Csak egyszer történt olyan, amire ma az Arsenal készül

BORSI GERGELY, SZELI MÁTYÁSBORSI GERGELY, SZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2015.03.17. 11:22
null
Arsene Wenger a hétvégi teljesítmény megismétlésében bízik (Fotó: Reuters)
Két visszavágót rendeznek kedd este a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében: a Monaco kétgólos előnyben (3–1) fogadja az Arsenalt, a Leverkusen egygólos győzelem (1–0) birtokában kezd az Atlético Madrid otthonában.

 

MONACO–ARSENAL

„Ha úgy játszunk, mint szombaton, ha az utolsó pillanatig hajtunk és türelmesek leszünk, továbbjuthatunk – mondta az Arsenalt irányító Arsene Wenger, akinek a West Ham 3–0-s legyőzése után korábbi csapata, a Monaco ellen kellene csodát tennie. – A Monaco a továbbjutás esélyese, de lehetőségünk van rá, hogy valami különlegeset vigyünk véghez.”

A 3–1-es hazai vereség, illetve az európai kupamúlt tükrében valóban egészen kimagasló, ritkán látott (még ha nem is példa nélküli) teljesítmény szükséges ahhoz, hogy az Arsenal valahogy kiejtse a Monacót.

A BEK, illetve a BL eddigi történetében mindössze egy csapatnak sikerült hazai 3:1-es vereség után továbbjutnia, mégpedig az Ajaxnak, amely az amszterdami zakót követően 3:1-re nyert Lisszabonban, a Benfica ellen. Az akkori szabályok szerint újrajátszás következett, amelyet 3:0-ra megnyert a holland csapat, ám ehhez tegyük hozzá, hogy Johan Cruyffhoz hasonló korszakos zsenije nincs a londoniaknak.

Rendben, az másik időszaka volt a világfutballnak, és a több mint negyvenöt évvel ezelőtt lejátszott mérkőzésnek túl sok köze nincs egy-egy mostani összecsapáshoz, de… A jelenkor statisztikái sem festenek biztató képet az angolok elé, ráadásul a rivális hercegségbeli klub kiesését azért is nehéz elképzelni, mert a Monaco hazai pályán ebben az idényben még egyszer sem kapott három gólt.

Legutóbb 2011 szeptemberében fordult elő ilyen csúfság még a francia másodosztályban, az európai kupák történetét tekintve pedig 1995-ben a Leeds elleni UEFA-kupa-meccsen kaptak ki olyan különbséggel (0–3), amely most kiesést jelentene.

Bár az Arsenal a hazai égés óta mind a négy tétmérkőzését megnyerte, nem tűnik valószínűnek, hogy a Monaco eltékozolja az előnyét. Persze egy korai gól vagy kiállítás nagy lökést adhatna a vendégeknek (ezekre azért ne vegyünk mérget).

Ricardo Carvalho ilyen csatákra is számíthat (Fotó: Reuters)
Ricardo Carvalho ilyen csatákra is számíthat (Fotó: Reuters)

„Mindenki tisztában van vele, hogy a futballban történhetnek meglepetések, ezért óvatosan kell megközelítenünk az Arsenal elleni mérkőzést – mondta Ricardo Carvalho. – Jól játszottunk az első meccsen, de a továbbjutáshoz az is szükséges, hogy otthon is kimagasló teljesítményt nyújtsunk. Az Arsenalnak nem lesz veszítenivalója, illetve az előny miatt talán inkább rajtunk lesz nyomás. Fegyelmezetten kell zárnunk, nem szabad elszórnunk a labdát, viszont kilencven percig csak védekeznünk sem lehet célra vezető. A többség úgy véli, gyakorlatilag már továbbjutottunk, nekünk viszont veszélyes erre gondolnunk.”

Az is bizakodással töltheti el a hazai drukkereket, hogy az első meccsről hiányzó Ricardo Carvalho mellett a hétvégi bajnokit kihagyó csapatkapitány, Jérémy Toulalan, az első meccsen gólt szerző Geoffrey Kondogbia és Yannick Ferreira Carrasco is edzésbe állt.

Emellett előnyükre válhat, hogy az Arsenal többször bizonyította az idényben, hogy az óvatosságot sutba dobva is tud támadni, amit az ellenfelek gyakorta megbüntettek. Sokan emlékezhetnek például az Anderlecht elleni BL-csoportmeccsre, amelyet háromgólos előnyről „sikerült” döntetlenre hoznia.

A korábban mindkét klubban futballozó Emmanuel Petit szerint viszont az Arsenal ettől függetlenül még továbbjuthat.

„Képesek rá – jelentette ki a korábbi remek futballista a Le Parisiennek. – Az Arsenal-játékosok tartoznak annyival maguknak és a szurkolóknak, hogy visszavágjanak a hazai pályán elszenvedett vereségért. Az első meccsen minden szempontból gyengébbek voltak, az a futball egyszerűen nem volt méltó az Arsenalhoz. Ezek után nem lesz baj a motivációval, nagy tettet kell végrehajtani, miként a Paris Saint-Germain a Chelsea ellen. Még az is a szemük előtt lebeghet, hogy történelmet írhatnak. A legfontosabb, hogy ne menjenek eszetlenül előre, meg kell találniuk a csapaton belüli egyensúlyt és hatékonyan futballozniuk. Ha korai gólt szereznek, megzavarhatják a Monacót.”

Ehhez viszont mindenkinek tökéletes teljesítményt kell nyújtania, például a nyáron érkezett Alexis Sáncheznek, aki a parádés idénykezdet után az utóbbi tíz mérkőzésén csak egy gólt szerzett. Vagy Olivier Giroud-nak, aki ajtó-ablak helyzeteket hagyott ki az „odavágón”, bár azóta négy mérkőzésen háromszor is eredményes volt. No meg persze a legutóbbi tizenegy tétmeccsén tizenegy gólt kapó védelemnek is remekelnie kell.

Példát vehetnek a soros ellenfélről.

ATLÉTICO MADRID–LEVERKUSEN

Magabiztosan, reménnyel telve indulhatott Spanyolországba a Leverkusen. A német együttes nagyszerű kontrajátékának köszönhetően 1–0-ra győzött hazai pályán az Atlético Madrid ellen, s előnyből várhatja a nyolcaddöntő visszavágóját.

A győzelem nagy bravúrnak számít, a Bayer azt megelőzően ugyanis háromszor próbálkozott a legjobb tizenhat között, és időrendben a Liverpool, a Barcelona és a PSG is kettős győzelemmel gázolt át az együttesen, méghozzá 22–5-ös gólkülönbséggel – tehát volt min javítani.

Ami az Atlético elleni visszavágót illeti, a két csapat formáját tekintve nincs mitől tartania a Leverkusennek. Roger Schmidt legénysége a legutóbbi öt mérkőzésén – közte egy hosszabbításos Német Kupa-találkozón – egyetlen gólt sem kapott, míg a spanyolok a legutóbbi négy összecsapásukon mindössze egyet szereztek.

„Igaz, nem a mi csapatunk a párharc esélyese, de az első mérkőzésnek köszönhetően nagyszerű helyzetből várhatjuk a visszavágót – nyilatkozta a Leverkusen középpályása és csapatkapitánya, Simon Rolfes. – Ám az előny ellenére sem engedhetjük meg magunknak, hogy végigvédekezzük a mérkőzést, szeretnénk megkeseríteni az ellenfelünk életét. Veszélyeztetni, támadni akarunk, éppúgy, mint az első találkozón. Csupa nagyszerű támadónk van, magunkkal szúrnánk ki, ha ezt nem használnánk ki. Amint lesz egy kis területünk, rögtön akcióba lendülünk. Tudjuk, az Atlético harcias csapat, de ezzel sincs problémánk, ha kell, felvesszük a kesztyűt, és az utolsó pillanatig küzdünk a továbbjutásért. Ha úgy játszunk, mint hazai pályán, jó eséllyel lépünk pályára Madridban is.”

Diego Simeone harcra kész (Fotó: Reuters)
Diego Simeone harcra kész (Fotó: Reuters)

Az Atlético persze aligha adja olcsón a bőrét, főleg hazai pályán. A madridiak a Vicente Calderón Stadionban legutóbbi ötvenkét mérkőzésükből mindössze hármat veszítettek el (Real Madrid, Villarreal, Barcelona), bő egy hónappal ezelőtt a Real Madridot 4–0-ra verték meg, vagyis a Leverkusennek valóban minden erejét latba kell vetnie, ha meg akarja tartani a Németországban szerzett egygólos előnyét.

„A Leverkusen elleni találkozó olyan lesz, mintha döntőt játszanánk. A szezon legfontosabb mérkőzésére készül a csapat” – kijelentésével aligha lőtt mellé Tiago, az Atlético Madrid középpályása, mivel az együttes már kiesett a Király-kupából, a La Ligában visszacsúszott a negyedik helyre, s voltaképpen letehet arról, hogy megvédi a bajnoki címét.

Így egyetlen sorozat maradt, amelyben még esélyes a végső sikerre, a Bajnokok Ligája. A visszavágó persze aligha lesz leányálom, az Atlético ugyanis az első mérkőzésen 1–0-s vereséget szenvedett Leverkusenben, ráadásul a madridi találkozón eltiltás miatt nem léphet pályára Tiago, illetve a középhátvéd Diego Godín. Az sem jó előjel, hogy a spanyol csapat legutóbbi négy tétmérkőzéséből egyet sem tudott megnyerni.

Ettől függetlenül Diego Simeone nem búslakodik, készen áll a párharc második felvonására.

„Nem szabad lógatni az orrunkat. Egy módon tudunk javítani, ha keményen dolgozunk, és felkészülünk a keddi összecsapásra – mondta az Atlético argentin vezetőedzője. – A szezon még nem ért véget, nem vesztettünk semmit. Igaz, akadozik a gépezet, de rosszabb lenne, ha már nem lenne esélyünk a továbbjutásra. Itt az idő, hogy összefogjunk, ez az egyetlen járható út.”

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
Keddi mérkőzések
20.45:
Atlético Madrid–Bayer Leverkusen (Tv: Sport 1)
Az első mérkőzésen: 0–1

20.45: Monaco–Arsenal (Tv: DIGI Sport1)
Az első mérkőzésen: 3–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik