Sousa Baselje kiejtette a Liverpoolt, a hibátlan Real rekordot döntött

Vágólapra másolva!
2014.12.09. 20:42
null
Dejan Lovren nem érti, miért kapott piros lapot Lazar Markovics (Fotó: Reuters)
A Liverpool hazai pályán csak 1–1-es döntetlenre volt képes a Basel ellen, így a labdarúgó Bajnokok Ligája B-csoportjából a Paulo Sousa által irányított svájci csapat jutott tovább másodikként, az angolok az Európa-ligában folytathatják. A Ludogorec együttesét 4–0-ra legyőző Real Madrid százszázalékos mérleggel zárta a BL „alapszakaszát", amivel fölényesen lett csoportelső.

LIVERPOOL–BASEL

A Liverpool csak győzelemmel vívhatta volna ki a továbbjutást, ennek ellenére az első félidőben a Basel játszott fölényben. Paulo Sousa csapata a 25. percben meg is szerezte a vezetést, mégpedig Fabian Frei 18 méteres, mértani pontosságú lapos lövésével. 0–1

A vendégek nem sokkal a szünet előtt még egyszer betaláltak, ám les miatt a játékvezető nem adta meg Shkelzen Gashi gólját.

A Liverpool így is bajban volt, hiszen a második félidőben fordítania kellett volna. Ennek érdekében Brendan Rodgers kettőt is cserélt az első félidő után, Alberto Morenót és Lazar Markovicsot küldte pályára.

Utóbbi mindössze negyedórát töltött a pályán, mivel a 60. percben szándékosan visszacsapott Behrang Safari arcába, amiért piros lapot kapott. Dietmar Hamann és Jermaine Pennant után a szerb lett a harmadik Liverpool-játékos, akit kiállítottak BL-meccsen.

A Basel emberelőnyben is visszaállt a saját térfelére, amire majdnem ráfázott. A Liverpool ugyanis Steven Gerrard pazar szabadrúgásával a 81. percben egyenlített, így volt bő tíz perce, hogy kiharcolja a továbbjutást. 1–1

Ehhez a 87. percben került a legközelebb, amikor Jordan Henderson megpattanó fejesére leért Tomás Vaclík, és a gólvonal előtt elcsípte a labdát.

Az 1–1-es döntetlennel a Basel jutott a legjobb 16 közé, a Liverpool az Európa-ligában folytathatja.

REAL MADRID–LUDOGOREC

Gareth Bale gólöröme (Fotó: Reuters)
Gareth Bale gólöröme (Fotó: Reuters)

A királyi gárda győzelmével – egyedüli csapatként – hibátlan teljesítménnyel, hatból hat sikerrel zárta a csoportkört, ráadásul egy spanyol rekordot is megdöntött. Carlo Ancelotti együttese sorozatban 19 tétmérkőzést nyert meg, erre korábban egyetlen spanyol klubcsapat sem volt képes.

A mérkőzést bátran kezdte a bolgár csapat, de már az első percektől a Real dominált. Csendesen csordogált a találkozó, míg a 19. percben fel nem pörögtek az események.

Toni Kroos szöglete után Isco fejelt kapura, Marcelinho kézzel hárított. A gond mindössze annyi volt, hogy a brazil középpályást játszik. Így Gareth Bale a kipattanót hiába rúgta a hálóba, a játékvezető kiállította a vétkest, és tizenegyest ítélt. A büntetőt Cristiano Ronaldo váltott gólra, higgadtan a kapu közepébe helyezve. 1–0

A Bajnokok Ligájában hat legutóbbi tizenegyeséből hármat értékesítő Ronaldo a Real Madrid mezében 57. BL-mérkőzésén 57. találatát szerezte.

A 38. percben egy újabb Kroos-szöglet után növelte előnyét a Real Madrid, a német világbajnok beadásából Gareth Bale bólintott öt méterről, a léc segítségével a kapuba (2–0). Mivel a Galatasaray–Arsenal mérkőzésen Aaron Ramsey is betalált, a BL történetének első olyan napját jegyezhettük fel, amikor két walesi játékos is eredményes tudott lenni.

A második játékrészben kevés említésre méltó esemény történt. A Real Madrid támadott, de nem csúszott, mászott az újabb gólért. A hátvéd, Álvaro Arbeola ennek ellenére előbb kapufát fejelt, majd a 79. percben ő is betalált (3–0). A változatosság kedvéért ezúttal is egy szöglet után volt eredményes a királyi gárda.

A végeredményt a csereként beálló, ezen az estén debütáló Álvaro Medrán állította be a 88. percben. A Gareth Bale-t váltó saját nevelésű játékos megpattanó lövése nem kis szerencsével hullott be a Ludogorec kapujába. 4–0

Sorozatban 11. hazai győzelmét aratta a Real Madrid a BL-ben, a vonatkozó rekordot 12 hazai sikerrel a Manchester United tartja. A nyolcaddöntőben ezt is beállíthatja a Madrid. A BL-újonc Ludogorec a B-csoport negyedik helyén végzett, de egyáltalán nem vallott szégyent.

BAJNOKOK LIGÁJA
B-CSOPORT, 6. (UTOLSÓ) FORDULÓ
Real Madrid–Ludogorec 4–0
(C. Ronaldo 20. – 11-esből, Bale 36., Arbeola 79., Medrán 88.)
Liverpool–Basel 1–1 (Gerrard 81., ill. F. Frei 25.)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Real Madrid 6 6 0 0 16–2 +14 18
2. Basel 6 2 1 3 7–8 –1 7
3. Liverpool 6 1 2 3 5–9 –4 5
4. Ludogorec 6 1 1 4 5–14 –9 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik