Szalaiék a PAOK-kal játszanak a BL-ben, Sousáék meccs nélkül az El-főtáblán

Vágólapra másolva!
2013.08.14. 17:29
null
Örülhetnek a PAOK-drukkerek, a kiesés ellenére játszhatnak a BL-ben (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Bajnokok Ligájából kizárt Metaliszt Harkiv helyett a görög PAOK-kal csap össze Szalai Ádám csapata, a Schalke a BL-selejtező rájátszásában – tudatta hivatalos közleményben az európai szövetség (UEFA). Mindez azt is jelenti, hogy a szaloniki együttes Európa-liga-ellenfele, a Paulo Sousa irányította Maccabi Tel-Aviv meccs nélkül főtáblás a sorozatban.

Mint arról beszámoltunk, az UEFA kizárta a BL-ből a Metaliszt Harkivot, amelynek sportigazgatója, Jevhen Krasznyikov a 2008 áprilisában rendezett, Karpati Lviv elleni bajnoki meccs eredményét manipulálta, amiért az ukrán szövetség ötéves eltiltással sújtotta, ám a nemzetközi színtéren eddig következmények nélkül maradt az eset.

Az UEFA rendkívüli bizottsága (melynek tagjai a végrehajtó bizottságból kerülnek ki) szerdán összeült, és megvitatta a Metaliszt Harkiv ügyét. A testület úgy döntött, hogy a kizárt ukrán csapat helyett a PAOK lesz a Schalke ellenfele a BL-selejtező rájátszásában.

A görög együttest a kizárt Metaliszt verte ki a BL-selejtező harmadik fordulójából, így a PAOK az Európa-liga-selejtező rájátszásába került, amelyben a Maccabi Tel-Aviv lett volna az ellenfele. Ám az UEFA döntésének értelmében a szaloniki gárda „ugrik be" az ukránok helyére, így a Paulo Sousa irányította izraeli alakulat játék nélkül főtáblás lesz az Európa-ligában.

Az UEFA közlése szerint a döntés végleges, a Metaliszt Harkiv már csak a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulhat jogorvoslatért, amit az ukrán csapat meg is tesz.

„Nem értünk egyet határozattal, ezért a CAS-hoz fordulunk – jelentette ki Konsztantyin Pivovarov, a Metaliszt alelnöke. – Egy 2008-as meccs miatt büntetik meg a klubot, miközben a BL 2013/14-es idényére szabályos módon kvalifikálta magát a csapatunk, amely így szurkolóival együtt megérdemli, hogy részt vegyen a sorozatban".

A Schalke és a PAOK BL-selejtezőjének első felvonását augusztus 21-én rendezik Gelsenkirchenben, a visszavágóra egy héttel később kerül sor.

Érdekesség, hogy a PAOK vezetőedzője, Huub Stevens legutóbb a Schalke trénere volt, sőt 1996 és 2002 között is a gelsenkircheni együttest irányította, amellyel 1997-ben megnyerte az UEFA-kupát, a klub eddigi egyetlen nemzetközi trófeáját.

Amennyiben főtáblára jut a BL-ben a Schalke, a Kicker információi szerint a klubot az augusztus 29-i sorsoláson a második kalapból húzhatják ki. Így Szalaiék egy kalapban lehetnek a PSG-vel, a Sahtar Doneckkel és az Atlético Madriddal. A címvédő Bayern München az első kalapban lesz a Manchester Uniteddel, a Chelsea-vel, a Real Madriddal, a Barcelonával, a Portóval és a Benficával.

A koefficiensek alapján az idén döntőt játszó Borussia Dortmund „csak” a harmadik kalapban szerepelhet, csakúgy, mint a Juventus, a Manchester City és az Ajax.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ, RÁJÁTSZÁS
BAJNOKI ÁG
Dinamo Zagreb (horvát)–Austria Wien (osztrák)
Ludogorec (bolgár)–Basel (svájci)
Viktoria Plzen (cseh)–Maribor (szlovén)
Sahtyor Karagandi (kazah)–Celtic (skót)
Steaua Bucuresti (román)–Legia Warszawa (lengyel)
NEM BAJNOKI ÁG
Olympique Lyon (francia)Real Sociedad (spanyol)
Schalke 04 (német)–PAOK (görög)*
Pacos Ferreira (portugál)–Zenit (orosz)
PSV (holland)–AC Milan (olasz)
Fenerbahce (török)–Arsenal (angol)
Az elöl álló csapatok kezdik hazai pályán a párharcot. A első meccseket augusztus 20–21-én rendezik, a visszavágókat egy héttel később.
*Az UEFA fegyelmi bizottsága kizárta a Metaliszt Harkivot. A Metaliszt helyére a PAOK került, az ukrán klub fellebbezhet a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS).

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik