Kikapott a Bayern, de idegenben szerzett több góllal továbbment

Vágólapra másolva!
2013.03.13. 20:36
null
Olivier Giroud diszkréten ünnepli az Arsenal gólját (Fotó: Reuters)
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján a Bayern München az első meccsen aratott 3–1-es idegenbeli siker után hazai pályán kikapott ugyan 2–0-ra az Arsenaltól, de idegenben szerzett több góllal így is továbbjutott. 17 év után először nincs angol csapat a negyeddöntőben.

A MÉRKŐZÉS PERCRŐL PERCRE FRISSÜLŐ ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT OLVASHATJA!

A két együttes londoni fellépésén a vendégek a 21. percben már két góllal vezetettek Toni Kroos és Thomas Müller találatával, és bár a fordulás után Lukas Podolski szépített, az utolsó negyedórára fordulva Mario Mandzukic is beköszönt, így 3–1-es előnnyel várja a mai visszavágót a Bayern.

A Bayern München kezdőcsapatában nincs meglepetés az Arsenal elleni BL-nyolcaddöntő visszavágó előtt. A vendégeknél viszont kimaradt a védelem oszlopa, Thomas Vermaelen, míg a kapuban a harmadik számú, az idén még egyetlen tétmeccsen sem játszó Lukasz Fabianski áll, miközben az első számú kapus, Wojciech Szcesny (a hivatalos indoklás szerint) mentális fáradtság miatt el sem utazott a találkozóra.

Az Arsenal már csak azért sincs könnyű helyzetben, mert a Bayern közel két éve nem szenvedett vereséget (rendes játékidőben) hazai pályán a BL-ben – legutóbb az Inter nyert Münchenben 2011 március 15-én 2–1-re (a Chelsea elleni, tizenegyespárbajban elbukott tavalyi döntőt nem számolva). Nem mellékesen a Bayern legutóbbi 11 tétmeccsét kivétel nélkül megnyerte.

A MÉRKŐZÉS

A 3. percben, a meccs első helyzetéből máris vezetést szerzett az Arsenal! Theo Walcott passzolt be jobbról középre, az üresen érkező Olivier Giroud pedig két lépésről a kapuba passzolt. 0–1

A gólt tulajdonképpen még csak veszélyes támadás sem előzte meg, kényelmes passzolgatás folyt a középpályán, amikor Aaron Ramsey az elcsúszó David Alaba mellett Santi Cazorlához játszott, aki felpörgette a támadást, indította Walcottot, a szélső pedig könnyedén középre passzolhatott. Ez volt a leggyorsabb Arsenal-találat a BL-ben 2005 szeptembere óta (akkor Fredrik Ljungberg már a 2. percben betalált az Ajax ellen). Giroud tétmeccsen 497 perc után talált ismét a kapuba.

AZ 1. FÉLIDŐ STATISZTIKÁI

Labdabirtoklás: 57–43 (százalék)
Kapura lövések: 8–1
Kaput eltaláló lövések: 3–1
Szögletek: 2–0
Lesek: 3–0
Szabálytalanságok: 4–8
Sárga/piros lapok: 0/0–1/0
Forrás: uefa.com

A statisztikákkal foglalkozó Infostrada azt is kiemelte: Giroud az első játékos, aki gólt szerzett a Bajnokok Ligájában azóta, hogy szerda este I. Ferenc személyében új pápát választott a katolikus egyház. Az előző pápát, XVI. Benedeket Andrij Sevcsenko „köszöntette” először góllal a BL-ben 2005 áprilisában a Milan–PSV találkozón (2–0).

Az első hazai helyzet a 10. percben adódott Luiz Gustavo előtt, aki egy szöglet után lecsorgó labdát lőtt a kapu fölé.

Az Arsenal gyorsabban szerzett vezetést, mint kedden a Barcelona a Milan ellen (ott Messi első gólja az 5. percben született), de az „ágyúsok” a gól után nem tudták fokozni a nyomást, miközben a Bayern kezdet éledezni a korai sokkból – a 26. percben Toni Kroos adta jelét ennek egy jobb oldalról leadott, 16 méteres lövéssel, de Fabianski védett. Pár perccel később pedig Thomas Müller lőtt éles szögből egy lecsorgó labdát az oldalhálóba.

Cazorla (alul) és Gustavo akadt össze... (Fotó: Reuters)
Cazorla (alul) és Gustavo akadt össze... (Fotó: Reuters)
BECKENBAUER: MEGDÖBBENTEM; ROBBEN: KI IS ESHETTÜNK VOLNA
Arteta szerint a Bayern nem tudta eldönteni, hogy támadjon vagy védekezzen. Jenkinson nagyon büszke. Nyilatkozatok a Bayern–Arsenal után.

A Bayern fél óra elteltével irányította a játékot, amit az 59–41 százalékos labdabirtoklási arány és a 8–1-es kapura lövési különbség is mutatott, más kérdés, hogy a bajorok a nyolcból csak háromszor találták el a kaput, míg a vendégek az egy kísérletükből gólt is szereztek. Vagyis ezúttal még véletlenül sem beszélhettünk olyan, konkrét eredményben is megmutatkozó Bayern-fölényről, mint az első meccsen, amikor a 21. percben már két góllal vezetett a német csapat.

Az első félidőben már nem is változott a játék képe, a Bayern hiába támadott, nem tudott helyzetet kialakítani, az Arsenal pedig a gólja után már nem is nagyon támadott. A szünetben így 1–0-ra vezet a vendégcsapat, de 3–2-es összesítéssel még a Bayern áll továbbjutásra.

A MÁSODIK FÉLIDŐ

A második játékrészt jóval veszélyesebben kezdte a Bayern, mint az elsőt: előbb Arjen Robben lőtt balról a hosszú alsó sarok mellé, majd Kroos vette célba a jobb felsőt, de az ő lövése is elkerülte a kaput, igaz, nem sokkal.

A MÉRKŐZÉS STATISZTIKÁI

Labdabirtoklás: 54–46 százalék
Kapura lövések: 21–5
Kaput eltaláló lövések: 8–3
Szögletek: 6–1
Lesek: 3–1
Szabálytalanságok: 13–25
Sárga/piros lapok: 3/0–6/0
Forrás: uefa.com

A jó kezdés után leült a Bayern, míg az Arsenal a 3. percben szerzett gólja óta továbbra sem mutatott semmit.

A 60. percben Santi Cazorla szabadrúgásból veszélyeztethetett volna, de jó harminc méterről a sorfalba rúgta a labdát. A következő emlékezetes Arsenal-megmozdulás az volt, amikor Tomás Rosicky beleszállt, Robbenbe, amiért sárga lapot kapott...

A Bayern futballozni is próbált, Luiz Gustavo, majd Kroos is átlövéssel próbálkozott, de mindkét kísérlet elzúgott a kapu mellett.

A Bayern a játék képe alapján lassan rászolgálna az egyenlítésre, más kérdés, hogy az Arsenal védelme remekül zár, és hiába kerülnek sokszor a tizenhatos közelébe a hazaiak, ott elfogy a tudományuk.

A 67. percben aztán Robbennek sikerült a védők mögé kerülnie, de Fabianski bravúrral védte a holland szélső bal alsóba tartó labdáját, a második félidő legnagyobb helyzete volt ez, ami után szögletekből próbált veszélyeztetni a Bayern, de az egyenlítés továbbra sem sikerült.

A 72. percre a két edző is megunta az elég unalmas játszadozást. előbb a vendégek mestere, Arsene Wenger cserélt kettőt – jött Oxlade-Chamberlain és Gervinho –, míg Jupp Heynckes megcserélte a két Mariót: Gomezt küldte be Mandzukic helyére.

A folytatásban egy szokásos Robben-önzőzés – idézet online-tudósításunkból:„Robben olyan, mint egy giccses, ajándékba kapott dísz a kínai piacról: nem passzol sehová" után jött egy felejthető lövés a hollandtól, majd ezt követően változott valamelyest a játék képe. Alighanem a cseréknek is köszönhetően feljebb jött az Arsenal, a vendégek próbálták többet birtokolni a labdát, és Gervinho révén egy nagy helyzetet is kihagytak – a csereként beálló elefántcsontparti lefordult az ötös közelében Daniel Van Buytenről a bal oldalon, majd becsúszva a hosszú sarok mellé gurított. A gól óta ez volt a legnagyobb és tulajdonképpen az egyetlen Arsenal-helyzet.

A 85. percben aztán jött a hideg zuhany a hazaiak számára: bal oldali szögletből Koscielny befejelte az Arsenal második gólját! 0–2

Az Arsenal három helyzetéből két gólt szerzett a meccsen, amelynek jelentős részében csak kergette a labdát, de öt perccel a lefújás előtt egy gólra került a továbbjutástól! Ugyanakkor a Bayern csak magának köszönhette a kialakult helyzetet, mert hiába birtokolta többet a labdát, a kapu előtt nagyon ötlettelennek bizonyult, és végig az érződött a hazaiak játékán, hogy „ez úgyis meglesz.”

Robben arckifejezése mindent elárul a mérkőzésről
Robben arckifejezése mindent elárul a mérkőzésről

A végén addig ölték az időt, míg tényleg meglett, de ezt a továbbjutást azért aligha így képzelték a hazai szurkolók. A Bayern 11 győztes tétmeccs után kikapott, de ami sokkal nagyobb szám: 17 év után nincs angol csapat a BL legjobb nyolc együttese között! A Bayern 3–3-as összesítésben, idegenben szerzett több góllal jutott tovább.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ VISSZAVÁGÓ
BAYERN MÜNCHEN (német)–ARSENAL (angol) 0–2
München,
Allianz Arena. V: Královec (cseh)
Bayern München: Neuer – Lahm, Van Buyten, Dante, Alaba – Javi Martínez, Luiz Gustavo – Th. Müller, Kroos (Timoscsuk, 81.), Robben – Mandzukic (Gomez, 73.). Vezetőedző: Jupp Heynckes
Arsenal: Fabianski – Jenkinson, Mertesacker, Koscielny, Gibbs – Arteta, Ramsey (Oxlade-Chamberlain, 72.) – Walcott (Gervinho, 72.), Rosicky, Cazorla – Giroud. Menedzser: Arsene Wenger
Gólszerző: Giroud (3.), Koscielny (86.)
Továbbjutott: a Bayern München, 3–3-mal, idegenben szerzett több góllal

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik