BL: öt mérkőzés, amit vétek lenne kihagyni ezen a héten

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.24. 10:02
null
Három fontos BL-szereplő (balról jobbra): Zlatan Ibrahimovic (PSG), Arturo Vidal (Bayern München), Luis Enrique (Barcelona). Fotók: Action Images
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulóját rendezik meg kedden és szerdán. Szokás szerint kétszer nyolc mérkőzés vár ránk – ezek közül emeltünk ki ötöt, amely szerintünk kiemelt figyelemre érdemes.

 

BAYERN MÜNCHEN (német)–OLYMPIAKOSZ PIREUSZ (görög) – kedd
A csoportkör első fordulójában: Olympiakosz–Bayern 0–3

EGY KIS STATISZTIKA
A Bayern München
• még sohasem kapott ki görög csapattól (hat győzelem, két döntetlen);
• az Olympiakoszt kettős győzelemmel ütötte ki a BEK-ből 1980 őszén (4–2, 3–0);
• megnyerte a legutóbbi nyolc hazai BL-meccsét.
Az Olympiakosz
• ötöt elveszített a hat németországi kupamérkőzéséből, ezeken gólt sem szerzett, amikor viszont betalált, legyőzte 3–1-re a Werder Brement (BL, 2007–2008);
• gyönyörű emléket is őriz német csapatról: a Leverkusen ellen 2002 őszén elkönyvelt 6–2 az eddigi legnagyobb BL-győzelme.

Nagyjából már a sorsoláskor sejthető volt, hogy a Bayern München a továbbjutás kivívásáért lép pályára ezen a mérkőzésen – de hogy ugyanez legyen a tét az Olympiakosz számára is?! Pedig ez a helyzet: a döntetlen például mindkét csapatot a legjobb 16 közé repítené!

Igaz persze az is, hogy bármilyen jó a pireusziak jelenlegi pozíciója, egy esetleges vereséggel kellemetlen helyzetbe kerülhetnek: vélhetően ki-­ki meccset kellene vívniuk a pillanatnyilag még jelentős lemaradásban lévő Arsenallal, amelyet ugyan legyőztek Londonban, de hát mégiscsak egy angol kirakatcsapatról van szó, amely ráadásul elégtételre vágyik…

Azonban ne szaladjunk ennyire előre, készüljünk egyelőre a müncheni estére, amelyen a német bajnokság korlátlan ura a görög bajnokság korlátlan urát fogadja.

 

BARCELONA (spanyol)–ROMA (olasz) – kedd
A csoportkör első fordulójában: Roma–Barcelona 1–1

EGY KIS STATISZTIKA
A Barcelona
• megnyerte a legutóbbi nyolc hazai BL-mérkőzését, amihez érdemes hozzátenni, hogy a legutóbbi 35-ből is mindössze egyet veszített el a Camp Nouban, miközben 28-at megnyert;
• olasz csapatok elleni hazai mérlege meglehetősen jó: 13 győzelem, 5 döntetlen, 2 vereség; a Serie A-ból legutóbb a Milan játszott európai kupameccset Barcelonában, a katalánok Messi (2) és Busquets góljával 3–1-re nyertek 2013 novemberében.
A Roma
• spanyol csapatok elleni idegenbeli kupamérlege éppenséggel nem rossz: az 5 vereség mellett 3-3 győzelmet és döntetlent is tartalmaz; az együttes legutóbbi spanyolországi látogatása 2–1-es győzelmet hozott a Real Madrid otthonában (2008);
• az előző hét idegenbeli BL-meccséből egyet sem nyert meg; eddigi utolsó győzelmét Bázelben aratta 2010 novemberében (3–2).

A keddi mérkőzésnek elképzelhető olyan kimenetele, amely mindkét csapat továbbjutását biztossá teszi – nyer a Roma, miközben a csoport másik meccsén a Leverkusen nem győzi le a BATE-t –, de a katalánok szombati madridi iskolázása után ebből nem indulhatunk ki.

Annál is inkább, mert hiába a „farkasok” győzelmi kényszere, a Barcelona nemcsak a továbblépését, hanem a csoportelsőségét is biztossá teheti már most – és aligha kívánja elúsztatni a lehetőséget. Luis Enrique, a Barca vezetőedzője nehéz mérkőzésre számít, ugyanakkor reménykedik abban, hogy a Real elleni 4–0-s diadalt eredményező játékot látja viszont embereitől – vagy még jobbat.

A tréner felől nézve egyébként is presztízsmeccsről van szó, hiszen néhány éve egy idény erejéig a Romát edzette, és mivel nem sikerült kijutniuk a kupaporondra, nem a római esztendő edzői karrierje legszebb emléke.

S hogy el ne feledjük: a térdsérüléséből felépülő Lionel Messi újra harcra kész, azaz ismét gólt szerezhet a „farkasok” ellen. Ismét, hiszen a két csapat augusztusi felkészülési mérkőzésén (3–0) már megtette, akárcsak Neymar és Ivan Rakitic.

 

MANCHESTER UNITED (angol)–PSV (holland) – szerda
A csoportkör első fordulójában: PSV–Manchester United 2–1

EGY KIS STATISZTIKA
A Manchester United
• nem kapott ki a legutóbbi nyolc hazai európai kupamérkőzésén: a hét győzelemből és egy döntetlenből álló sorozat 2013 márciusától tart;
• hatszor fogadott holland csapatot, ötször győzött, a legutóbbi látogatója, az Ajax azonban 2–1-re legyűrte az Európa-liga 2011–2012-es idényében. Igaz, 3–2-vel az MU jutott tovább.
A PSV
• nem számítva a selejtezőket, legutóbb 2007 novemberében nyert idegenbeli meccset a BL-ben (1–0 a CSZKA ellen Moszkvában);
• angol klubok elleni idegenbeli mérlege nem túl acélos: 4 győzelem, 2 döntetlen, 9 vereség; az eindhoveniek legutóbb 2008 tavaszán nyertek Angliában, ellenfelük a Tottenham volt az UEFA-kupa nyolcaddöntőjében (1–0).

A legkacifántosabb idei csoport szerdai angliai mérkőzésén a United számára már közvetlenül a továbbjutás kivívása a tét, de a PSV lemaradása sem jelentős – olyannyira nem, hogy esetleges győzelmével megelőzi az angol csapatot!

Nemcsak a Luke Shaw szörnyű sérülése miatt rossz emlékű szeptemberi meccsről ismeri egymást a két gárda – találkoztak már korábban is.

A mérleg teljesen kiegyensúlyozott (2 győzelem itt, 2 ott, 1 döntetlen), ami viszont a továbbjutásokat illeti, a „vörös ördögöknél” az előny: az UEFA-kupa 1984–1985-ös kiírásából kiejtették holland riválisukat (két körrel azelőtt, hogy áldozatául estek a Videotonnak...), és a BL 2001–2002-as első csoportkörében is maguk mögé, már UEFA-vigaszágat jelentő helyre szorították.

Louis van Gaal és Phillip Cocu személyében mindkét csapatot holland szakvezető irányítja. A PSV még nem szerzett pontot idegenben ebben a BL-szezonban – vajon Cocunek sikerül-e éppen ezen a presztízsmeccsen megfordítani a trendet?

Nyilván nem bánná, ha a tavasszal még a keze alatt holland gólkirályi címet szerző Memphis Depay nem tenne keresztbe neki. Depay nem ontja a gólokat angol klubjában – de éppenséggel a PSV-nek betalált szeptemberben, akárcsak a hétvégi bajnokin a Watfordnak.

 

JUVENTUS (olasz)–MANCHESTER CITY (angol) – szerda
A csoportkör első fordulójában: Manchester City–Juventus 1–2

EGY KIS STATISZTIKA
A Juventus
• legutóbb 2013 áprilisában veszített európai kupameccset hazai pályán (legyőzője a Bayern München volt), azóta kilencszer nyert, hatszor döntetlent játszott;
• meglehetősen kíméletlen házigazda, ha angol csapat látogat hozzá: 12 győzelem és 5 döntetlen mellett mindössze háromszor kapott ki; legutóbbi angol vendégét, a Chelsea-t 3–0-ra verte a BL 2012–2013-as kiírásában.
A Manchester City
• megismételheti két évvel ezelőtti bravúrját: ha nyer Torinóban, százszázalékos mérleggel zárja az idegenbeli csoportmeccseket, akárcsak 2013 őszén;
• tavaly decemberig nyeretlen volt Olaszországban: az addigi 2-2 vereség és döntetlen mellé a Roma elleni 2–0-s siker révén került oda az első győzelem.

Az olasz bajnok az angol ezüstérmes ellen – ez még úgy is izgalmas párosítás, hogy az egyikük (Manchester City) már továbbjutott, másikuk pedig (Juventus) fél lábbal szintén átlépte a nyolcaddöntő küszöbét. Vagyis a tét viszonylag kicsi.

Hangsúlyozzuk: viszonylag – hiszen a csoportelsőség dolgában még messze nincs döntés. S miért is ne csavarhatná ki a City kezéből az aranyalmát az a csapat, amelyik a nyitófordulóban idegenben legyőzte?

És amelyiknek az összesített mérlege is pozitív ellene: 2 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, megspékelve egy továbbjutással az UEFA-kupa 1976–1977-es kiírásában.

A Juve ráadásul lassacskán formába lendül: azok után, hogy első hét tétmeccséből hármat elveszített az idényben, a legutóbbi tízből már csak egyet bukott el – a hétvégén a tradicionális riválist, a Milant gyűrte le (1–0) és előzte meg a Serie A tabelláján.

A manchesteri kékek mögött is eredményes hetek állnak, bár a Liverpooltól szombaton hazai pályán kapott maflás (1–4) nem teremtett jó hangulatot az olaszországi utazáshoz.

Feledtetni viszont van mit.

 

MALMÖ (svéd)–PARIS SAINT-GERMAIN (francia) – szerda
A csoportkör első fordulójában: PSG–Malmö 2–0

EGY KIS STATISZTIKA
A Malmö
• ötvenszázalékos mérleget tud felmutatni francia klubok ellen (2-2 győzelem és vereség, egy döntetlen); a Lensszal szemben elbukott az UEFA-kupában (1977), a Monacót viszont kiejtette a BEK-ből (1978).
A PSG
• még sohasem kapott ki svéd csapattól: négy győzelmet és egy döntetlent könyvelt el ebben a relációban.

Ez az a mérkőzés, amely első ránézésre nem kiált kiemelésért, ám a Zlatan Ibrahimovic pályafutását jól ismerők remélhetőleg egyetértenek velünk: itt a helye a top 5-ben.

Ibrahimovic 1981 októberében született Malmőben – két és fél évvel azután, hogy a város futballcsapata mindmáig a legnagyobb nemzetközi sikerét ünnepelte: bejutott a BL-előd BEK döntőjébe! Noha a diadal elmaradt (Nottingham Forest, 0–1), ebben a miliőben sokakkal együtt a kis Ibrát is elbódította a futball-láz.

„Egész nap futballoztunk. Minden ott kezdődött. Ott hoztam meg a döntést, hogy a futballra teszem fel az életem, ott kaptam meg az első játéklehetőséget, és ott tanultam meg, hogyan kell élni az eséllyel” – idézte fel a kilencvenes évekbeli kezdeteket, a Malmő FF-ben eltöltött időket a ma már világklasszis támadó, aki szeretné nagyon jól érezni magát a szerdai Nagy Visszatérés alkalmával.

És szeretné, ha minden malmői jól érezné magát, függetlenül az eredménytől. A város főterét jó előre lefoglalta, a közös meccsnézés mellett sok-sok meglepetést ígérve azoknak, akik nem férnek be a stadionba, és ezért kivetítőn figyelik majd a benti eseményeket.

A Malmö számára a versenyben maradás, a PSG-nek a továbbjutás kivívása a tét – Ibra, a párizsi csapat történetének immár leggólerősebb játékosa pedig szeretné, ha gól nélküli BL-sorozata (hét mérkőzés!) véget érne.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ

NOVEMBER 24., KEDD

E-CSOPORT
18.00: BATE–Bayer Leverkusen (Tv: Sport2)
20.45: Barcelona–Roma (Tv: M4)

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FC Barcelona 4 3 1 8– 2 +6 10
2. Roma 4 1 2 1 10–10 0 5
3. Bayer Leverkusen 4 1 1 2 11–10 +1 4
4. BATE Boriszov 4 1 3 4–11 –7 3

F-CSOPORT
20.45: Arsenal–Dinamo Zagreb (Tv: AMC)
20.45: Bayern München–Olympiakosz (Tv: Sport1)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayern München 4 3 0 1 13–3 +10 9
2. Olympiakosz 4 3 0 1 6–6 0 9
3. Arsenal 4 1 0 3 6–10 –4
3
4. Dinamo Zagreb 4 1 0 3 3–9 –6
3

G-CSOPORT
20.45: Porto–Dinamo Kijev
20.45: Maccabi Tel-Aviv–Chelsea (Tv: Sport2)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FC Porto 4 3 1
9–4 +5 10
2. Chelsea 4 2 1 1 7–3 +4 7
3. Dinamo Kijev 4 1 2 1 5–4 +1 5
4. Maccabi Tel-Aviv 4

4 1–11 –10 0

H-CSOPORT
18.00: Zenit–Valencia (Tv: Sport1)
20.45: Olympique Lyon–Gent

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Zenit 4 4 0 0 10–4 +6 12
2. Valencia 4 2 0 2 5–5 0 6
3. Gent 4 1 1 2 4–5 –1 4
4. Lyon 4 0 1 3 2–7 –5 1

 

NOVEMBER 25., SZERDA

A-CSOPORT
20.45: Malmö–Paris Saint-Germain
20.45: Sahtar Doneck–Real Madrid (Tv: Sport1)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Real Madrid 4 3 1 7–0 +7 10
2. Paris SG 4 2 1 1 5–1 +4 7
3. Sahtar Doneck 4 1 3 4–8 –4 3
4. Malmö 4 1 3 1–8 –7 3

B-CSOPORT
18.00: CSZKA Moszkva–Wolfsburg (Tv: Sport1)
20.45: Manchester United–PSV (Tv: Sport2)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester United 4 2 1 1 5–4 +1 7
2. PSV 4 2 0 2 6–6 0 6
3. Wolfsburg 4 2 0 2 4–4 0 6
4. CSZKA Moszkva 4 1 1 2 4–5 –1 4

C-CSOPORT
16.00: FK Asztana–Benfica (Tv: Sport1)
20.45: Atlético Madrid–Galatasaray (Tv: AMC)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Benfica 4 3 1 7–4 +3 9
2. Atlético Madrid 4 2 1 1 7–2 +5 7
3. Galatasaray 4 1 1 2 5–7 –2 4
4. Asztana 4 2 2 2–8 –6 2

D-CSOPORT
20.45: Juventus–Manchester City (Tv: M4)
20.45: Mönchengladbach–Sevilla

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester City 4 3 1 8–5 +3 9
2. Juventus 4 2 2 5–2 +3 8
3. Sevilla 4 1 3 5–7 –2 3
4. Mönchengladbach 4 2 2 2–6 –4 2

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik