Nagyot esett az MU és a Roma; Barca, Bayern, Real a dobogón

Vágólapra másolva!
2015.12.07. 18:51
null
Anthony Martial október 21-et óta nem szerzett gólt a Manchester Unitedben (Fotó: Action Images, archív)
A Nemzeti Sport Online a labdarúgó Bajnokok Ligája 2015–2016-os idényében folytatja sorozatát, amelyben a BL szereplőit rangsorolja fordulóról fordulóra szerkesztőségen belüli szavazás alapján. A csoportkör utolsó fordulóját megelőzően maradt a Barcelona és a Bayern München az élen, valamint újra dobogón van a Real Madrid. Nincs angol csapat az első ötben, nagyot esett az MU és a Roma – BL-erősorrend.

 

1. BARCELONA (1.)
(Zárójelben a csapatok legutóbbi helyezését tüntettük fel.)

A csúcsformában futballozó és az el Clásico után az élre álló Barcelona maradt a listavezető pozícióban. A legutóbbi BL-forduló után újabb Real (a Sociedad) ellen győzött 4–0-ra a katalán együttes, majd a Király-kupában is simán (6–1-re) nyert a Villanovense ellen.

Ha már Villanovense, a Barca a hétvége előtt legutóbb október 28-án nem nyert, éppen a kupában a párharc első mérkőzésén ikszelt, most pedig ismét nem tudta legyőzni aktuális riválisát, méghozzá a Valenciát. Ettől függetlenül maradt az első pozícióban, ám ehhez kellett az is, ami a második helyezettel történt

2. BAYERN MÜNCHEN (2.)

Merthogy a másik csúcsformában lévő csapat, a Bayern München váratlanul elszenvedte első vereségét a Bundesligában. A bajorok a BL-meccs után először a Hertha BSC-t fogadták, és bár Dárdai Pálék szépen helytálltak, vereséget szenvedtek.

Szombaton azonban a Borussia Mönchengladbach 3–1-es győzelmet aratott hazai pályán Pep Guardiola együttesével szemben, így az Arsenal után újabb csapat győzte le a Bayernt. A hétvégi meccs egyetlen jó híre a bajorok szurkolói számára, hogy Franck Ribéry visszatért, sőt, gólt is szerzett, de listánkon így a Barca iksze ellenére sem tudott feljebb lépni csapatuk.

3. REAL MADRID (4.)

Halványul az el Clásico okozta sokk, a Real Madrid futballjával azóta nem volt gond, ám a játékengedélyeivel annál inkább, Gyenyisz Cserisev jogosulatlanul játszatása miatt kizárták a Király-kupából a királyiakat.

Ettől függetlenül legutóbbi három meccsüket megnyerték a blancók, szombaton a Getafe ellen 4–1-re győztek, Karim Benzema duplája pedig a francia csatár önbizalmának és a szurkolók nyugalmának is jót tett.

4. PARIS SAINT-GERMAIN (3.)

Leesett a dobogóról a Paris Saint-Germain, így a BL A-csoportja mellett listánkon is a Real Madrid mögött van egy hellyel. A párizsiak a francia élvonalban három meccset játszottak le a legutóbbi BL-meccsük óta, két győzelem mellett volt egy 0–0-s döntetlenjük. A találkozón 26 bajnoki után volt gólképtelen a PSG. Igaz, azon a meccsen Zlatan Ibrahimovic és Ezequiel Lavezzi nélkül kezdett a francia csapat, a svéd pedig a hétvégén a PSG legeredményesebb játékosa lett bajnoki mérkőzéseken.

5. JUVENTUS (7.)

A szezont rosszul kezdő Juventus magára talált, így a listánkon is egyre feljebb kúszik, már a legjobb ötben van. Nem véletlen, hiszen október 28. óta nem szenvedett vereséget, már csak hat pont a hátránya a listavezető Inter mögött a Serie A-ban. Legutóbbi listánkhoz képest két helyet javított, ez a Palermo 3–0-s és a Lazio 2–0-s legyőzésének köszönhető. A BL D-csoportjában a Manchester City legyőzése után két pont előnnyel áll angol riválisa előtt az élen, a Sevilla ellen kiharcolhatja a továbbjutást az első helyen.

6. MANCHESTER CITY (5.)

Visszaesett egy helyet a Manchester City listánkon, pedig eshetett volna többet is. Előbb kikapott a BL-ben a Juventustól, majd igaz, hogy nyert a Southampton ellen a PL-ben, valamint a Hull City ellen a Ligakupában, a hétvégén kikapott 2–0-ra a Stoke Citytől. A bajnokságban így visszaesett a harmadik helyre, pedig az angol élvonal finoman szólva sem éli csúcskorát, nem véletlenül vezeti a tabelláját a Leicester City…

7. ATLÉTICO MADRID (8.)

A BL-meccs óta játszott hibátlan mérlege láttán nem véletlen, hogy előrébb lépett listánkon, igaz, csak egy helyet. A Galatasaray 2–0-s legyőzésével továbbjutott a csoportból, majd a La Ligában az Espanyolt és a Granadát, a Király-kupában pedig a Reus Deportiut győzte le. A C-csoport utolsó körében a Benficával küzd meg a csoportelső pozíciójáért.

8. ZENIT (13.)

Listánkon a legnagyobbat ugrotta előre, és három angol csapatot is maga mögé utasított. Az orosz csapat ezt leginkább annak köszönheti, hogy már biztosan csoportelsőként jut tovább a nyolcaddöntőbe, biztosan nem a Premjer-ligában nyújtott teljesítményének. Előbb a múlt héten 4–1-es vereséget szenvedett emberhátrányban a Tyerek vendégeként, majd csak egy döntetlenre volt jó az Ufa ellen otthon, így csak a hatodik helyen áll a bajnokságban. A BL-ben ugyanakkor minden rendben…

Hogyan juthat tovább a United? És a Chelsea? És az Arsenal? És a további tíz reménykedő?
RÉSZLETEK ITT!

9. MANCHESTER UNITED (6.)

A kilencvenes évekig sokszor hangzott el Angliában a „Boring, boring Arsenal!” („Unalmas, unalmas Arsenal”), hamarosan azonban az „ágyúsok” helyét a Manchester United veheti át a rigmusban. Nincs jó formában Louis van Gaal együttese, amely három helyet esett vissza a listánkon, mivel a legutóbbi BL-forduló óta nem nyert mérkőzést… Igaz, nem is vesztett, de csak egy gólt szerzett, az 1–1 mellett két 0–0-s döntetlenen van túl, ezzel a Premier League-ben csupán negyedik, továbbjutása pedig egyáltalán nem biztos még a BL nyolcaddöntőjébe.

10. WOLFSBURG (14.)

Az MU-t ugyanis nemcsak a PSV üldözi, de a Wolfsburg meg is előzi. Listánkon azonban nem, még úgy sem, hogy a német csapat négy helyet javított a listán elfoglalt helyezésén. A CSZKA Moszkva 2–0-s legyőzésével nagyot lépett a továbbjutás felé, de még nem biztosította azt be, és ha úgy játszik, mint előző két Bundesliga-mérkőzésén (0–0 az Augsburg ellen és 1–2 a Dortmund ellen), akkor könnyen bajba kerülhet. Ám ha nem kap ki a manchesteriektől, bizonyíthatja, hogy nem véletlen került az első tízbe.

11. ARSENAL (9.)

Jobb formában várja ezt a kört az Arsenal, mint a legutóbbit, ennek ellenére visszaesett két helyet listánkon, és ezt annak köszönheti, hogy még mindig nem áll továbbjutó helyen. Görögországban, az Olympiakosz otthonában egy győzelemmel kell kiharcolnia, hogy ott legyen a legjobb 16 között. Ehhez pedig a remek formában futballozó Mesut Özil segítheti hozzá az „ágyúsokat”.

12. BENFICA (16.)

A múlt héten fellépett a listánkra, most pedig előrébb ment négy helyet azon a portugál együttes, miután biztosította a helyét a nyolcaddöntőben. Az Asztanával 2–2-es döntetlent játszott, utána pedig a bajnokságban is remekelt, a Bragát 2–0-ra, az Academicát 3–0-ra győzte le. Most már csak egyetlenegy feladata maradt a Benficának, az Atlético Madrid ellen hazai pályán kiharcolni a csoportelsőséget.

13. CHELSEA (12.)

Egyre nagyobb bajban a Chelsea, amely még hátrább csúszott a listánkon, igaz, csak egy hellyel. A Maccabi Tel-Aviv 4–0-s legyőzése jó előjel volt, ezt követően pontot csak egyet, gólt még annyit sem tudott szerezni két hétvége alatt a londoni együttes. Döntetlent játszott a Tottenhammel, majd kikapott az AFC Bournemouthtól, a 14. helyükkel pedig lassan lemondhatnak az első négy hely valamelyikéről. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha a következő szezonban is a BL-ben akarnak futballozni, a legvégsőkig el kell menniük ebben az idényben. Ez pedig nem példátlan angol csapat esetében, a Liverpool már megtette 2005-ben, amikor úgy nyerte meg a sorozatot, hogy a bajnokságban nem harcolta ki a BL-be jutást.

14. PORTO (11.)

Három helyet rontott a Porto listánkon. A BL-ben nagyszerűen rajtoltak Iker Casillasék, legyőzték a Chelsea-t is, de legutóbb kikaptak a Dinamo Kijevtől, így alaposan átvariálták a csoportot, és a továbbjutásuk bebiztosítása helyett az utolsó fordulóban valószínűleg győzniük kell a legjobb 16 közé jutáshoz a londoniak ellen – legalábbis, ha a Dinamo megveri a Maccabit. A bajnokságban jól sikerült a főpróba, mindhárom legutóbbi meccsüket megnyerték.

15. VALENCIA (visszatérő)

Ismét listánkon a Valencia, pedig nem áll jól. A Lyon ellen győznie kell az utolsó körben, és még az sem biztosan elég a továbbjutásához. A legutóbbi BL-meccs (a Zenittől elszenvedett vereség) után kikapott kettős emberhátrányban a Sevillától, nyert a Király-kupában a Barakaldo ellen, a Barcelona elleni iksz pedig önbizalmat adhat a BL utolsó fordulójához.

16. ROMA (10.)

Végül, de nem utolsósorban a Roma, amely a legnagyobbat esett vissza listánkon – nem véletlen. November 8-a, a római derbin aratott győzelem óta nem tudott nyerni, a BL-ben pedig nagy pofont kapott a Barcelonától a 6–1-re elveszített meccs alkalmával. A Serie A-ban sem megy, kikapott az Atalantától és ikszelt a Torinóval. Az utolsó körben a BATE ellen harcolhatja ki a továbbjutást.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 6. FORDULÓ
December 8., kedd
A-CSOPORT

20.45: Paris Saint-Germain–Sahtar Doneck
20.45: Real Madrid–Malmö (Tv: Sport1)
B-CSOPORT
20.45: Wolfsburg–Manchester United (Tv: M4 Sport)
20.45: PSV–CSZKA Moszkva (Tv: AMC)
C-CSOPORT
20.45: Galatasaray–FK Asztana
20.45: Benfica–Atlético Madrid
D-CSOPORT
20.45: Manchester City–Mönchengladbach (Tv: Sport2)
20.45: Sevilla–Juventus

December 9., szerda
E-CSOPORT

20.45: Bayer Leverkusen–Barcelona (Tv: Sport2)
20.45: Roma–BATE
F-CSOPORT
20.45: Dinamo Zagreb–Bayern München
20.45: Olympiakosz–Arsenal (Tv: AMC)
G-CSOPORT
20.45: Dinamo Kijev–Maccabi Tel-Aviv
20.45: Chelsea–Porto (Tv: M4 Sport)
H-CSOPORT
20.45: Valencia–Lyon
20.45: Gent–Zenit


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik