BL, H-csoport: a Gent továbbjutott, a Valencia kiesett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.09. 22:40
null
Nem könnyű a vezetőedzők élete, ezt most már Gary Neville is a saját bőrén tapasztalhatta (Fotó: Action Images)
A Gent labdarúgócsapata hazai pályán 2–1-re legyőzte a Zenitet a Bajnokok Ligája H-csoportjában, ezzel továbbjutott. A Valencia 2–0-ra kikapott otthon a Lyontól, és az Európa-ligában folytathatja európai kupaszereplését a csoportmérkőzések 6. köre után.

VALENCIA–LYON

Ez a BL-találkozó volt Gary Neville első mérkőzése vezetőedzőként, ezt megelőzően legutóbb Frank de Boer debütált edzőként az elitligában, 2010-ben 2–0-ra nyert vele az Ajax a Milan otthonában. A Valenciát irányító angol úriember nem volt irigylésre méltó helyzetben, hiszen a saját sikerük mellett azt is ki kellett volna szurkolniuk, hogy a Gent ne verje meg a Zenitet.

Shkodran Mustafi hamar betalált egy szöglet után, ám a Mestalla népe nem sokáig örülhetett, mivel a játékvezető szabálytalanságot látott a gól előtt.

A 37. percben Maxwel Cornet lövésében semmi szabálytalan nem volt, a 19 éves francia gyönyörűen lőtte ki 15 méterről a hosszú felső sarkot. 0–1

A Lyonnak a csoport harmadik helyére sem volt már esélye, mégis szívósan tartotta egygólos előnyét. A Valencia a második félidőben már 4–2–4-es formációban próbált fordítani, de még az egyenlítés sem sikerült neki. Sőt a 76. percben Alexandre Lacazette is betalált a Lyonból egy kontratámadás végén, így negyedórával a vége előtt gyakorlatilag véget értek a valenciai BL-álmok. 0–2

Hatalmas meglepetés: BL-zöldfülűként a sárga mezes gentiek készülhetnek a nyolcaddöntőre (Fotó: AFP)
Hatalmas meglepetés: BL-zöldfülűként a sárga mezes gentiek készülhetnek a nyolcaddöntőre (Fotó: AFP)

GENT–ZENIT

A hazaiaknak a saját kezükben volt a sorsuk, „csak” le kellett győzniük a Zenitet a biztos továbbjutáshoz. Helyzetüket megkönnyítette, hogy a szentpéterváriak csoportelsőségét már nem fenyegette veszély.

A Gent a 18. percben meg is szerezte a vezetést Laurent Depoitre találatával (1–0), de Artjom Dzjuba sorozatban ötödik BL-meccsén is eredményes volt, a 65. percben ezzel 1–1-re alakította az állást. Az utolsó szó azonban Danijel Milicevicé volt, a svájci góljával a Gent megnyerte a meccset, és várhatja a nyolcaddöntő hétfői sorsolását. 2–1

A Gent az első belga csapat, amely megérte az egyenes kieséses szakaszt a Bajnokok Ligájában, és az Anderlecht 2000–2001-es menetelése óta az első belga klub, amely túlélte az első csoportkört (most ugyebár már csak egy csoportkör van).

BL-újonc létére nem kismiska a teljesítménye!


BAJNOKOK LIGÁJA
H-CSOPORT, 6. FORDULÓ

Valencia–Olympique Lyon 0–2 (Cornet 37., Lacazette 76.)
Gent–Zenit 2–1 (Depoitre 18., Milicevic 78., ill. Dzjuba 65.)

A H-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Zenit 6 5 0 1 13–6 7 15
2. Gent 6 3 1 2 8–7 1 10
3. Valencia 6 2 0 4 5–9 –4 6
4. Lyon 6 1 1 4 5–9 –4 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik