Csak egy kicsi csodára futotta a Bayern erejéből

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.12. 20:40
null
Neymar gyorsan berámolt kettőt (Fotó: Reuters)
A Bayern München hazai pályán fordított, és 3–2-re legyőzte a Barcelonát a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének keddi visszavágóján, de ez nem volt elég az összesített állás megfordításához – a fináléba a Barca jutott be.

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

BAYERN MÜNCHEN–BARCELONA 3–2 (1–2)
München, Allianz Aréna, 70 000 néző. V: Clattenburg (angol)
BAYERN: Neuer – Rafinha, Benatia, Boateng, Bernat – Xabi Alonso – Lahm (Rode, 68.), Schweinsteiger (Javi Martínez, 87.), Thiago – Th. Müller (Götze, 87.), Lewandowski. Vezetőedző: Pep Guardiola
A kispadon maradt: Reina (k.), Dante, Pizarro, Gaudino, Weiser
BARCELONA: Ter Stegen – D. Alves, Piqué, Mascherano, J. Alba – Rakitic (Mathieu, 71.), Busquets, Iniesta (Xavi, 75.) – Messi, Suárez (Pedro, 46.), Neymar. Vezetőedző: Luis Enrique
A kispadon maradt: Bravo (k.), Bartra, Adriano, Rafinha
Gólszerző:
Benatia (7.), Lewandowski (59.), Th. Müller (74.), ill. Neymar (15., 29.)
Továbbjutott:
a Barcelona, 5–3-as összesítéssel

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

HA FELIDÉZNÉ, HOGYAN NYERTE MEG 3–0-RA A BARCA AZ ELSŐ MÉRKŐZÉST, KATTINTSON IDE!

15 PERCNYI CSODA. Pontosabban tizenöt percig volt reális esély arra, hogy csoda lesz a zsúfolásig megtelt müncheni arénában. A Bayern háromgólos hátrányban vágott neki a mérkőzésnek, sok sérült kulcsjátékosára nem számíthatott, így finoman fogalmazva sem a továbbjutás esélyeseként veselkedett lépett pályára. De aztán jött a 7. perc! Xabi Alonso jobb oldali szöglete után Mehdi Benatiáról elfeledkeztek a katalánok, és a marokkói védő 11 méterről be is fejelte a bajorok vezető gólját (1–0). A német szurkolóknak ekkor minden okuk megvolt arra, hogy higgyenek a csodákban – de legalábbis egyben, a keddiben. A Barcelona a legutóbbi hét tétmeccsén nem kapott gólt (miközben 25-öt szerzett!), most ez a sorozat megtört.

Mehdi Benatia a Bayern vezető gólját fejeli (Fotó: Reuters)
Mehdi Benatia a Bayern vezető gólját fejeli (Fotó: Reuters)

AZTÁN BEINDULT A NAGY HÁRMAS. A Bayernnek egyfelől addig kellett ütnie a vasat, amíg forró volt, másrészt viszont nem szabadott túlzásba vinnie a kockáztatást, hiszen védelme sebezhetősége a Camp Nouban is bizonyítást nyert. Sok idő nem volt merengeni azon, hogyan oldható fel az ellentmondás, hiszen a Lionel Messi, Luis Suárez, Neymar álomhármas az első játékrész első felében kétszer is mattig zilálta a hazai védvonalakat: mindkétszer Messi indította – előbb remek passzal, utóbb csúsztatott fejessel – a jobb oldalon elfutó Suárezt, aki mindkétszer remekül centerezett, Neymar pedig mindkétszer könyörtelennek bizonyult (1–2).

NEYMAR KÉT GÓLJA

Neymar, Luis Suárez és Messi, avagy egy gólgép fogaskerekei (Fotó: Reuters)
Neymar, Luis Suárez és Messi, avagy egy gólgép fogaskerekei (Fotó: Reuters)

SUÁREZ ELKÉPESZTŐ CSELE

A BAYERN NEM ADTA FEL. Ha Manuel Neuer nem véd nagyszerűen Ivan Rakitic és Messi helyzeténél, akár négyet is rúghatott volna a szünetig a Barca – no de ha Marc-André ter Stegen nincs csúcsformában, akár a bajorok is vezethettek volna a szünetben! A Barcelona fiatal német kapusának négy nagy védése volt az első félidőben – Thomas Müller felső sarkos fejesénél, valamint Robert Lewandowski lövésénél például hatalmasat nyújtózkodott a labdáért.

Marc-André ter Stegen (Fotó: Reuters)
Marc-André ter Stegen (Fotó: Reuters)

A második bravúr megér még egy mondatot: a lengyel támadó közeli lövésébe Ter Stegen bal kézzel, reflexmozdulattal belekapott, de hogy ne legyen gól, még vissza kellett vetődnie, és kiütni a labdát a gólvonalról…

FURCSA ELSŐ FÉLIDŐ VOLT! A Barca megint villámgyorsan játszotta meg az ellenféltől ellopott labdát, mindkét gólját így épített támadásból szerezte, játékosai sokszor szédítően cseleztek, a döntős esélyeiket egyértelművé tevő könnyedséggel járatták a labdát – és mégis: az első félidő kapura lövési aránya 12:4 volt a szedett-vedett összeállításuk miatt előre lesajnált, ám nem egy támadásukat kreatívan cicomázó bajorok javára! Aki még a szünetben is hinni akart a csodában, ebből az adatból meríthetett erőt.

TER STEGEN ELKÉPESZTŐ BRAVÚRJA

ÉS LŐN CSODA – EGY KICSI. Nem, egy német csapat sohasem adja fel. Ha valamit, ezt jól illusztrálta a második félidő. Igaz, hogy Luis Enrique tartalék üzemmódra állította a Barcelonát – nem habozott például elővigyázatosságból már a szünetben lekapni a térdére panaszkodó Suárezt –, de azért a relatív lazítás kínálta lehetőséggel tudni kellett élni. A Bayern élt vele.

Az álarcos Lewandowski belőtte (Fotó: Reuters)
Az álarcos Lewandowski belőtte (Fotó: Reuters)

Előbb Lewandowski lőtt szép gólt a 16-os vonaláról, miután elegánsan elhúzogatta a labdát védője orra elől, majd a hajrá kezdetén Thomas Müller is szerzett egy szépet – fordított a Bayern (3–2)!

FIGYELEM, 16 PERC MARADT! Márpedig a Barcelonának az első mérkőzésen ennél kevesebb is elég volt arra, hogy őrült hajrával és három góllal gyakorlatilag eldöntse a párharcot. A bajorok támadtak, és ha újabb gólt nem is tudtak szerezni, előnyüket megőrizték, azaz legyőzték a leendő döntőst – amely, rögzítsük, bár a keddi második félidőben nem szakadt meg, nem érdemtelenül jutott el a sorozat utolsó meccséig.

Az, hogy ki lesz a Barcelona ellenfele a június 6-i berlini fináléban, szerda este derül ki: a Real Madrid a Juventust fogadja, az első mérkőzést az olasz bajnok nyerte meg 2–1-re.

LEWANDOWSKI GÓLJA

MÜLLER TALÁLATA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik