A PSG nyert Valenciában, de elvesztette a kiállított Ibrát

Vágólapra másolva!
2013.02.12. 20:38
null
A párizsiaknak volt mit ünnepelniük a mérkőzésen (Fotó: Reuters)
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a Paris Saint-Germain 2–1-re nyert a Valencia vendégeként. A hazaiak hiába birtokolták többet a labdát az első félidőben, a párizsiak sokkal veszélyesebben játszottak, és Ezequiel Lavezzi, illetve Javier Pastore góljával kétgólos előnyre tettek szert a szünetre. A mérkőzés hajrájában viszont újra nyitottá vált a párharc, ugyanis Adil Rami szépített, míg a vendégektől Zlatan Ibrahimovicot kiállította a játékvezető, így a svéd biztosan kihagyja a március 6-i visszavágót.

PERCRŐL PERCRE FRISSÜLŐ SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNKAT ITT OLVASHATJA!

A két edző eget rengető nagy meglepetést nem okozott a kezdőcsapatok kijelölésével, bár Carlo Ancelotti azért húzott egy bátrat azzal, hogy a már a nyáron megvásárolt, ám a csapathoz csak a télen csatlakozott Lucas Mourának bizalmat szavazott Jérémy Ménez helyén, de a brazilban nyilván még ott van a meglepetésfaktor. David Beckham is ott van egyébként már a párizsiakkal Valenciában, ám természetesen egyelőre még nincs nevezve.

Az olasz Paolo Tagliavento sípszavára a fehér mezes hazaiak kezdték a találkozót. Lucas Moura számára egyébként nem indult jól a találkozó: ütközött Andrés Guardadóval, és rosszul fogott talajt, a bokáját fájlalta, de tudta folytatni az összecsapást. Azért Ancelotti arcára kiült egy pillanatra a „Nem mondod, hogy 45 millió euró kilencven másodperc játékért?” fájdalmas kérdése.

Az első percekben a Valencia uralta a középpályát, a vendégek a saját térfelükre húzódtak, és mintha meg is szeppentek volna, ám aztán gyorsan kiderült: lehet, hogy mindez még tudatos is, ugyanis már az első vendégtámadás gólszerzési lehetőséggel kecsegtetett, és Lucas Moura lövése után mindössze centik hiányoztak a gólhoz: a brazil távoli lövése után a jobb oldali kapufáról vágódott ki a labda!

GÓL! A 10. percben aztán egy „argentin akció” után megszerezte a vezetést a PSG: Javier Pastore játszott Ezequiel Lavezzihez, aki ellenállhatatlanul tört be a büntetőterületen belülre, majd a jobb felsőbe bombázott. Hideg zuhany a „denevérekre”! 0–1



Rögtön a gól után Roberto Soldado terült el gyanús körülmények között a tizenhatoson belül, de Tagliavento nagyvonalúan szögletet ítélt. Ismét a saját térfelére szorult a párizsi csapat, ám akárcsak a gól előtt, veszélyes helyzetekkel nem társult a mezőnyfölény, a Valencia ereje kimerült a nem különösebben pontos beadásokban.

Húsz percet kellett várni az első helyzetnek nevezhető hazai lehetőségre, Éver Banega próbálkozását ráadásul újabb követte, ám az amúgy aktívnak mutatkozó Guardado lövése nem talált kaput. A túloldalon viszont Lucas Moura sokadszor hozta a frászt a hazai védőkre, még ha a társak lassú felzárkózása miatt az ígéretes megindulásból nem is lett semmi. Ancelotti bólogathatott magában: mégis jó helyre ment az a 45 millió....

MECCSBE KERÜLŐ PERLEKEDÉS. Fél óra elteltével aztán új hevületet kapott a mérkőzés: miután Lavezzi elterült a földön, a hazaiak nem rúgták ki a labdát, lett is ebből perpatvar, amit Tagliavento úgy látott a legjobbnak megoldani, hogy kioszt Joao Pereirának és Marco Verrattinak egy sárgát. Az olasz honfitársa járt rosszabbul: ő biztosan kihagyja a figyelmeztetést követően a visszavágót.

A 38. percben folytatódott a meccs képére jellemző ARGENTIN TANGÓ! Ismét az amúgy egy-két megmozduláson kívül nem sok mindent csináló Pastore, Lavezzi páros hozott össze egy helyzetet, a mutatósabb fajtából: előbbi kevergetett, majd a lendületből érkező gólszerző elé tálalt, akinek lövése után azonban Vicente Guaita védett.

GÓL! A 43. percben aztán jött az újabb párizsi villanás! Lucas Mourát nem lehetett eléggé dicsérni, és ebből az akcióból is alaposan kivette a részét: a brazil cselének következtében ezúttal Guardado ismerkedett meg testközelből a gyeppel, az előkészítés pedig kiváló volt: a centerezést Javier Pastore 13 méterről a túloldalra mozgó Guaita lábához lőve váltotta gólra. 0–2!

ANTIKI-TAKA. A PSG 170-nel kevesebbet passzolt az első félidőben, mint a Valencia, mégis simán vezetett. Ennél is többet mond azonban a mérkőzés képéről, hogy bár a vendégeknél volt az előny a szünetben, Ibrahimovic nevét eddig nem kellett, hogy leírjuk tudósításunkban... Ernesto Valverde két cserével adott hangot a szünetben elégedetlenségének: érkezett Sergio Canales és a csodacserének tartott Nelson Valdéz.

A paraguayi támadó első veszélyes megmozdulására az 53. percig kellett várni: a Dani Parejo szöglete után megfejelt labdát Sirigu csak nehézségek árán tudta kitolni a léc alól. Ancelotti is meghúzta első cseréjét, alighanem kényszerűségből is, mert Lucas Moura lehozását taktikailag kevés érvvel lehetett volna alátámasztani.

A 61. percben Tino Costa indította Soldadót, aki nem a legjobban vette át a labdát, ám a lemaradó Alex elől így is jól fedezte azt, a védő pedig eltalálta a lábát. Tagliavento ezúttal is továbbot intett, pedig büntető járt volna.

NAGYVONALÚ PÁRIZSIAK. Kinyílt a Valencia, ami viszont egyben azt is jelentette, hogy hátul szellősebbé vált a védelem, s ezt kihasználhatta volna a PSG, ám Lavezzi előbb Ibrahimovic lövése után nem tudott az üres kapuba pöckölni, majd két percre rá a kapussal szemben állva nem tudta megoldani a góllövés feladatát, így maradt a különbség.

A 71. percben újabb vitatható ítélet miatt kellett árgus szemekkel figyelni a lassítást, és a visszajátszások ezúttal sem Tagliavento döntése mellett szóltak, tudniillik amikor Marco Verratti a kapuba helyezte a labdát, valóban a leghátsó védő előtt állt, ám mivel az ellenféltől kapta a labdát, nem lehetett szó lesről. Verratti próbált is közös nyelvet találni az asszisztenssel, de ez mindössze grammatikai színtéren jött össze, szemantikailag nem jutottak közös nevezőre a felek.

Canales hiába adott lendületet a Valenciának a második félidőben, a „denevérek” csak nem tudtak hosszabb ideig nyomást gyakorolni Sirigu kapujára. A 76. percben ugyanakkor közel állt a szépítéshez a hazai csapat: Valdéz fordult le Alexről, és lövése után rezgett is a háló, de csak oldalról.

GÓL! A 90. percben aztán siker koronázta a valenciai erőfeszítéseket: Adil Ramit nem hiába szerepeltette az ellenfél kapuja előtt Ernesto Valverde az utolsó negyedórában, egy szabadrúgást követően betalált. Tino Costa jobb oldali beadása után a francia védő tisztán érkezett a hosszú oldalon, és közelről a kapuba helyezett. 1–2



PIROS VÉGJÁTÉK. És ezzel még nem volt vége a mérkőzésnek: a hosszabbításban Ibrahimovic csúnyán elkésve odatartott Guardadónak, amiért Tagliavento azonnal kiállította. A PSG 2–1-re nyert, de a visszavágón legjobbja nélkül játszik!

Ibra kiállítása



PERCRŐL PERCRE FRISSÜLŐ SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNKAT ITT OLVASHATJA!

LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA,
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

VALENCIA (spanyol)–PSG (francia) 1–2 (0–2)

Valencia, Mestalla Stadion, 36 000 néző. Vezette: Tagliavento (olasz)
VALENCIA: Guaita – J. Pereira, Rami, R. Costa, Guardado – Parejo, T. Costa – Feguli (Viera, 84.), Banega (Canales, a szünetben), Jonas (N. Valdéz, a szünetben) – Soldado. Vezetőedző: Ernesto Valverde
PSG: Sirigu – Jallet, Alex, M. Sakho, Maxwell – Verratti, Matuidi – Lucas Moura (Chantome, 53.), Pastore (Armand, 88.), Lavezzi (Ménez, 76.) – Ibrahimovic. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Gólszerző: Rami (90.), ill. Lavezzi (10.), Pastore (43.)
Kiállítva: Ibrahimovic (92.)

A visszavágót március 6-án rendezik Párizsban!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik