BL: Lewandowski megdöntött egy rekordot, de ez nem elég neki

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.30. 10:20
null
Robert Lewandowskiról (balra) újabban mintha csak ilyen képek készülnének, legfeljebb a mezszín változik… (Fotó: AFP)
Aligha érdemes kétségbe vonni: ezekben a napokban Robert Lewandowski a legeredményesebb top gólvágó a szakmában. A Bayern München lengyel labdarúgója kedd este háromszor köszönt be a Dinamo Zagreb elleni BL-csoportmeccsen (5–0), megdöntött egy lengyel rekordot, és bár büszke, mégsem maradéktalanul elégedett.

„Az utolsó tizenöt percben voltak lehetőségeim arra, hogy még többször a kapuba találjak – mondta a lefújás után Robert Lewandowski. – Tök mindegy, hány gól van már a nevem mögött, mindig vágyom az újabbakra. Most is már a vasárnapi bajnoki jár a fejemben.”

(Ennek persze speciális oka is van: a hét utolsó napján Lewandowski korábbi klubja, a Borussia Dortmund lesz a bajorok vendége…)

De vissza a gólszériához, amelynek kezdete nehezen feledhető: egy hete Lewandowski – a szünetben beállva – kilenc perc alatt ötször talált be a Wolfsburg (5–1) kapujába, majd következett a Mainz elleni bajnokin elért dupla (3–0), kedden pedig a Dinamo Zagrebnek (5–0) rúgott mesterhármas. Nem számítva a hosszabbításokat, a lengyel csatár átlagban 22 és fél percenként szerzett gólt az elmúlt egy hétben – elég meggyőző adat.

„A Wolfsburg-meccs után is újabb gólokra, jobb játékra vágytam, és azt hiszem, ez így van rendjén. Egy csatár esetében ez a normális. Ha valaki azt gondolja, hogy egy ilyen sorozat után hajlamos vagyok megelégedni, annak üzenem, ilyesmiről szó sem lehet. Gólból sohasem elég” – érzékeltette a motiváltságát a lengyel.

VÁLOGATOTT: LEMARADÁSBAN – EGYELŐRE…
A lengyel válogatottban még van mit és kit behoznia Robert Lewandowskinak: a Bayern klasszisa 70 mérkőzésen elért 29 góljával egyelőre „csak” a hatodik az örökgóllövőlistán. Megelőzi őt Andrzej Szarmach 32 (61), Ernest Pohl (Pol) 39 (46), Kazimierz Deyna 41 (97), Grzegorz Lato 45 (100) és az ottani rekordját vélhetően még jó ideig őrző Wlodzimierz Lubanski 48 (75).

„Lewy” 11 tétmérkőzésen lépett pályára ebben a szezonban, és bár kettőn nem talált a kapuba, ezt négy meccsen legalább duplával ellensúlyozta. Nem csoda, hogy három sorozatban is vezeti a góllövőlistát: a Bundesliga és a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőinek gólvágói között 10-10 találattal áll az élen (utóbbi sorozat értelemszerűen nem ebben az idényben kezdődött), míg a Bajnokok Ligájában eddig három gól a termése – itt ez „csak” holtversenyes első helyre elég, mert Cristiano Ronaldo (Real Madrid) is ennyivel áll.

„Ez volt életem legjobb hete, minden okom megvan arra, hogy örüljek a góljaimnak, de a lényeg mégiscsak az, hogy mindháromszor nyertünk – folytatta Lewandowski egy súlypontáthelyezéssel. – Az ideális kombináció az, hogy nyerjen a csapat, amihez én gólokkal járulok hozzá. Ha ez történik, nem találnak nálam boldogabb embert.”

A lengyel statisztikusok egy helyi rekord megdöntéséről is beszámoltak: kedd estétől Robert Lewandowski az európai kupasorozatok legeredményesebb lengyel labdarúgója.

Egy hét alatt tíz gól

ROBERT LEWANDOWSKI EDDIGI EURÓPAI KUPAGÓLJAI
Mérkőzéssorozat Gól Mérkőzés
Bajnokok Ligája 26 42
Európa-liga 3 12
UEFA-kupa 4 12
Klubok Gól Mérkőzés
Lech Poznan 6 16
Borussia Dortmund 18 36
Bayern München 9 14
ÖSSZESEN 33 66
Forrás: sportowefakty.wp.pl

Az eddigi csúcstartó, Wlodzimierz Lubanski 1963 és 1976 között 12 év és 321 nap alatt termelte ki a maga 31 gólját, míg Lewandowskinak – igaz, több mérkőzésen – hét év és 74 nap kellett a megdöntéséhez.

Lubanski 29 évesen szerezte meg az utolsó európai gólját, Lewandowski most 27 – azaz érik a folytatás, a következő rekorddöntőre pedig nehéz feladat vár majd...

LENGYELORSZÁG LEGJOBB „EURÓPAI” GÓLVÁGÓI
Név Gól Mérkőzés Klubok
Robert Lewandowski 33 66 Lech Poznan, Borussia Dortmund, Bayern München
Wlodzimierz Lubanski 31 52 Górnik Zabrze, Lokeren
Maciej Zurawski 28 58 Lech Poznan, Wisla Kraków, Celtic, Omonia Nicosia
Krzysztof Warzycha 26 65 Ruch Chorzów, Panathinaikosz
Tomasz Frankowski 22 37 Wisla Kraków, Jagiellonia Bialystok
Forrás: sportowefakty.wp.pl
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik