy vándormadár (az utóbbi 14 évben két csapatban játszott), Xavi viszont joggal klubikon. A Barcelona akadémiáján, a La Masián nevelkedett, kis képzavarral élve, ereiben nemcsak gránátvörös, kék vér is csörgedez. Kívülről-belülről ismeri a klubot, magában hordozza a Barca DNS-ét. Első nagy sikerét a spanyol korosztályos válogatottal érte el, amellyel 1999-ben megnyerte az U20-as világbajnokságot, majd egy évvel később ezüstérmet szerzett a sydneyi olimpián. A nemzeti csapatban a felnőttek között 2000-ben debütált, és több mint 130-szor öltötte magára a címeres mezt, ezzel Iker Casillas mögött második a spanyol örökrangsorban.

Alapembere, meghatározó tagja volt annak az aranykorát élő spanyol válogatottnak, amely 2008-ban és 2012-ben is megnyerte az Európa-bajnokságot, míg 2010-ben Dél-Afrikában elhódította a vb-aranyat. Ez utóbbi tornán 91 százalékos passzpontossággal zárt Xavi, ami kimagasló teljesítmény, nála mégis állandó jellemzővé vált az utolsó évekre.

A Barcelonában 1998 augusztusában, a Mallorca elleni Szuperkupa-mérkőzésen mutatkozott be, méghozzá góllal. A bajnokságban kevesebb mint két hónappal később debütált. 2002-ben először talált be a Real Madridnak, 2004-ben pedig már csapatkapitány-helyettes volt. Egy évre rá az Év játékosa lett Spanyolországban. A 2005-ös esztendőt beárnyékolta, hogy az egyik decemberi edzésen súlyos térdsérülést szenvedett, és – bár négy hónap kihagyás után áprilisban visszatért a pályára – az Arsenal ellen 2–1-re megnyert BL-döntőben végig csak a kispadon ült.

Guardiola 2008-as kinevezése óta tartják a világ egyik legjobb irányító középpályásaként számon, aki nélkül a Barcelona korántsem biztos, hogy sikert sikerre halmozott volna. Sergio Busquetscel és Andrés Iniestával tökéletesen kiegészítették egymást, csúcsformájukban uralták a pálya középső harmadát.

„A Barcelonában a játékosok magukat motiválják. Xavit vagy Iniestát sosem tanítottam futballozni, az edzők ott csak azért vannak, hogy segítő kezet nyújtsanak. Ők húsz éve jól játszanak, a jó játékosok pedig nem az edző miatt játszanak jól, ők nélkülem is kiválóan teljesítenek” – mesélt a különös „barcelonai buborékról” Guardiola, aki szerint Xavi utánozhatatlansága a játék szeretetében rejlik.

„Nem volt olyan nap, amikor azt láttam volna, hogy nem élvezi a játékot. Ha barátságos meccs volt, akkor is mindig pályára lépett, ha sérült, akkor is, vagy a mielőbbi visszatérésen dolgozott. Ő a leginkább amatőr játékos, akit ismerek, és ezért vált a lehetséges legprofibbá. A futball szeretete azt jelenti, amit ez az ember művel” – nyilatkozta az edző, akinek nem titkoltan meghosszabbított keze volt a pályán Xavi.

Xavi nem szerzett annyi gólt, mint Frank Lampard a Chelsea-ben, nem futballozott olyan látványosan, mint Zinedine Zidane a Real Madridban, de szinte egyedül tudta szabályozni a mérkőzések iramát, valamint nagyon értett a társak kiszolgálásához. Pirlo és Paul Scholes mellett az elmúlt 15 évben leginkább ő közelítette meg a tökéletes mélységi irányító fogalmát.

Emlékezetes előkészítések sora fűződik a nevéhez. A 2008-as Európa-bajnokság döntőjében egy, a négy évvel későbbi fináléban két gólpasszt adott. A 2009-es BL-döntőben Lionel Messi, a 2011-esben Pedro találatát készítette elő. Harmadik Bajnokok Ligája-sikere után a klubvilágbajnokság döntőjében ismét Messit szolgálta ki, míg a 2012-es Király-kupa-fináléban Pedro váltotta gólra a passzát. A 2010-es világbajnokság elődöntőjében ő ívelte be azt a szögletet, amelyből Carles Puyol vaddisznómódon berobbanva győztes gólt fejelt a németeknek, míg a 2008 májusában rendezett Real Madrid elleni szuperrangadón (6–2) négy asszisztot jegyzett. Huszonnégy trófeát nyert meg nevelőegyesületével, nyolcszor lett spanyol bajnok, háromszor nyerte meg a BL-t, 505 spanyol bajnokin és eddig 172 nemzetközi mérkőzésen lépett pályára – mindegyik klubrekord. Megdolgozott érte.


SZAVAZÁS

Ön kit szerepeltetne az álomcsapatában inkább?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!


Pirlo játékában sosem a kirobbanó dinamika volt a leghangsúlyosabb, így játékát mintha kevésbé viselte volna meg a test kopása, mint Xaviét. (Vagy csak ennyivel erősebb a Barca játékosállománya?) A spanyoltól a legutóbbi két idényben már elmaradtak azok a „gyilkos” passzok, amelyekkel a Barca és a furia roja egy szempillantás alatt átjátszotta az ellenfelek védelmét, a nemzeti csapat 2014-es vb-lebőgése és a Barcelona egy évvel ezelőtti trófeanélkülisége pedig alighanem véglegesítette az elhatározást Xaviban egy új élet megkezdésére. Amikor egészséges volt, Pirlo még ebben a szezonban is a Juventus egyik legfontosabb láncszeme volt, ám az elmúlt hónapok egyértelműen gondolkodásra késztették, és kijelentette, ha nyer csapata a BL-döntőben, biztosan új szakaszt kezd az életében. A német főváros a vb-cím után végképp a legfontosabb várossá válhat karrierjében.

Két, már így is irigylésre méltó karrier a végéhez közeledik, s egyikük szombat estétől még irigyeltebb lesz. Pirlo egy olyan edzővel jutott el a BL-döntőig, aki korábban már lemondott róla. Xavi fontosságát jelzi, úgy jutott el 43 meccsig a szezonban, hogy csak 13-szor volt végig a pályán. A Juventus nem lenne ugyanolyan Pirlo nélkül, ahogy a Barcelona sem Xavi nélkül.

„Nem akarom, hogy a társak csak úgy elviseljenek. Ha érzem, hogy vége, akkor vége lesz!” – mondta korábban Pirlo. Nehéz elképzelni.


ÖT MEGHATÁROZÓ PILLANAT
PIRLOXAVI
Pirlo a 2000-es U21-es Eb döntőjében duplázva a legjobb játékos cím mellett még a torna gólkirályi címét is elhódította. Három gólt szerzett a kontinensviadalon, kettőt tizenegyesből.

A Barcelona a 2005–2006-os szezonban négy hónapon keresztül nélkülözte Xavit. Decemberben az egyik edzésen súlyos térdsérülést szenvedett, melynek következtében csak áprilisban térhetett vissza a pályára, de a BL-döntőben nem játszott, csak a kispadon ült.

A Pirlo, Baggio játékkapcsolat eredménye a Juventus elleni gól, amit a mai napig emlegetnek Olaszországban: az akkor már veterán „Copfocska” a fiatal társ tért ölelő átadása után passzolt Edwin van der Sar kapujába.

A 2009. május 2-án rendezett Real Madrid–Barcelona (2–6) rangadó örökké emlékezetes marad a futball kedvelői számára. Xavi négy gólpasszt osztott ki a mérkőzésen, amit azóta senki nem tudott megismételni a spanyol bajnokságban.

A 2005-ös, Liverpool elleni vesztes BL-döntő és a kihagyott 11-es sokáig mély nyomokat hagyott benne. „Többször gondoltam a visszavonulásra, mert Isztambul után semminek nem láttam értelmét. Megfojtott az a döntő. Új betegség ütötte fel a fejét, számos tünettel: Isztambul-szindróma. Nem éreztem magam többé játékosnak, ez őrjítő volt, sőt nem éreztem magam többé férfinak.”

Emberi nagyságát mutatja, hogy Carles Puyollal egyetemben a 2011-es döntő után úgy döntöttek, lemondanak a BL-trófea átvételének jogáról, a májbetegségből felépülő Éric Abidalnak adva lehetőséget.

A 2006-os vb-döntő legjobbjának választották. Könyvében így írt a 11-eséről: „Felemeltem a tekintetem az égre, és segítséget kértem, mert ha Isten létezik, az nem lehet, hogy francia. Hosszú, mély levegőt vettem. Az a lélegzetvétel az enyém volt, de lehetett volna a kétkezi munkásé, aki el akar készülni a munkával a hó végére, a gazdag üzletemberé, akinek ez nem számít, a tanáré, a tanulóé, a földijeimé, akik egy pillanatra sem hagytak magunkra minket a világbajnokságon, a kellemes milánói signoráé vagy az utcaseprőé a sarkon. Abban a pillanatban mindannyiuké az enyém volt.”

A 2014. január 16-án lebonyolított Getafe elleni Király-kupa-mérkőzésen 700. alkalommal öltötte magára a Barcelona mezét. Azóta további 66 meccsen lépett pályára, és toronymagasan vezeti a katalán klub történetének szereplési örökrangsorát.

Olyan nagyon ritkán fordul elő, hogy egy játékos megengedheti magának, hogy egy interjúban frissen kinevezett edzőjét bírálja, piszkálja. Pirlo megtehette. Allegri tavalyi kinevezése előtt közvetlenül a La Gazzetta dello Sportnak leszögezte, három évvel korábban Allegri miatt távozott a Milantól, mert ő már csak epizódszereplőként számolt vele. Pirlo három év elteltével joggal jelenthette ki: „Elégedett vagyok, nyertem.” Pirlo nagyságát jelzi, hogy a 2011-es viharos váltást követően mégsem jelentett gondot a közös munka Allegrivel, az edzőét pedig rendszeres csapatba állításával nyilvánosan látta be tévedését.
Azt követően, hogy bejelentette, 24 év után távozik a csapattól, 2015. május 23-án (a Deportivo ellen) utoljára lépett pályára a Camp Nouban bajnoki mérkőzésen. A szurkolók a nevét skandálták, csapattársai az égbe dobálták, a klublegenda pedig nem tudott gátat szabni az érzelmeinek. Hét nappal később az Athletic Bilbao ellen 3–1-re megnyert kupadöntőben szerepelt utoljára hivatalos meccsen a Barcelona stadionjában. Szeretett klubja színeiben tehát az utolsó két hazai meccsén két trófeát emelhetett a magasba.

NÉVJEGYEK
ANDREA PIRLO
XAVI (XAVIER HERNÁNDEZ CREUS)
Születési hely, idő: Flero, 1979. május 19.Születési hely, idő: Terrassa, 1980. január 25.
Posztja: középső középpályásPosztja: középső középpályás
Klubjai: Brescia (1995–1998), Internazionale (1998–2001), Reggina (1999–2000, kölcsönben), Brescia (2001, kölcsönben), Milan (2001–2011), Juventus (2011– )Klubjai: Barcelona B (1997–2000), Barcelona (1998–2015), al-Szadd (2015 júl.– )
Válogatottság: 113 mérkőzés/13 gól (2002– )Válogatottság: 133 mérkőzés/12 gól (2000–2014)
Összes élvonalbeli tétmérkőzés a klubjaiban: 675 fellépés/70 gól/76 assziszt*Összes élvonalbeli tétmérkőzés a klubjában: 741 fellépés/84 gól/164 assziszt*
Fő eredményei: világbajnok (2006), Európa-bajnoki ezüstérmes (2012), olimpiai bronzérmes (2004), Konföderációs Kupa-bronzérmes (2013), U21-es Európa-bajnok (2000); 2x Bajnokok Ligája-győztes (2003, 2007), klubvilágbajnok (2007), 2x európai Szuperkupa-győztes (2003, 2007), 6x olasz bajnok (2004, 2011–2015), 2x Olasz Kupa-győztes (2003, 2015), 3x olasz Szuperkupa-győztes (2004, 2012, 2013), Serie B-bajnok (1997)Fő eredményei: világbajnok (2010), 2x Európa-bajnok (2008, 2012), Konföderációs Kupa-ezüstérmes (2013), olimpiai ezüstérmes (2000), U20-as világbajnok (1999), 3x Bajnokok Ligája-győztes (2006, 2009, 2011), 2x klubvilágbajnok (2009, 2011), 2x európai Szuperkupa-győztes (2009, 2011), 8x spanyol bajnok (1999, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2015), 3x Király-kupa-győztes (2009, 2012, 2015), 6x spanyol Szuperkupa-győztes (2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013)
Fő elismerései, kitüntetései: az U21-es Eb legjobb játékosa és gólkirálya (2000), a világbajnokság álomcsapatának tagja (2006), a vb harmadik legjobb játékosa (2006), a vb legjobb előkészítője (2006), a FIFPro Év csapatának tagja (2006), az ESM Év csapatának tagja (2012), az olasz szaklapok osztályzatai alapján a szezon legjobbja (2012), az Európa-bajnokság álomcsapatának tagja (2012), a szezon legjobb játékosa a Juventusban (2012), az UEFA Év csapatának tagja (2012), a Serie A legjobb előkészítője (2012), 3x a Serie A Év csapatának tagja (2012–2014), 3x az Év játékosa a Serie A-ban (2012–2014), a Konföderációs Kupa álomcsapatának tagja (2013), az Európa-liga Év csapatának tagja (2014), a Milan Hall of Fame tagja, az Olasz Köztársaság Lovagi és Tiszti Érdemrendjének tagja (2004, 2006), a Sport Érdemrend Aranygallérosa (2006)Fő elismerései, kitüntetései: a spanyol bajnokság legjobb játékosa (2005), az Európa-bajnokság legjobb játékosa (2008), 2x az Európa-bajnokság álomcsapatának tagja (2008, 2012), 5x az UEFA Év csapatának tagja (2008–2012), 6x a FIFPro Év csapatának tagja (2008–2013), a Bajnokok Ligája-döntő legjobb játékosa (2009), az Év középpályása az UEFA-nál (2009), a klubvilágbajnokság harmadik legjobb játékosa (2009), 3x az ESM Év csapatának tagja (2009, 2011, 2012), a világbajnokság álomcsapatának tagja (2010), 3x az Aranylabda-szavazás harmadik helyezettje (2009, 2010, 2011), az Év játékosa a World Soccernél (2010), a klubvilágbajnokság második legjobb játékosa (2011), az Év sportembere Spanyolországban (2009), sport kategóriában spanyol királyi érdemrend (2010), 2x Asztúria hercege-díj (2010, 2012)
*A gólpasszok forrása a transfermarkt.de.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik