Neymar elintézte - simán nyert, és jutott elődöntőbe a Barca

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.21. 20:40
null
Dani Alves honfitársát, az első félidőben duplázó Neymart cipeli (Fotó: Reuters)
A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a Barcelona az idegenbeli kétgólos győzelmet követően a hazai visszavágón is két góllal nyert a PSG ellen. A találkozó hőse az első félidőben duplázó Neymar volt. A katalánok az első félidőben lényegesen gólveszélyesebb futballt mutattak be, a francia vendégek csak a második játékrész hajrájában éledtek, de akkor már késő volt: még szépíteni sem tudtak.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

BARCELONA–PSG 2–0

Labdatartással és passzolgatással kezdett a Barcelona, bár ez a házigazdától várható volt. Annál meglepőbbnek tűnt, hogy amikor labdához jutott, hasonló felfogást láthattunk a PSG-től is, annak ellenére, hogy a vendégeket az idő és a kétgólos hátrány elméletben sürgette. A katalánok visszazártak a felezőig, egyedül Luis Suárez zavarta az akciók megindításában a franciákat. Ők viszont ettől olyannyira zavarba is jöttek, hogy gyakorlatilag a felezőt sem tudták átlépni. Döntően a PSG térfelére koncentrálódott a játék, a hazaiakat az sem nagyon zavarta, hogy nem jöttek futószalagon a helyzetek. Viszont rögtön az első helyzet elég is volt, hogy megszerezze a vezetést a Barcelona.

Suárez mosolyog rá Ibrára a kezdés előtt
Suárez mosolyog rá Ibrára a kezdés előtt

A 14. percben Iniesta kapta meg a labdát a hazai térfél közepén. Lefordult egy PSG-játékosról, lendületet véve elhúzott másik kettő mellett, és máris ott volt a vendégek térfelének a közepén. Ott nagyszerű ütemben tálalt Neymar elé, aki az átvétellel lépéselőnyhöz jutott David Luizzal szemben. A brazil eltolta a labdát a kifutó Sirigu mellett, majd az üres kapuba helyezett (1–0). A 18. percben Ibrahimovic is megzörgette a hálót, de mivel méteres lesről tette, nem változott az eredmény.



Gerard Piqué bődületes kiflivel adott némi önbizalmat a PSG-nek – Ter Stegennek kellett lehúznia a labdát –, de utána a Barca percei következtek. Messi kapásból bombázott a felső sarok mellé, Dani Alves távolról célozta meg a jobb felsőt. Utóbbinál Sirigu védett, majd a kipattanó után is, amelyet Neymar fejelt kapura. Elképesztően lazán játszva is mezőnyfölényben volt a Barcelona, pedig az ellenfél nem a La Liga egyik kiesőjelöltje volt, hanem Európa kevés milliomos alakulatainak egyike.

A PSG támadói abszolút játékon kívül voltak, középpályásai inkább védekeztek – Marco Verrattinak akadtak felvillanásai, meg egy remek szólója –, mert a támadások elindítására kevés esélyt kaptak a sokat és fegyelmezetten mozgó katalánoktól. A párizsi védők számára pedig egyenesen rémálommal ért fel a találkozó: Neymar, Messi és Iniesta alaposan megszínezte a játékot. Márpedig ahol ők hárman lendületbe jönnek és elkezdenek cselezni, ott jaj az ellenfélnek. Mindeközben Suárez elképesztő mezőnymunkát végzett, ütközött, becsúszott, blokkolt, nagyon motiváltan játszott.

A nem túl motivált PSG-játékosok
A nem túl motivált PSG-játékosok

A 34. percben aztán Neymar megduplázta góljainak a számát és a katalánok előnyét. Mármint a keddi meccsen… Mert összesítésben ekkor már négy lett közte. Dani Alves táncoltatta meg a jobb szélen Maxwellt, majd felnézett és középre emelt, ahol a nagy magányában álló Neymar a PSG-védők tökéletes asszisztálása mellett – David Luizék a közelében sem voltak – 10 méterről a kapu jobb oldalába fejelt (2–0).

Nem volt öldöklő az iram, elmaradtak a brusztok, a párharcok, bár erre az első mérkőzés után számítani lehetett. A hajrában Cavani zárt vissza és mentett nagyot Dani Alves beadásánál, amely így nem találta meg a gólszagú ütemben érező Messit. Az uruguayi támadó tette azért jól jellemezte, mennyire tartotta megbízhatónak védőtársait… Azt azért említsük meg, hogy az elpattanó, lecsorgó labdák is mindig Barca-játékosnál kötöttek ki, ami aztán még inkább elvette az amúgy sem túl nagy meggyőződéssel futkározó PSG-játékosok kedvét.

A szünet után Luis Enrique azt is megengedhette magának, hogy a rotáció jegyében a középpályás sorából lekapja Iniestát és a hozzá hasonlóan kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Busquetset. A hazaiaknak bőven belefért mindez, mert a játék képe döntően nem változott. A PSG a második félidő elején kicsit agresszívabb stílusra váltott, ennek eredményeként közel járt a hazai kapuhoz is, de csupán lövésre futotta a vendégek erejéből. Bár egy fokkal higgadtabb megoldásokkal nagyobb zavart is kelthettek volna olykor. A közönség legnagyobb örömére azonban döntően hazai lábakon vándorolt a labda: futtatta ellenfelét és a perceket a Barcelona. A 73. percben egy PSG-kontra végén Ibrahimovic bombázott kapura – pedig mehetett volna még közelebb a kapuhoz, mert kettő az egyben vitték a labdát a vendégek –, de Ter Stegen gyors vetődéssel hárított.

A katalánok ritmusváltásokra rendezkedtek be: előbb a labdatartással altattak, majd csellel, passzal azonnal gyorsaságot csempésztek a támadásaikba. Ezzel aztán meg is elégedtek, mert ez a sebesség már nem volt elég ahhoz a mezőnyfölényhez, mint az első félidőben. A párizsi védelem így nem is jött zavarba, Sirigunak nem akadt dolga. A két tizenhatos között folyt a játék, ritkán jártak a felek gólveszélyes területen. Ekkorra sebességben már eltűnt a korábbi különbség a két együttes között. A végjátékban Ter Stegennek kellett figyelnie és együtt élnie a játékkal, aminek eleget is tett. Nagyobb védeni valója nem akadt a német légiósnak, inkább a kimozdulásokra kellett figyelnie. A Barcelona támadójátéka a végére teljesen elveszítette a lendületét és az erejét, csupán a csereember, Pedro iramodott meg néha, de messzire ő sem jutott.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
BARCELONA–PSG 2–0 (2–0)
A mérkőzés online közvetítését itt olvashatja el!

Barcelona, Camp Nou, 84 477 néző. Vezette: Moen (norvég)
Barcelona:
Ter Stegen – D. Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba – Busquets (Sergi Roberto, 55.), Rakitic, Iniesta (Xavi, 46.) – Messi, Suárez (Pedro, 75.), Neymar. Vezetőedző: Luis Enrique
A kispadon: C. Bravo (kapus), Bartra, Adriano, Rafinha
PSG: Sirigu – Van der Wiel, Marquinhos, David Luiz, Maxwell – Verratti, Cabaye (Lucas, 66.), Matuidi (Rabiot, 80.) – Cavani (Lavezzi, 80.), Ibrahimovic, Pastore. Vezetőedző: Laurent Blanc
A kispadon: Douchez (kapus), Camara, Digne, Bahebeck
Gólszerző: Neymar (14., 34.)
Továbbjutott a Barcelona, kettős győzelemmel, 5–1-gyel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik