Ez a BL, nem a PL! A Juve kapufás gólokkal fordított Manchesterben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.15. 20:38
null
Boldog Juve-játékosok ünneplik a manchesteri fordítást (Fotó: Action Images)
A Premier League-ben hibátlanul rajtoló Manchester City hazai pályán 2–1-es vereséget szenvedett a Serie A-ban bukdácsoló Juventus ellen a Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában. A gól nélküli első félidőt követően a második játékrészben felpörögtek az események, az angolok szabálytalan vezető góljára kettővel válaszolt a BL-döntős olasz bajnok.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
D-CSOPORT
MANCHESTER CITY (angol)–JUVENTUS (olasz) 1–2
(0–0)
Manchester.
V: Skomina (szlovén)
MANCHESTER CITY:
Hart – Sagna, Kompany (Otamendi, 75.), Mangala, Kolarov – Y. Touré, Fernandinho – Nasri (Agüero, 83.), D. Silva, Sterling (De Bruyne, 71.) – Bony. Menedzser: Manuel Pellegrini
JUVENTUS: Buffon – Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Evra – Sturaro, Hernanes, Pogba, Cuadrado – Mandzukic (Dybala, 78.), Morata (Barzagli, 85.). Vezetőedző: Massimiliano Allegri
G: Chiellini (57. – öngól), ill. Mandzukic (70.), Morata (81.)

Két percet sem kellett várni az első Buffon-bravúrra, Raheem Sterling közeli lövésénél védett lélektanilag rendkívül fontosat az olasz kapusikon. A korai helyzet előtt saját térfelén veszített labdát a Juventus. Az előző szezonban BL-döntős olasz csapat az első játékrészben több alkalommal is elkövette ezt a hibát, főként ezt kihasználva adódtak helyzetek a Premier League-ben hibátlanul (öt győzelemmel, kapott gól nélkül) rajtoló Manchester City előtt.

A 12. percben Pogba révén a hálóba talált a Juventus, de Cuadrado beadásánál a labdára szintén mozduló Morata méteres lesen tartózkodott, a játékvezető pedig a sípjába fújt – a francia hiába ünnepelte a bólintást.

David Silva ma nem villogott (Fotó: Action Images)
David Silva ma nem villogott (Fotó: Action Images)

A Serie A-ban csak vergődő Juventus fegyelmezetten védekezett az első félidőben, és ez nem is ízlett a támadóharmadban kissé tanácstalannak tűnő Manchester Citynek.

Az első félidő legnagyobb helyzete – az Agüero helyett a kezdőbe nevezett – Wilfried Bony előtt adódott. A félelmetes termetű elefántcsontparti csatár pazar kötény után rettenetes lövést eresztett meg.

A második félidőt lendületesebben kezdte a Juventus, Manuel Pellegrini jelzésképp azonnal elküldte melegíteni Sergio Agüerót és Kevin De Bruyne-t.

De nem volt szükség az argentin és a belga támadóra, az 57. percben ugyanis megszerezte a vezetést a City – meglehetősen vitatott körülmények között.

David Silva bal oldali szögleténél az ötös környékén Vincent Kompany látványosan támaszkodott Giorgio Chiellinire, akinek a homlokáról Gianluigi Buffon kapujába került a labda. A játékvezető nem kapott segítséget az asszisztensektől (az alapvonali kolléga pont szemben állt az esettel), így megadta a szabálytalannak tűnő találatot (1–0). (Ezen a mérkőzésen kellett a legtovább várni a gólra a nyolc keddi BL-mérkőzés közül.)

A Juventus 2003 után jegyezhetett ismét öngólt a Bajnokok Ligájában.

A találatot követően két perccel a City azonnal növelhette volna előnyét, de Sterling és David Silva lövésénél is pazarul hárított Buffon. Néhány perccel később a túloldalon Sturaro egyenlíthetett volna, de Hart is a helyén volt. Felpörgött a mérkőzés az első góltól.

Az események pedig zajlottak, a 70. percben egyenlített a Juventus. Paul Pogba jobb oldalról érkező beadásába tökéletes érzékkel tette bele a lábát Mario Mandzukic, a nyáron szerződtetett horvát csatár a kapufa segítségével belsőzött a gólvonalon túlra. 1–1

A Manchester City első gólját kapta a 2015–2016-os szezonban, 636 játékperc után zörrent meg Joe Hart mögött a háló az idényben.

Az egyenlítést követően Manuel Pellegrini két nyári szerzeményt is pályára küldött. A szürkén futballozó Raheem Sterling helyett Kevin De Bruyne, Vincent Kompany helyett pedig Nicolás Otamendi állt be, így percek alatt több mint 100 millió eurót tett a gyepre a chilei menedzser.

Ez sem segített azonban a Cityn, sőt! A 81. percben Álvaro Morata az óvatlan hazai védők mellett lecsapott a lecsorgó labdára, és 16 méterről gyönyörűen kilőtte a hosszú sarkot. Ez a Juve-gól is kapufás volt! 1–2

A Real Madridtól érkező spanyol csatár legutóbbi négy BL-mérkőzése mindegyikén szerzett gólt.

Az utolsó tíz percben már nem változott az eredmény, a Manchester City a Bajnokok Ligájában nem tudta folytatni kiváló szezonrajtját. Öt BL-nyitányból negyedik alkalommal maradt győzelem nélkül az angol együttes.

A Juventus pedig eddig képtelen volt meccset nyerni a Serie A-ban, de a Bajnokok Ligáját hangos sikerrel nyitotta, köszönhetően két csatára, Mario Mandzukic és Álvaro Morata góljának. A torinóiak 1996 után tudtak ismét európai kupamérkőzést nyerni Angliában, akkor a másik manchesteri klubot, a Unitedet győzte le.

SEVILLA (spanyol)–MÖNCHENGLADBACH (német) 3–0 (0–0)
Sevilla. V: Královec (cseh)
SEVILLA: Rico – Trémoulinas, Kolodziejczak, Andreolli, Coke – Krychowiak, Reyes (Konopljanka, 83.) – N'Zonzi, Banega (Krohn-Dehli, 76.), Vitolo – Gameiro (Immobile, 71.). Vezetőedző: Unai Emery
MÖNCHENGLADBACH: Sommer – Korb, Brouwers, Jantschke, Wendt – Hahn (N. Schulz, 73.), Nordtveit, Stindl (Dahoud, 67.), Traoré – Th. Hazard, Raffael (Drmic, 83.). Vezetőedző: Lucien Favre
G: Gameiro (47. – 11-esből), Banega (66. – 11-esből), Konopljanka (84.)

A spanyol bajnokságban kieső helyen álló Sevilla a német sereghajtó Mönchengladbachot fogadta. Gól nélküli első félidőt követően a Sevilla mezőnyfölénye a fordulás után gólban is megmutatkozott. Gameiro harcolt ki tizenegyest, és sértettként értékesítette is. Pár perccel később újabb büntetőt végezhetett el Gameiro, de a lécet találta telibe. A 66. percben harmadszor is odaállhatott a tizenegyespont mögé a hazai csapat, Gameiro helyett ezúttal Banega volt a végrehajtó, és a kapuba is talált (2–0).

A Gladbachnak esélye sem volt az egyenlítésre, sőt a csereként beálló Konopljanka révén háromgólosra nőtt a hazai előny. 3–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik