Az el Clásico után élre állt a Barca, a Real a dobogón sincs

Murányi DomonkosMurányi Domonkos
Vágólapra másolva!
2015.11.23. 21:41
null
A megnyert el Clásico után a Barcelona élre állt az erősorrendünkben (Fotók: Action Images)
A Nemzeti Sport Online a labdarúgó Bajnokok Ligája 2015–2016-os idényében folytatja sorozatát, amelyben a BL szereplőit rangsorolja fordulóról fordulóra szerkesztőségen belüli szavazás alapján. A csoportkör ötödik fordulóját megelőzően a Barcelona átvette a vezetést listánkon, a Paris Saint-Germain feljött a harmadik helyre, míg a Real Madrid lecsúszott a dobogóról. Lássuk a sorrendet!

 

A válogatott mérkőzések miatt a legutóbbi erősorrend óta a Bajnokok Ligájában szereplő csapatok csak két alkalommal léptek pályára hazájuk bajnokságában, mégis több változás történt az élmezőnyben. A Real Madrid és az Arsenal egyaránt három helyet rontott előző pozícióján, a Barcelona, a Manchester United, a Juventus és a Roma viszont két helyet javított.

1. BARCELONA (3.)
(Zárójelben a csapatok legutóbbi helyezését tüntettük fel.)

A címvédő Barcelona a harmadik helyről előrelépve átvette a vezetést erősorrendünkben. A katalán együttes a Villarrealt 3–0-ra győzte le, míg az el Clásicón 4–0-ra nyert a Real Madrid ellen, így a fővárosi csapattal szemben már hat pont az előnye a spanyol bajnokságban. A Barca-drukkerek számára jó hír, hogy a kirobbanó formában futballozó Neymar, Luis Suárez kettőshöz szombaton csatlakozott Lionel Messi is, aki felépült térdsérüléséből, bár a legjobb állapotának visszanyeréséhez még idő kell. Ha a Barcelona kedden nem kap ki a Romától a Camp Nouban, biztossá teszi a helyét a legjobb tizenhat között.

2. BAYERN MÜNCHEN (2.)

A Bundesligát ismét nyolc ponttal vezető Bayern München megőrizte második helyét. A Barcához hasonlóan a bajorok is hét gólt szereztek az előző két meccsükön, s mivel a Borussia Dortmund kikapott Hamburgban, növelték a különbséget a tabella élén a BVB-vel szemben. Pep Guardiola csapata matematikailag még nem, de gyakorlatilag már bejutott a nyolcaddöntőbe, a csoportelsőség bebiztosításához azonban kedden meg kell vernie az Olympiakoszt. Utána pedig készülhet a Dárdai Pál által irányított Hertha elleni szombati bajnokira.

3. PARIS SAINT-GERMAIN (4.)

A francia bajnokság bizonyos szempontból hasonlít az NB I-hez, mert a Ferencvároshoz hasonlóan a PSG is tetemes előnnyel vezeti hazája pontvadászatát. A párizsi csapat a Ligue 1-ben sorozatban nyolc győzelemnél jár, és már 13 pont a fórja az Olympique Lyonnal szemben. A rapszodikus teljesítményt nyújtó riválisok pontvesztései miatt a kényelmes helyzetben lévő Paris Saint-Germain tavasszal több figyelmet fordíthat a Bajnokok Ligájára, de előbb biztossá kell tennie a továbbjutását, ami a sorsolását látva (idegenben Malmö, otthon Sahtar Doneck) nem tűnik megoldhatatlan feladatnak.

4. REAL MADRID (1.)

A Nemzeti Sport Online BL-erősorrendjének történetében a mindenkori listavezető ezt megelőzően egyszer sem esett vissza annyira, mint most a királyi együttes. A Sevillától és a Barcelonától is vereséget szenvedő Real Madrid jelenleg nincs a topon (főleg nem mentálisan), a szurkolók Florentino Pérez elnök és/vagy Rafa Benítez vezetőedző távozását követelik, de ezen a héten lesz idő rendezni a sorokat. A Sahtar Doneck elleni idegenbeli BL-meccsnek ugyanis a továbbjutás szempontjából már nincsen tétje, lehet „forgatni” a csapatot, és készülni az Eibar elleni hétvégi bajnokira.

5. MANCHESTER CITY (5.)

A Liverpooltól hazai pályán súlyos vereséget szenvedő Manchester City változatlanul az ötödik. A Premier League-ben az előző négy fordulóban csak egy győzelmet arató manchesteri alakulat annak tudatában lép pályára a Juventus otthonában, hogy ha nyer, megszerzi csoportjában az első helyet. Az angol csapat reményeit táplálhatja, hogy felépült sérüléséből az argentin válogatott legutóbbi három világbajnoki selejtezőjét is kihagyó Sergio Agüero.

Memphis Depay a PSV ellen is középcsatárt játszhat
Memphis Depay a PSV ellen is középcsatárt játszhat

6. MANCHESTER UNITED (8.)

A Premier League táblázatának második helyére fellépő Manchester United a BL-erősorrendünkben is javított pozícióján. Az MU-nak azonban észnél kell lennie, hiszen az első számú európai kupasorozatban még korántsem biztos a továbbjutása, a hátralévő két körben a B-csoport mérkőzései tartogathatják a legnagyobb izgalmakat. A sérülésektől tizedelt manchesteri csapatban Wayne Rooney és Anthony Martial játéka is kérdéses, így elképzelhető, hogy a PSV-től szerződtetett Memphis Depay – a Watford elleni meccshez hasonlóan – korábbi csapata ellen is középcsatárt játszik. Ha az MU otthon nyer, bejut a legjobb tizenhat közé, és koncentrálhat a bajnoki éllovas Leicester City elleni rangadóra.

7. JUVENTUS (9.)

A Torino elleni városi derbit és a Milan elleni rangadót is megnyerő Juventus sorozatban három győzelmet számlál a Serie A-ban, amelyben már a hatodik helyen áll, és a power rankingben is előrelépett két pozíciót. A legutóbbi kiírás döntőse azonban a BL-ben nem érezheti magát biztonságban, hiszen a Sevilla még megelőzheti. A Juvénak nincs más dolga, mint az idegenbeli meccshez hasonlóan hazai közönség előtt is megverni a Manchester Cityt, és akkor biztosítja a helyét Európa legjobb tizenhat csapata között.

8. ATLÉTICO MADRID (7.)

Az Atlético Madrid az erősorrendben visszacsúszott egy pozíciót, a spanyol bajnokságban azonban a Real Madridot megelőzve feljött a második helyre. A La Ligában hat meccs óta veretlen madridiaknak a továbbjutás szempontjából a döntetlen sem lenne rossz eredmény otthon a Galatasaray ellen, a csoportelsőség kiharcolásához azonban nem ártana nyernie. A tavalyi BL-döntős legnagyobb erénye továbbra is a védekezés, a Bajnokok Ligájában és a spanyol élvonalban együttvéve 14 meccsen csak nyolc gólt kapott.

9. ARSENAL (6.)

A Premier League-ben a legutóbbi két meccsén csak egy pontot szerzett, a Bajnokok Ligája előző fordulójában simán kikapott Münchenben, így nem lehet csodálkozni azon, hogy az Arsenal három helyet rontott listánkon. Az „ágyúsok" a BL-ben a szakadék szélén táncolnak, és ha nem verik meg otthon a Dinamo Zagrebet, akkor matematikai esélyüket is elveszítik a továbbjutásra. (Illetve akkor is, ha az Olympiakosz nem kap ki a Bayerntől.) Az Arsenal horvátok elleni hazai mérkőzését Kassai Viktor vezeti.

10. ROMA (12.)

Nemcsak a bajnokságban, a Bajnokok Ligájában is egy-két ponton múlik a Roma sorsa. A Serie A tabelláján negyedik helyen álló, de az éllovas Interrel szemben csak hárompontos hátrányban lévő fővárosi együttes a Camp Nouban lép pályára a BL következő körében, és vastagon benne van a pakliban, hogy az utolsó fordulót kieső helyről várja majd. A támadójátékkal egyébként semmi gondjuk nincs a „farkasoknak", akik a bajnokságban átlagosan 2.2, míg a BL-ben 2.5 gólt szereznek meccsenként.

11. PORTO (10.)

A Porto az előző három tétmeccsét megnyerte, a Portugál Kupában bejutott a legjobb tizenhat közé, míg a Bajnokok Ligájában egymás után aratott három győzelmének köszönhetően vezeti a csoportját, így legalább a 11. helyre mindenképpen rászolgál erősorrendünkben. Ha a portugál csapat kedden nem kap ki otthon a Dinamo Kijevtől, készülhet a nyolcaddöntőre.

Mourinhóék egy izraeli győzelemmel biztossá tehetik továbbjutásukat
Mourinhóék egy izraeli győzelemmel biztossá tehetik továbbjutásukat

12. CHELSEA (13.)

A Norwich City elleni győzelemnek köszönhetően valamelyest csillapodtak a kedélyek a bajnokságban jócskán várakozás alatt teljesítő Chelsea háza táján, a szurkolókat azonban valószínűleg csak a Bajnokok Ligája-csoportköréből való továbbjutás biztossá tétele nyugtatná meg – vagy még az sem. A londoni „kékek” kedden a BL egyetlen pont nélküli csapata, a Maccabi Tel-Aviv otthonában lépnek pályára, és bár a Chelsea jelenlegi szezonját látva a győzelem nem tekinthető borítékolhatónak, a három pont megszerzésére azért így is jó esély mutatkozik. A Tottenham elleni vasárnapi PL-meccsen bizonyára még nehezebb dolga lesz José Mourinho együttesének.

13. ZENIT (11.)

A kiegyenlített orosz bajnokságról sokat elárul, hogy az egyáltalán nem rossz erőkből álló Zenit jelenleg csak a negyedik helyet foglalja el. A Bajnokok Ligájában egyedüli csapatként hibátlan szentpéterváriak az előző fordulóban biztossá tették helyüket a legjobb tizenhat között, és ha saját közönségük előtt nem kapnak ki a Valenciától, akkor a csoportelsőséget is elkönyvelhetik.

14. WOLFSBURG (14.)

A Wolfsburg gólfesztivállal hangolt a CSZKA Moszkva elleni idegenbeli Bajnokok Ligája-mérkőzésre, hiszen a Bundesligában hazai pályán 6–0-ra kiütötte a Werder Brement. A Dortmund mögött öt ponttal a bajnokság harmadik helyén álló VfL a BL-ben ugyanúgy lehet még csoportelső, mint csoportutolsó, így aztán óriási a tétje a moszkvai összecsapásnak.

15. BAYER LEVERKUSEN (15.)

A Wolfsburghoz hasonlóan a Bayer Leverkusen pozíciója sem változott, a gyógyszergyári együttes továbbra is a 15. a listánkon. Az eddigi tizenhárom bajnoki meccséből csak hatot megnyerő és ugyanannyi gólt szerző, mint kapó alakulat kedden a BATE Boriszovhoz látogat, amelynek vendégeként a döntetlen aligha férne bele ahhoz, hogy a Bayer továbbjusson csoportjából.

16. BENFICA (új)

Noha vezeti a Bajnokok Ligája C jelű kvartettjét, nem állítható, hogy a Benfica brillírozna a mostani szezonban. A lisszaboni piros-fehérek a Portugál Kupában a legjobb 32 között alulmaradtak a városi rivális Sportinggal szemben, míg a bajnokságban pillanatnyilag csak a negyedik helyen állnak, ám a BL-ben mutatott játékukkal kiérdemelték, hogy bekerüljenek a rangsorunkba. És ha szerdán megverik idegenben az FK Asztanát, akkor nemcsak a Nemzeti Sport Online, hanem a Bajnokok Ligája legjobb tizenhat csapata között is számon tarthatjuk őket.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ

NOVEMBER 24., KEDD
E-CSOPORT

18.00: BATE–Bayer Leverkusen (Tv: Sport2)
20.45: Barcelona–Roma (Tv: M4)

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FC Barcelona 4 3 1 8– 2 +6 10
2. Roma 4 1 2 1 10–10 0 5
3. Bayer Leverkusen 4 1 1 2 11–10 +1 4
4. BATE Boriszov 4 1 3 4–11 –7 3

F-CSOPORT
20.45: Arsenal–Dinamo Zagreb (Tv: AMC)
20.45: Bayern München–Olympiakosz (Tv: Sport1)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayern München 4 3 0 1 13–3 +10 9
2. Olympiakosz 4 3 0 1 6–6 0 9
3. Arsenal 4 1 0 3 6–10 –4
3
4. Dinamo Zagreb 4 1 0 3 3–9 –6
3

G-CSOPORT
20.45: Porto–Dinamo Kijev
20.45: Maccabi Tel-Aviv–Chelsea (Tv: Sport2)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FC Porto 4 3 1
9–4 +5 10
2. Chelsea 4 2 1 1 7–3 +4 7
3. Dinamo Kijev 4 1 2 1 5–4 +1 5
4. Maccabi Tel-Aviv 4

4 1–11 –10 0

H-CSOPORT
18.00: Zenit–Valencia (Tv: Sport1)
20.45: Olympique Lyon–Gent

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Zenit 4 4 0 0 10–4 +6 12
2. Valencia 4 2 0 2 5–5 0 6
3. Gent 4 1 1 2 4–5 –1 4
4. Lyon 4 0 1 3 2–7 –5 1

NOVEMBER 25., SZERDA
A-CSOPORT

20.45: Malmö–Paris Saint-Germain
20.45: Sahtar Doneck–Real Madrid (Tv:
Sport1)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Real Madrid 4 3 1 7–0 +7 10
2. Paris SG 4 2 1 1 5–1 +4 7
3. Sahtar Doneck 4 1 3 4–8 –4 3
4. Malmö 4 1 3 1–8 –7 3

B-CSOPORT
18.00: CSZKA Moszkva–Wolfsburg (Tv:
Sport1)
20.45: Manchester United–PSV (Tv:
Sport2)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester United 4 2 1 1 5–4 +1 7
2. PSV 4 2 0 2 6–6 0 6
3. Wolfsburg 4 2 0 2 4–4 0 6
4. CSZKA Moszkva 4 1 1 2 4–5 –1 4

C-CSOPORT
16.00: FK Asztana–Benfica (Tv:
Sport1)
20.45: Atlético Madrid–Galatasaray
(Tv: AMC)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Benfica 4 3 1 7–4 +3 9
2. Atlético Madrid 4 2 1 1 7–2 +5 7
3. Galatasaray 4 1 1 2 5–7 –2 4
4. Asztana 4 2 2 2–8 –6 2

D-CSOPORT
20.45: Juventus–Manchester City
(Tv: M4)
20.45: Mönchengladbach–Sevilla

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester City 4 3 1 8–5 +3 9
2. Juventus 4 2 2 5–2 +3 8
3. Sevilla 4 1 3 5–7 –2 3
4. Mönchengladbach 4 2 2 2–6 –4 2


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik