Sousa mellett svéd sztárral érkezik Győrbe a Maccabi - ellenfélportré

Vágólapra másolva!
2013.06.24. 12:51
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nyoni székházában kisorsolták a Bajnokok Ligája első és második selejtezőkörének párosítását. A magyar bajnok Győri ETO FC a második selejtezőfordulóban az izraeli Maccabi Tel-Avivval néz farkasszemet, amelyet a nyártól Paulo Sousa irányít. Bemutatjuk az ETO izraeli ellenfelét.

A sárga-kékek szurkolói tíz év után ünnepelhettek bajnoki címet
A sárga-kékek szurkolói tíz év után ünnepelhettek bajnoki címet
A sárga-kékek szurkolói tíz év után ünnepelhettek bajnoki címet
A sárga-kékek szurkolói tíz év után ünnepelhettek bajnoki címet
A sárga-kékek szurkolói tíz év után ünnepelhettek bajnoki címet

Az egyik legnagyobb múltra visszatekintő és legsikeresebb izraeli klub (20 bajnoki cím, 22 kupagyőzelem), a Maccabi Tel-Aviv a tavasszal tíz év után nyert újra bajnokságot Izraelben, miután 13 pontot vert a Maccabi Haifára.


A Maccabi 2011–2012-ben feljutott az El főtáblájára, akkor két pontot szerezve kiesett a csoportkörben, míg a 2004–2005-ös idényben a BL csoportkörében szerepelt, és négy pontot szerezve búcsúzott.

A tel-aviviaknál eredményre vezetett az a külföldiekre támaszkodó szakmai vonal, amely 2012-ben indult meg a klubnál. Akkor került hozzájuk Jordi Cruyff, aki a sportigazgatói posztot tölti be, és az ő vezetésével és kapcsolatainak felhasználásával új edző stáb és játékosok érkeztek. A csapat Óscar García vezetésével jutott fel a csúcsra, a nyáron azonban edzőt kellett keresnie, miután a spanyol szakember személyes okokra hivatkozva lemondott. Mint bizonnyal olvasóink közül is sokan tudják, az új tréner Paulo Sousa lett, aki Jordi Cruyff és a stábban helyet kapó spanyol trénerek támogatása mellett a légiósokra is támaszkodhat (az izraeli bajnokságban csak öt külföldi szerepelhet egy-egy gárdában).

PAULO SOUSA MECCSEI AZ ETO ELLEN
Az izraeliek új vezetőedzője, a portugál Paulo Sousa még a Videoton szakvezetőjeként ötször találkozott az NB I-ben vagy a Magyar Kupában a Győrrel, ebből háromszor győzött.
NB I,
2012. 09. 23.
Videoton–Győri ETO0–1
NB I,
2012. 05. 13.
Videoton–Győri ETO2–1
Magyar Kupa, 2012. 03. 14.Győri ETOVideoton0–1
*Magyar Kupa, 2012. 02. 12.Videoton–Győri ETO5–1
*NB I,
2011. 10. 23.
Győri ETO–Videoton1–0
Paulo Sousa mérlege az ETO ellen: 5 meccs, 3 győzelem, 2 vereség, gólkülönbség: 8–4)
Paulo Sousa mérlege Pintér Attila ellen: 3 meccs, 2 győzelem, 1 vereség, gólkülönbség: 3–2
*Ezeken a meccseken nem Pintér Attila volt az ETO vezetőedzője.

A külföldiek közül elsősorban a svéd válogatott Rade Pricát érdemes kiemelni, a korábbi dán és norvég gólkirály csatárt (megfordult a Hansa Rostockban és a Rosenborgban is), valamint a spanyol Carlos és Gonzalo Garcíát. Az elmúlt szezonban a nigériai válogatott Vincent Enyeama – akit a Konföderációs Kupán is láthattunk – védte a kaput, ő azonban csak kölcsönben szerepelt Izraelben a Lille-től.

A Maccabi a napokban elveszítette a legjobb góllövőjét: a mögöttünk hagyott idényben 22 találattal izraeli gólkirályi címet szerző Eliran Atar a Reimshez igazolt. Eddig két új futballista érkezett a csapathoz: a védekező középpályás Dan Einbinder és a támadó Barak Itzaki, aki kölcsönben szerepelt a ciprusi Anorthoszisznál, és 14 gólig jutott.


A hazaiak közül a védő Ejtan Tibi, illetve a középpályás Gal Alberman, Eran Zahavi és Seran Jeini volt tagja a legutóbbi válogatott keretnek.

A Maccabi az előző idényben 4–3–3-as taktikai felállásban szerepelt, és kiváló támadójátékot mutatott. Izraelben hasonló futballt várnak Sousa irányításával is, mivel egyelőre alig változott az állomány, amelyet minőségi játékosok alkotnak.

A CSATÁRSZTÁR: Rade Prica

A helyiek szerint évek óta nem volt szerepelt a svéd Rade Pricához hasonló kaliberű csatár a Maccabiban – a 32 éves támadó skandináv legendának számít, annak ellenére, hogy hazája válogatottjában csupán 14-szer szerepelt. Igaz, volt is konkurencia... Prica az egyetlen futballista, aki három skandináv élvonalbeli bajnokság – a svéd, a dán és a norvég – aranyérmesének mondhatja magát, ráadásul Dániában és Norvégiában gólkirály is volt. Pályafutását a Ljungbyban kezdte, innen a Helsingborgba került, és a piros-kékekkel svéd bajnok lett. 2002 és 2006 között a Bundesligában, a Hansa Rostocknál légióskodott, majd a dán AaB-hoz igazolt – az aalborgiakkal bajnok lett, no meg a dán gólkirályi címet is begyűjtötte.

Megjárta a Premier League-et, de alig kapott lehetőséget a Sunderlandben, ezt követően azonban 2009 és 2012 között rendkívül sikeres éveket töltött el a norvég Rosenborgban. 104/57-es bajnoki gólátlaga kitűnő, tevékenységét norvég gólkirályi trófea és két norvég bajnoki cím fémjelezte. 2013 januárjában igazolt a Maccabi Tel-Avivhoz, eddig 18 bajnokin 8 góllal tette le a névjegyét.

A transfermarkt.de 17 millió euróra becsüli a keret összértékét, a legtöbbre taksált játékos Carlos García. Összehasonlításképp: a Győri ETO futballistáinak összértékét 10.3 millió euróban adja meg a szakportál (a legdrágábbként Michal Svecet megjelölve 1 millió euróval).

A Maccabi pályája a Bloomfield Stadion, amely 14 413 férőhelyes, és a Hapoel Tel-Avivnak, valamint a Bnei Jehudának is otthont ad. Az UEFA besorolása szerint 4-es kategóriájú aréna BL-csoportmeccsek megrendezésére is alkalmas.

A Maccabi tulajdonosa az izraeli-kanadai Mitch Goldhar. A klub gazdálkodhat a legnagyobb összegből az izraeli élvonal csapatai közül: a költségvetése hozzávetőlegesen 20 millió euróra (6 milliárd forintra) rúg.

Az izraeli bajnokság csak augusztus 24-én kezdődik, így a Győri ETO elleni párharcig nem lesz tétmérkőzése a Maccabinak. (A zöld-fehéreknek is csak egy: a Szuperkupa-meccsen a Debrecennel csapnak össze). A párharc első meccsét július 16–17-én rendezik Győrben, a visszavágó pedig egy héttel később lesz Izraelben.

A Győrnek a Sousa-faktorral is számolnia kell

EZ AZ ELSŐ MAGYAR–IZRAELI PÁRHARC
Első alkalommal kerül sor magyar–izraeli párharcra az európai labdarúgókupák történetében: a Győri ETO–Maccabi Tel-Aviv párosítás előtt még soha nem kerültek szembe egymással a két ország klubcsapatai a BEK/BL-ben, illetve az Európa-ligában (UEFA-kupában).
Az izraeliek számára külön pikantériája van a BL-selejtező mai sorsolásának, mivel az izraeli klubok az összes európai országból kaptak már ellenfelet korábban az európai kupákban, kivéve hazánkból.
ÖRÖMÜNNEP VOLT AZ ELSŐ EDZÉS
A Maccabi Tel-Avivnál ma kezdődött a felkészülés a 2013–2014-es idényre, és szurkolók százai voltak kíváncsiak a bajnokcsapat első nyári edzésére. A Kirjat Salom-i edzőpálya környékét a Maccabi szurkolói zászlókkal díszítették fel és sárga-kék lufikkal árasztottak el, ahogy a játékosok megérkeztek a pályára. A klub hagyományainak megfelelően a futballistákat és Paulo Sousa vezetőedzőt vállukra vették a drukkerek, miközben mások aláírásokat és fotókat gyűjtöttek be kedvenceikről. Csütörtökön a Paulo Sousa vezette alakulat tíz napra Ausztriába utazik edzőtáborozni, ott készül fel a Győr elleni párharcra.
Paulo Sousát máris vállukra vették a Maccabi-drukkerek
Paulo Sousát máris vállukra vették a Maccabi-drukkerek
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik