Élre állt a Real Madrid, ismét harmadik a Barca

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2015.11.02. 10:57
null
A Real Madrid a lista élén (Fotók: Action Images)
A Nemzeti Sport Online a labdarúgó Bajnokok Ligája 2015–2016-os idényében folytatja sorozatát, amelyben a Bajnokok Ligája szereplőit rangsorolja fordulóról fordulóra szerkesztőségen belüli szavazás alapján. Egyetért velünk? Kötve hisszük: szavazzon, vitatkozzon, érveljen fórumunkon!

Fél távnál jár a labdarúgó Bajnokok Ligájának csoportköre, és bár botorság lenne messzemenő következtetéseket levonni az eddig történtekből, az kétségtelen, hogy az erőviszonyok kezdenek kirajzolódni, és érdemes megnézni azt is, hogyan teljesítenek a csapatok a hazai pontvadászatban – annyit máris elárulunk, hogy nem látunk felbukkanni egyetlen meglepetéscsapatot, klasszikus kupahős gárdát sem.

1. REAL MADRID (2., 2.)
„Aki ért a hadvezetéshez, az katonákat nem soroztat másodszor, élelmet pedig nem szállíttat harmadszor.” (Az idézeteket a nagy taktikustól, a támadó és védekező hadrendben is otthonosan mozgó Szun Ce mestertől kaptuk szíves használatra.)

Ahogyan azt már a nyáron jeleztük, érzésünk szerint a Real védelmére és főleg csatársorára ráfért volna a munkavállalói kör bővítése, most Sergio Ramos, Pepe és főként Karim Benzema kiesése megmutatta, hogy mennyire sérülékeny is ebből a szempontból a Madrid „két vége”, Jeséék és Lucas Vázquezék pedig még súlytalanok az erősebb európai ellenfelek ellen. Jó hír viszont – Keylor Navas egyre jobb teljesítménye mellett – a reálosoknak, hogy az álmoskönyvek szerint az őszi sérüléshullám általában elhal tavaszra, és tudvalevőleg utóbbi időszakban kelnek el a nagy címek; ráadásul pár sérülékeny nagyság kiesése nem érintette igazán hátrányosan a madridi pontgyűjtési akciókat.

2. BAYERN MÜNCHEN (3., 1.)
„A régi időkben azok, akikről azt mondták, hogy értenek a harchoz, mindig könnyű győzelemmel győztek. Azoknak győzelme tehát, akik igazán értettek a harchoz, nem szerzett hírnevet és nem ismert hőstetteket.”

A szakértők szerint a Bayern a Bundesliga idei Ferencvárosa, és fordítva: olyan egyértelmű a gárda hazai bajnoki címe, olyan ordítóan nagy a különbség a leendő aranyérmes és üldözői között, hogy nincs állandó erőfeszítésre késztetve – ez pedig köztudottan visszaüt az európai kupaporondon. Nem mondunk azzal újat, hogy a Bayern mindent be fog söpörni odahaza (maximum a kupában viccelheti meg ismét a Dortmund), de az Arsenal megmutatta, hogy igaza van Klaus Augenthalernek, az egykori pompás védőnek: „A Bayern majdnem tökéletes.” Jó hír viszont a bayerneseknek, hogy Franck Ribéry már elkezdte a labdás edzéseket.

3. BARCELONA (1., 3.)
„A háborúban a győzelem az, ami fontos, nem pedig az, hogy sokáig bírjuk. Így a hadvezér, aki tudja, mi a háború, irányítója lesz a nép sorsának, és ura az ország s a családok biztonságának.”

Tavaly már nagyon bejött a Barcelonának az, amivel idén is operál: ősszel letudja ügyes-bajos dolgait, eredjenek a problémák akár kintről, akár bentről, hogy tavasszal megújult erővel, minden rosszat háta mögött tudva arasson. A bajok menetrend szerint beköszöntöttek, a nagy gond csak az, hogy az idősödő játékosok tovább idősödtek, a sérülékenyek még mindig nem növesztettek Jay Cutler-i védőizmokat, a saját nevelésű ifjak pedig megmutatták a Király-kupában, hogy egyelőre nem állnak készen a nagyobb feladatokra.
Mégis, ha az alapcsapatát – amely a télen már biztosan megerősödik – tudja pályára küldeni Luis Enrique, akkor nagyon nehéz lesz kicsavarni a katalánok kezéből a BL-aranyat.

4. PSG (5., 4.)
„Aki ezer mérföldet akar megtenni úgy, hogy közben ereje ki ne merüljön, az meneteljen olyan területen, ahol ellenséget nem talál.”

A bayernes történet visszaüthet a párizsiak ékkövére is, hiszen a PSG ritkán hajt végig tiszta erőből egy bajnokit, de már így is tízpontos az előnye a második Lyonnal szemben; bár azt is tegyük hozzá az igazság kedvéért, hogy pár sérülékeny védőnek vagy a korosodó Zlatan Ibrahimovic, Thiago Motta, Thiago Silva, Ezequiel Lavezzi vonulatnak nem is jön rosszul pár lazább Ligue 1-es találka. „Nem én vagyok a PSG megmentője, nem nyerem meg a csapatnak a BL-t” – szögezte le a minap Ángel Di María, akivel teljesen egyetértünk, és a fentieket a Real elleni csoportmérkőzésen is bizonyította ő maga, valamint a „francia légió”. Amelynek azért így is helye van a legjobbak között, pontosabban picivel a legjobbak mögött.

5. MANCHESTER CITY (4., 8.)
„Aki a győzelem feltételeiből nem lát többet, mint amit az egyszerű emberek is tudnak, az nem a legjobb a jók között.”

Újabb őrült pénzszórással készült a BL meghódítására a City, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy Manuel Pellegrini csapata lenne a sorozat legnagyobb esélyese, de kiheverte a Juventus elleni nyitó verést, miközben odahaza a szeptemberi botladozások és a sérüléshullám (most éppen Gaël Clichy, Pablo Zabaleta, Fabian Delph, David Silva, Samir Nasri és Sergio Agüero maródi) ellenére is vezeti a PL-t. Amelynek megnyerése sokak szerint már kevés lesz Pellegrininek a maradáshoz, a BL-siker pedig ismét csak álom marad.

Az Arsenal győzelmével nagyot ugrott a listánkon, de a Bayern elleni siker ellenére nehéz helyzetben van
Az Arsenal győzelmével nagyot ugrott a listánkon, de a Bayern elleni siker ellenére nehéz helyzetben van



6. ARSENAL (9., 9.)
„Még sohasem fordult elő, hogy egy háború, amely sokáig húzódott volna, valaha is hasznára vált volna az országnak.”

A Bayern München ellen megmutatta a londoni csapat, hogy szerény sérültlistával, motiváltan pályára lépve a legnagyobbakat is meglepheti – igaz, továbbjutási esélyeik megtartásáért harcoltak a BL-ben két vereséggel rajtoló „ágyúsok”. „Természetesen” most is sérült a fél csapat, Aaron Ramseytől és Jack Wilshere-től kezdve Theo Walcotton át Danny Welbeckig alapemberek dőltek ki, ez a PL-ben mindenképpen visszaüt majd – és bizony nehéz elképzelni, hogy a BL tavaszi folytatásában megszűnne a Wenger-átok. Mindenesetre a bajorverés jót tett a gárda lelkivilágának és renoméjának is.

7. ATLÉTICO MADRID (6., 5.)
„A régi időkben azok, akik igazán értettek a harchoz, mindenekelőtt legyőzhetetlenné tették magukat, s úgy várták ki az alkalmat, amikor az ellenség legyőzhető volt. A legyőzhetetlenség rajtunk múlik, de a legyőzhetőség az ellenségen.”

Diego Simeone a nyáron sem kispályázott, mert kicserélte fél csapatát, és bizony érte pofon a piros-fehéreket a BL-ben (hazai vereség a Benficától) és a bajnokságban (madridi bukás a Barcelona ellen, iksz a Reallal) is, de a klub helye a BL tavaszi végjátékában biztosnak tűnik, a La Ligában pedig csak négy ponttal van lemaradva a két gigász mögött. Simeone szerint egyre jobbak a fiatalok (Yannick Ferreira Carrasco, Saúl Níguez és Óliver Torres), és ha beépül Sztefan Szavics, Luciano Vietto és Jackson Martínez is, ismét komolyan kell számolni a Koke, Antoine Griezmann csodaduót is felvonultató Atléticóval a végjátékban.

8. MANCHESTER UNITED (7., 6.)
„A hadvezér a fejedelemség pillére. Ha ez a pillér hibátlan, akkor a fejedelemség feltétlenül erős, de ha ez a pillér hibás, akkor a fejedelemség feltétlenül gyenge.”

Nagy kérdés, hogy Louis van Gaal begyűri-e maga alá az MU-t, és sikerre vezeti-e a teljesen saját képére formált csapatot, vagy pedig megszégyenülten távozik Manchesterből az idény végén. Lehet, hogy Anthony Martial lesz a következő Cristiano Ronaldo, Morgan Schneiderlin meg az új Bastian Schweinsteiger, és abszolúte megnyugtató David De Gea megtartása, ám a Premier League-ben sok pontot hullajtanak a „vörös ördögök”, a Ligakupában a Middlesbrough bevitt nekik egy gyomrost, a BL-ben pedig kikaptak a nyitányon a PSV-től – de a Wolfsburg hazai legyőzése és a moszkvai iksz azért továbbjutást vetít előre. Ám borzasztóan elszánt MU-hívőnek kell lenni ahhoz, hogy fényes BL-jövőről álmodjon az ember.

9. JUVENTUS (10., 11.)
„A hadseregnek akkor adjuk a lehető legtökéletesebb formát, amikor már nincs is érzékelhető formája.”

A Juventus hamar eljutott az „ennél csak jobb jöhet”-pontra, és az Öreg Hölgy diszkomfort közérzetén a jó BL-rajt sem sokat segített. Az időközben Pavel Nedveddel mint alelnökkel megerősített csapatból éppen egy Pavel Nedved hiányzik, mert bizony Paul Pogba képtelen megfelelni az elvárásoknak, és kiegyensúlyozottan magas szinten teljesíteni, a máskor oly’ stabil védelem meg-meginog, a Simone Zaza, Álvaro Morata, Mario Mandzukic csatársor pedig ebben az idényben minden sorozatot figyelembe véve nyolc gólnál jár. Összesen, pedig már novembert írunk. Talán a városi derbi hajrábeli megnyerése igazi fordulópontot hoz, de hogy hogyan lesz ebből újra BL-finálé?

10. PORTO (15., 13.)
„Így aki igazán ért a harchoz, mindig csak azt keresi, ami saját erejéből futja, és nem követel meg semmit másoktól.”

A Chelsea legyőzésével megmutatta a Porto, hogy szokásos nyári kiárusítás ide vagy oda, a klub megfigyelői még mindig szakmájuk legjobbjai közé tartoznak, és bár a bajnokságban ismét sok pontot veszítenek pár iksszel, Iker Casillasszal a fedélzeten a BL-ben már a legjobb 16 között érezhetik magukat. Nem lenne meglepő, ha a nyolcig is eljutnának, sőt, egy szerencsés sorsolással még messzebb – aztán kezdődhet a szokásos nyári transzferőrület, ezúttal Jaszin Brahimire, Héctor Herrerára és talán Vincent Aboubakarra kihegyezve.

11. ZENIT (–, 16.)
„Az oroszok már a spájzban vannak” (ismeretlen magyar komornyik)

Egyre magasabban áll a Zenit árfolyama, az oroszok első 16-os listánkra oda sem fértek, most pedig lassan már annak első felébe tartoznak. Az orosz gazdaság és a rubel megroppanása nem vetette vissza a Zenitet, bár sokat sejtetett már a nyáron, hogy míg korábban tízmillió eurók repkedtek, most a csábítani érkező játékosügynökök. André Villas-Boas mester José Salomón Rondón, Cristian Ansaldi, Anatolij Timoscsuk és Andrej Arsavin távozását Artyom Dzjuba, Gyenyisz Tkacsuk, Artur Juszupov és Mihail Kerzsakov ingyenes megszerzésével kompenzálta, a csapat pedig, ha odahaza nem is tudja tartani a lépést a szárnyaló CSZKA Moszkvával, a BL-ben még veretlen, és egyre markánsabban futballozik.

12. AS ROMA (10., 11.)
„Aki már a csata előtt a templomban is azt fontolgatja, hogy nem fog győzelmet aratni, kevés lehetősége van a sikerre.”

A jelenleginél jobb AS Romák sem tudtak nagyot dobni a BL-ben, és sokan élnek a gyanúperrel, hogy ebben az idényben inkább a Serie A-ra koncentrálnak a „farkasok”, amelyben jó eséllyel vadászhatnak a scudettóra a címvédő Juve gyenge startjának köszönhetően, nemsokára terveik szerint a felépült Francesco Totti, Kevin Strootman kettőssel és egy formába lendült Edin Dzekóval. Jelenleg a csoport negyedik helyén áll az ASR, ugyanis kikapott a BATE Boriszovtól, most a Leverkusent fogadja, győzelmi kényszerben.

13. CHELSEA (8., 7.)
„A legjobb hadsereg az, amelyik meghiúsítja az ellenség terveit; csak ezután következik az, amelyik szétzúzza az ellenség szövetségeseit, majd utána az, amelyik harcot vív az ellenséges sereggel, s végül az a legrosszabb, amelyik városfalakat kezd ostromolni.”

Nos, bár úgy tűnik, hogy ez a Chelsea nemhogy ostromolni, létrára mászni is képtelen, háborúit meg gyakran saját maga ellen vívja, annyi zseniális futballista alkotja a „kékek” keretét, hogy senki sem meri leírni őket. Mi sem. A BL-beli botladozás nemigen érinti a továbbjutást, de a Kijev elleni következő csata része az állítólagos kétmérkőzéses ultimátumnak, amelyet José Mourinhóra szabott ki a mindenható Roman Abramovics. Szerény véleményünk szerint egy ilyen hatékony csapatot is el lehet rontani, ha a menedzser rosszul kezeli a kudarcokat (márpedig Mourinho olyan harcot kezdett, amelyet nem nyerhet meg, a választott eszközökkel meg pláne nem, és sokan azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy játékoszendülés hozza majd el számára a londoni véget) – de tavasszal minden bizonnyal megújult Chelsea-t láthatunk. Meglehet, már Carlo Ancelotti vezetésével…

14. WOLFSBURG (14., 15.)
„Ezért mondják, hogy a győzelem feltételeit megismerhetjük, de valóban győzelmet aratni nem mindig tudunk.”

Főleg, ha az átigazolási idény végén eladjuk a csapat legértékesebb játékosát és egyik szárnysegédjét, majd védelmünk gyakran csődöt mond, és a Bayern München, miután megfricskáztuk az orrát, ad nekünk egy taslit és egy sallert is. Érdekes, hogy a csökkenő erejű német „farkasok” a BL-ben így is jól állnak, hat ponttal a csoport élén, a bajnokságban a Bayern mellett csak a Mönchengladbachtól kaptak ki, és zsinórban háromszor nyertek, legutóbb a Bayer ellen.

15. BAYER LEVERKUSEN (16., 12.)
„A rohanó folyó gyorsasága, amely sziklákat is képes magával ragadni: ez az erő. A ragadozó madár gyorsasága, amellyel villámgyorsan tud lecsapni áldozatára: a csapás kiszámítottsága.”

Nem kétséges, tud és szeret is átszaladni az ellenfeleken a B04L, amely majdnem megviccelte a Barcelonát is, majd odahaza nyolcgólos döntetlent játszott az AS Romával, és négy gólt lőtt a boriszoviaknak is. A helyzetkihasználással azonban sokszor gondok akadnak az igazán szoros mérkőzéseken, nincs vezéregyénisége a gárdának (Hakan Calhanoglu klasszis lehet, de még nem egy Bernd Schuster vagy Michael Ballack), a tehetségeket vasekével sem lehet majd a nyáron visszatartani, Calhanoglut speciel máris nyíltan árulják – így is könnyen meglehet, hogy eljut akár a legjobb nyolc közé is a Bayer, amely per pillanat a Bundesligában olyan helyen áll, amely még az Európa-liga-szereplésre sem jogosítja.

16. VALENCIA (új)

„Ha tehát a csatában jól alkalmazzuk az emberek erejét, akkor (úgy mozognak, mint amikor) egy ezer zsen magas hegyről gömbölyű szikla gördül alá.”

Keresi, keresi bő tíz évvel ezelőtti önmagát a Valencia, amely a nagy keresgélés közben majdnem csődbe jutott, de az új tulajdonosi (és anyagi!) háttérnek köszönhetően egyre erősebb. A mai futballra jellemző azért, hogy az elköltött százmilliók egyelőre csak arra elegendők, hogy a nem túl erős BL-csoportból továbbjussanak a „denevéresek”, a La Ligában pedig a hetedik helyen hegyeljenek. Mégis: az Enzo Pérez, Dani Parejo, André Gomes erőtrió középpályás játéka, Paco Alcácer, José Luis Gayá, Rodrigo Moreno vagy Szofiane Feguli lendülete szép tavaszt vetít a klub hívei elé.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ – A PROGRAM
NOVEMBER 3., KEDD
A-CSOPORT

20.45: Sahtar Doneck–Malmö FF
20.45: Real Madrid–Paris Saint-Germain (Tv: M4)

B-CSOPORT

20.45: Manchester United–CSZKA Moszkva (Tv: Sport1)
20.45: PSV–Wolfsburg

C-CSOPORT
16.00: FK Asztana–Atlético Madrid (Tv: Sport1)
20.45: Benfica–Galatasaray

D-CSOPORT
20.45: Mönchengladbach–Juventus (Tv: Sport2)
20.45: Sevilla–Manchester City (Tv: AMC)


NOVEMBER 4., SZERDA
E-CSOPORT

20.45: Barcelona–BATE (Tv: Sport1)
20.45: Roma–Bayer Leverkusen (Tv: Sport2)

F-CSOPORT
20.45: Bayern München–Arsenal (Tv: M4)
20.45: Olympiakosz–Dinamo Zagreb

G-CSOPORT
20.45: Maccabi Tel-Aviv–Porto
20.45: Chelsea–Dinamo Kijev (Tv: AMC)

H-CSOPORT
20.45: Olympique Lyon–Zenit
20.45: Gent–Valencia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik