BL, H-csoport: Valenciában nyert a Zenit, a Gent pontot mentett

Vágólapra másolva!
2015.09.16. 22:39
null
A duplázó Hulk főszerepet vállalt a Zenit valenciai győzelméből (Fotó: Reuters)
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkör első fordulójában a H-csoport nyitányán a Zenit egygólos győzelmet aratott Valenciában, a Lyon ikszelt a Gent otthonában. A házigazda spanyolok kétgólos hátrányról még felállta, de a vendégek nem zuhantak össze, és ismét eredményesek voltak. A franciák hiába kerültek előbb ember-, majd gólelőnybe, a belgák egyenlítettek, igaz, a végjátékban a szerencse sem párolt el tőlük: a Lyon büntetőt hagyott ki.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
H-csoport

VALENCIA–ZENIT 2–3
Valencia, Mestalla. V: Thomson (skót)
Valencia: Doménech – Joao, Mustafi, Abdennour, Gayá – Parejo, Fuego (Alcácer, a szünetben), E. Pérez – Feguli (Rodrigo, 71.), Negredo, Piatti (A. Gomes, a szünetben). Vezetőedző: Nuno Espírito Santo
Zenit: Lodigin – Szmolnyikov (Satov, 69.), Garay, Lombaerts, Criscito, Anjukov (Neto, 77.) – J. García, Danny, Witsel – Dzjuba (Fajzulin, 59.), Hulk. Vezetőedző: André Villas-Boas
G: Joao (55.), A. Gomes (73.), ill. Hulk (9., 45.), Witsel (76.)

A spanyolok jóformán végigtámadták az első félidőt, sorra dolgozták ki a veszélyes akciókat, adták be a szögleteket, a vendégeknél azonban ott volt Hulk is, akivel nem bírtak. A Zenit egyszemélyes támadóalakzata a 9. percben szép lövéssel szerzett vezetést az oroszoknak, a félidő lezárásaként pedig erőcsatárhoz méltó bombát eresztett meg. Kettő oda!

A szünet után még nagyobb sebességi fokozatra kapcsolt a Valencia. A hazaiak szépítő találata előbb lesállás miatt hiúsult meg – Francisco Alcáceré lett volna az érdem –, az 55. percben azonban Joao Cancelo már betalált. Támadásban maradtak a házigazdák, a beszorított vendégek nem kerülhették el a sorsukat, a 73. percben André Gomes egyenlített.

Nagy kő esett le a spanyolok szívéről, viszont a házigazdák lábára: Axel Witsel percekkel később szép lövéssel visszavette a vezetést a Zenitnek (2–3). A hajrá a spanyoloké volt, akik utolsó erőtartalékjaikat mozgósítva lendültek támadásba, de kapkodva, idegesen már csak helyzetekig jutottak. Az idővel is játszó oroszok így idegenben szerzett három ponttal nyitottak.

Csak a bruszt: a belgák kiállított játékosa, Brecht Dejaegere még a lyoni Jeremy Morellel küzd (Fotó: Reuters)
Csak a bruszt: a belgák kiállított játékosa, Brecht Dejaegere még a lyoni Jeremy Morellel küzd (Fotó: Reuters)


GENT–OLYMPIQUE LYON
1–1
Gent, Ghelamco Aréna. V: Collum (skót)
Gent: Sels – Nielsen, Mitrovics, Asare – Foket, Kums, Renato Neto, Dejaegere – Depoitre, Milicevic (Matton, 82.), Simon (Raman, 69.; Rafinha, 90.). Vezetőedző: Hein Vanhaezebrouck
Lyon: Anthony Lopes – Rafael (Jallet, a szünetben), Yanga-Mbiwa, Umtiti, Morel – Ferri (Malbranque, 81.), Gonalons, Tolisso – Valbuena – Lacazette, Beauvue (Kalulu, 69.). Vezetőedző: Hubert Fournier
G: Milicevic (68.), ill. Jallet (58.)
Kiállítva: Dejaegere (41.), Foket (87.)

A Lyoné volt a rajt, de a védekezésre kényszerített Gentet a 10. percben csak a léc akadályozta meg a gólszerzésben. Kiegyenlítetté vált a játék, a Gent elhitte magáról, hogy képes felnőni a Lyonhoz. Mindkét csapat vigyázta, járatta a labdát, a kevés kockázatot felvállaló támadásokból sokáig nem alakult ki gólhelyzet. A félidő derekán ismét a Gent került közelebb a vezetés megszerzéséhez, Laurent Depoitre lövését akkor a léc sem mentette meg, viszont lesállás miatt maradt a gól nélküli állás.

A folytatásban a Lyon is gólszerzési lehetőséget dolgozott és hagyott ki, majd a félidő hajrájában Brecht Dejaegere durvasága ért azonnali piros lapot, nehéz helyzetbe hozva a Gentet. A szünet után a franciák azonnal nekiestek a belga házigazdáknak, nem is kellett sokat várniuk a gólra: az 58. percben Mathieu Valbuena szögletét Christophe Jallet (0–1) fejelte a kapuba.

Tovább dolgozott a francia vendégcsapat az újabb gólért, de ahelyett, hogy megnyugtató előnyre tett volna szert, egyenlítettek a belgák Danijel Milicevic révén (1–1). Hideg zuhany! A Lyon percekre elveszítette a ritmusát, utána azonban ismét támadásba lendült. A lelkes belgák viszont kibekkelték a hátralévő időt a már nem túl meggyőző vendégekkel szemben. Alexandre Lacazette még így is megmenthette volna a Lyonnak a meccset (miután Thomas Foket pirosat érően szabálytalankodott a 16-oson belül), de a 89. percben büntetőt hibázott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik