A Bayern ikszelt a tíz emberrel is jól játszó Valenciával, s továbbjutott

Vágólapra másolva!
2012.11.20. 20:40
null
Tíz emberrel is egyenlő ellenfél volt a Valencia a Bayern számára (Fotó: Reuters)
A labdarúgó Bajnokok Ligája F-csoportjának ötödik fordulójában a Bayern München 1–1-es döntetlent játszott a már korábban továbbjutónak számító, a meccset tíz emberrel befejező Valenciával, így kvalifikálta magát a legjobb tizenhat közé.

 

A MECCS ELŐTT

Könnyen lehet, hogy a csoportelsőség is eldől – persze nem matematikailag – kedd este a Mestallában, amikor a Valencia a szintén kilenc pontos Bayern Münchent fogadja az utolsó előtti fordulóban.

Pláne, hogy a Lille kora este 2–0-ra legyőzte a BATE Boriszovot Minszkben, így biztossá vált, hogy a Valencia– függetlenül a Bayern ellen elért eredményétől– kvalifikálta magát a legjobb tizenhat közé.

A Bayern győzelem esetén biztosíthatná első helyét a csoportban, döntetlennel pedig a továbbjutás válna borítékolhatóvá.

A MÉRKŐZÉS

Az első húsz percben a vendég Bayern München diktálta a tempót. A bajor csapat már a Valencia térfelén rendre labdát szerzett, veszélyes lehetőséget viszont nem nagyon tudott kidolgozni – bár a középhátvéd Dante közel járt a gólszerzéshez fejesével a 18. percben.

A folytatásban összeszedte magát a Valencia, a bajor rohamok alább hagytak, s a hazaiak olykor-olykor veszélyes támadásokat vezettek a széleken – de a kapusoknak továbbra sem akadt dolguk.

Aztán egy csapásra felpörögtek az események: Szofiane Feguli lövését Neuer hatalmas bravúrral védte, majd rögtön ezután Antonio Barragán elkaszálta David Alabát, így előbbit azonnal kiállította a játékvezető!

A Bayern létszámfölénye nem látszott meg az első félidő hátralévő részében. Sőt, a Valencia támadott többet – igaz, előbb Claudio Pizarro kínálta meg Vicente Guaitát egy ígéretes lövéssel. Ezt követően viszont a hazaiak néhány mutatós támadással jelentkeztek, de Feguliék nem találták el Neuer kapuját.

A fordulás után a Valencia ott folytatta, ahol előtte abbahagyta, ám a Bayern remekül zárta le a területeket, így mindössze egy pontos, de nem erős Roberto Soldado-fejest jegyezhettünk fel a hazaiak részéről. A túloldalon Ribéry lőtt laposan középre az alapvonalról, de Guaita időben észlelt.

A 62. percben óriási ziccert hibázott el a Valencia: Daniel Parejo remek ütemben indította Soldadót, aki viszont a kapuhoz érve a léc fölé bombázott.

Egyáltalán nem érződött a Bayern emberelőnye, még úgy sem, hogy Mario Mandzukic és Xherdan Shaqiri is beállt. A 76. percben pedig előnybe került a Valencia: Feguli szerzett labdát a Bayern térfelén, két szép csel után ballal lőtt, a labda Dante kezén megpattanva az elvetődő Neuer mellett a kapuban kötött ki (1–0).

Jupp Heynckes azonnal beküldte Mario Gomezt, aki szinte első labdaérintéséből gólpasszt adott. A spanyol származású német válogatott támadó sarokkal tette tovább a labdát Thomas Müller elé, aki egyből a bal alsóba lőtt (1–1).

A tíz emberrel, időnként remekül játszó Valencia 1–1-et játszott a Bayern Münchennel, utóbbi így kvalifikálta magát a legjobb tizenhat közé. A hazaiak büszkék lehetnek arra, hogy tíz emberrel is meccsben voltak a legutóbbi idényben döntős Bayernnel, Szofiane Feguli teljesítménye külön öröm lehet a valenciaiak számára.

A CSOPORT MÁSIK MECCSÉN

Előzetesen sokan talán egy lyukas garast sem tettek volna arra, hogy az addig négy vereséget jegyző francia Lille pontot szerez a BL csoportkörének hátralévő két fordulójában, de Minszkben, a fehérorosz BATE „otthonában” borult a papírforma – a hazaiak legnagyobb bánatára.

Egy győzelemmel ugyanis a BATE megközelíthette volna a Valencia, Bayern München duót (vagy legalább az egyiket), így az utolsó fordulóra reális esélyt teremtett volna a továbbjutásra. A fehéroroszok esélyeit az is növelte, hogy korábban a Bayern München is lógó orral távozott Minszkből.

A zord, ködös minszki időjárás viszont ezúttal nem kedvezett a BATE-nak. A 14. percben Djibril Sidibé távoli lövése utat talált Andrej Gorbunov keze fölött a hálóba, majd alig negyedórával később az élete első BL-meccsén pályára lépő Gianni Bruno volt eredményes. A 21 éves belga játékos Lucas Digne remek bal oldali centerezésére érkezett kiváló ütemben a kapu torkában (0–2).

A hajrát izgalmassá tette, hogy a vendégeknél az első gólt szerző Sidibé megkapta második sárgáját, így a Lille tíz emberrel fejezte be a találkozót. Több gól nem esett, bár ehhez mindkét fél részéről kellett egy-egy nagy mentés az üres kapu felé csordogáló labda kivágásánál.

A Lille tehát nyert, de a kétgólos siker kevés volt az Európa-ligás remények életben tartásához, mivel a BATE jobban áll az egymás elleni összecsapásokat tekintve (Franciaországban a fehéroroszok nyertek 3–1-re), így a Lille az utolsó helyen végez a csoportban.

A Bayern és a Valencia tehát biztos továbbjutó, a BATE pedig tavasszal az Európa-ligában folytathatja. A csoportelsőség csak az utolsó fordulóban dől el.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
F-CSOPORT, 5. FORDULÓ
VALENCIA (spanyol)–BAYERN MÜNCHEN (német) 1–1
Valencia, Mestalla, 35 407 néző. Vezette: Webb (angol)

Valencia: Guaita – Barragán, Rami, Ricardo Costa, Cissokho – Parejo (Jonas 74.), Tino Costa – Feguli, Banega (Albelda, 80.), Guardado (Valdéz, 86.) – Soldado. Vezetőedző: Mauricio Pellegrino

Bayern: Neuer – Lahm, Badstuber, Dante, Alaba – Martínez, Schweinsteiger – Th. Müller, Kroos (Shaqiri, 66.), Ribéry (Gomez 79.) – C. Pizarro (Mandzukic 66.). Vezetőedző: Jupp Heynckes

Gólszerző: Feguli (76.), ill. Th. Müller (82.)
Kiállítva: Barragán (34.)

KORÁBBAN

BATE BORISZOV (fehérorosz)–LILLE OSC (francia) 0–2
Minszk, Dinamo Stadion. 22 810 néző. Vezette: Strahonja (horvát)
Gólszerző: Sidibé (14.), Bruno (31.)
Kiállítva: Sidibé (74.)
AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayern München 5 3 1 1 11– 6 +5 10
2. Valencia 5 3 1 1 11– 5 +6 10
3. BATE Boriszov 5 2 3 8–11 –3 6
4. Lille OSC
5 1 4 4–12 –8 3

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol, az UEFA hivatalos tabelláján ezért áll a Bayern München a Valencia előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik